Autor Wątek: RAV4 V - koło dojazdowe, zapas pełnowymiarowy  (Przeczytany 63927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub77

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 V - koło dojazdowe, zapas pełnowymiarowy
« dnia: 23 Sierpnia 2019, 10:57:09 »

Zamówiłem RAV4 2.0 AWD i zastanawia mnie brak możliwości dokupienia koła zapasowego (choćby dojazdowego). Na rynkach USA i australijskim w wersji Adventure RAV-ka ma seryjnie oferowane nawet pełnowymiarowe koło. Z informacji z salonu wynika, że od produkcji październikowej w wersji Executive dojazdowy zapas będzie seryjny (moją niestety wyprodukowano w tym miesiącu).
Pytanie : czy ktoś dokładał jakiś zapas do nowej RAV-ki (w katalogu akcesoriów brak takiej opcji). Jeśli tak, to co polecacie ? Czy pełnowymiarowe koło rzeczywiście by się zmieściło ?
Pozdrawiam, Kuba
126p.....,Avensis T27, MX-5, GT86

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 V - koło dojazdowe, zapas pełnowymiarowy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2019, 11:10:54 »

Zamówiłem RAV4 2.0 AWD i zastanawia mnie brak możliwości dokupienia koła zapasowego (choćby dojazdowego). Na rynkach USA i australijskim w wersji Adventure RAV-ka ma seryjnie oferowane nawet pełnowymiarowe koło. Z informacji z salonu wynika, że od produkcji październikowej w wersji Executive dojazdowy zapas będzie seryjny (moją niestety wyprodukowano w tym miesiącu).
Pytanie : czy ktoś dokładał jakiś zapas do nowej RAV-ki (w katalogu akcesoriów brak takiej opcji). Jeśli tak, to co polecacie ? Czy pełnowymiarowe koło rzeczywiście by się zmieściło ?
Do hybrydy się mieści.
Też słyszałem, ale o możliwości dokupienia jako opcja. Ale raczej dojazdowe, nie pełne.
Zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2019, 22:07:59 »
Czy koło jest jakoś przykręcone, jaki podnośnik zastosować i gdzie go schować przy pełnym kole ? W poprzednim samochodzie miałem koło zamontowane odwrotnie, tzn zewnętrzną stroną felgi do dna bagażnika.

Offline Jakub77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2019, 22:36:40 »
Zgodnie z instrukcją obsługi (s.632 i nast.) koło zapasowe pełnowymiarowe powinno być montowane odwrotnie niż na zdjęciach wrzuconych powyżej. Jest centralne mocowanie, a podnośnik mieści się we wnętrzu koła. Pozostałe narzędzia w torbie z boku.
Pozdrawiam, Kuba
126p.....,Avensis T27, MX-5, GT86

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2019, 22:46:46 »
Zgodnie z instrukcją obsługi (s.632 i nast.) koło zapasowe pełnowymiarowe powinno być montowane odwrotnie niż na zdjęciach wrzuconych powyżej. Jest centralne mocowanie, a podnośnik mieści się we wnętrzu koła. Pozostałe narzędzia w torbie z boku.

W środku jest takie wystające do przykręcenia koła, więc na odwrót mogło by nie wejść.
Dookoła jest sporo miejsca, również pod kołem, więc podnośnik i klucz gdzieś się upchnie.

Koło wrzuciłem awaryjnie przed wyjazdem do Chorwacji, docelowo kupię koło dojazdowe.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2019, 19:53:41 »
mam pytanie, jak wygląda oryginalny lewarek trapezowy ?
Znalazłem na allegro kompletne zestawy. Mam wrażenie, że oryginalny lewarek ma inną główkę
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-rav-4-2019-zestaw-7970927121

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpnia 2019, 20:54:04 »
mam pytanie, jak wygląda oryginalny lewarek trapezowy ?
Znalazłem na allegro kompletne zestawy. Mam wrażenie, że oryginalny lewarek ma inną główkę
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-rav-4-2019-zestaw-7970927121

No właśnie zastanawiałem się nad tym zestawem, ale mam koło 18", w zestawie jest tam 17". Nie będzie przypadkiem za małe?

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2019, 21:12:16 »
Opona dojazdowa 155/90 R17 wysokość opony (13,95 cm)  w Toyocie 225/60 R18 (13,5cm), przy różnicy felgi jeden cal", powinno być ok.

Chyba powinien być taki jak w poprzedniej generacji

« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2019, 21:22:07 wysłana przez tabazagt »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2019, 17:07:58 »
Dojazdowka....jest tam tyle miejsca jeszce na okolo, ze miesci sie plyn, uchwyty do holowania, pompka, zestaw kluczy,podnosnik, hak i jeszcze cos daloby rade upchnac....i podloga da sie zamontowac w nizszym polozeniu...jasne ze wkladka piankowa we wneke kola bylaby lepsza...ale trzeba sobie radzic jakos, nie ?  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2019, 22:23:07 »
Ja kupiłem koło dojazdowe tu:
https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Kolo-dojazdowe-15590-R17-Toyota-Rav-4-2018-obecnie/1039
Pięknie mieści się do hybrydy.  Trzeba wywalić styropian i tyle.  Przetestowałem koło w czasie jazdy około 5 km - wszystko idealnie, bez żadnych alertów.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2019, 07:57:38 »
Ja kupiłem koło dojazdowe tu:
https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Kolo-dojazdowe-15590-R17-Toyota-Rav-4-2018-obecnie/1039
Pięknie mieści się do hybrydy.  Trzeba wywalić styropian i tyle.  Przetestowałem koło w czasie jazdy około 5 km - wszystko idealnie, bez żadnych alertów.
A jakie masz koła (17" czy 18")?
Lewarek i klucz też kupiłeś?

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2019, 16:47:59 »
Opona dojazdowa 155/90 R17
Też kupiłem zapasowe koło ale moje ma wymiar 155/80 R17 i w serwisie przekonywali mnie, że poprzednia Toyota miała taki rozmiar.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2019, 22:48:06 »
A jakie masz koła (17" czy 18")?
Lewarek i klucz też kupiłeś?
Koła mam 18, lewarek i klucz też kupiłem - nawet dobre i niedrogie.

Z rozmiarem koła zapasowego jest tak:
Proponowane przez Toyotę koło dojazdowe do RAV4 2019 ma rozmiar 165/80 R17 (tak jest napisane w instrukcji obsługi).  Koło to ma średnicę o 4,51% mniejszą, niż "podstawowe" koło 225/60 R18.  Koło dojazdowe do poprzedniego modelu (sprzedawane na dojazdowe.pl) ma rozmiar 155/90 R17 - ma ono średnicę mniejszą od podstawowego o 2,31%.  Jest zatem bezpieczniejsze w użyciu od oferowanego przez Toyotę.  Za bezpieczną różnicę w rozmiarze opony przyjmuje się +1,5 - 2,0%, chociaż nie wiem, kto i kiedy przeprowadził takie badania.  Kalkulator rozmiarów jest na przykład tutaj: http://oponykozak.pl/zamienniki-opon

Między innymi dlatego nie zdecydowałem się na zakup "firmowego" koła dojazdowego, szczególnie że musiałbym je kupować w Czechach lub Słowacji.  Dealer w Polsce poinformował mnie, że dojazdówek nie ma.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2019, 22:57:20 wysłana przez PrzemQ »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Września 2019, 05:21:08 »
Dojazdówki podobno mają się pojawić w październiku, ale cena może być nieakceptowalna. To w Czechach kosztuje jak dobrze pamiętam ok 2400
Dodatkowo zastanawiam się nad sensem posiadania tego styropianu. Nez niego więcej tam można upchnąć.

Jaki lewarek kupiłeś? Testowałeś go?

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Września 2019, 08:04:47 »
Zamawiałem w zeszłym tygodniu Ravke w salonie w Warszawie. Sprzedawca powiedział, że opony dojazdowe w modelach produkowanych od października będą w standardzie. A dla modeli zamawianych teraz koło dojazdowe kosztuje około 1000zł.

Mimo wszystko bardziej opłacalny jest zakup poza salonem albo czekanie z zamówieniem auta do października.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl