Autor Wątek: RAV4 V - koło dojazdowe, zapas pełnowymiarowy  (Przeczytany 63998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 V - koło dojazdowe, zapas pełnowymiarowy
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Grudnia 2020, 19:44:58 »
Używam jako zapasu naprzemiennie jednego z pełnowymiarowych 18-tek alusów od kompletu zima-lato (czujniki sklonowane). Podnośnik od poprzedniego modelu mieści się obok koła (przerobiłem "oczko" na klucz nasadowy). Plus klucz dynamometryczny, gdyż używając zwykłego klucza do kół udało mi się już ukręcić szpilkę. Jako "wkładu" używam plastikowej miski śr.45cm - super zdaje egzamin, gdyż od razu mogę wyjąć wszystkie "szpargały". Całość pięknie się chowa.
20200710-104715" border="0
20200710-104802" border="0
20200710-105012" border="0

wydaje mi się czy przy pełnowymiarowym kole nie można ustawić podłogi w tym niższym położeniu?

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Grudnia 2020, 22:30:48 »
Czy przy zakupie dojazdowki śruby od felg aluminiowych będą ok? Do citroena żony, razem z aluminiowymi, przyjechały inne nakrętki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Grudnia 2020, 22:47:52 »
Mogą nie pasować,  ale w sumie nie zaglądałem do dojazdowej jakie otwory. Generalnie do Alu  toyota ma chyba płaskie  kołnierze...trzeba obadać lub zadzwonić.

Wysłane z mojego j23  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Grudnia 2020, 08:45:08 »
Używam jako zapasu naprzemiennie jednego z pełnowymiarowych 18-tek alusów od kompletu zima-lato (czujniki sklonowane). Podnośnik od poprzedniego modelu mieści się obok koła (przerobiłem "oczko" na klucz nasadowy). Plus klucz dynamometryczny, gdyż używając zwykłego klucza do kół udało mi się już ukręcić szpilkę. Jako "wkładu" używam plastikowej miski śr.45cm - super zdaje egzamin, gdyż od razu mogę wyjąć wszystkie "szpargały". Całość pięknie się chowa.
20200710-104715" border="0
20200710-104802" border="0
20200710-105012" border="0

wydaje mi się czy przy pełnowymiarowym kole nie można ustawić podłogi w tym niższym położeniu?
ktoś kiedyś pisał, że nie można

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:10:55 »
Czy przy zakupie dojazdowki śruby od felg aluminiowych będą ok? Do citroena żony, razem z aluminiowymi, przyjechały inne nakrętki.

Tak jak napisał Krisman - alufelgi w Toyocie mają płaskie kołnierze, więc nie powinno się ich używać do stalowej dojazdówki.

Ja kupiłem komplet nakrętek stożkowych przelotowych do dojazdówki i sprawdziłem, że trzymają. Jedyny błąd jaki zrobiłem, to miałem zaćmienie i kupiłem 20, a wystarczy przecież 5.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Grudnia 2020, 11:56:28 »
To Toyota nie daje innych nakrętek jak w C+S jest dojazdówka "fabryczna"?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Grudnia 2020, 12:15:32 »
Fabryczna dojazdowa  jest chyba Alu i na płaskie, o ile pamiętam jak ją oglądałem.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Grudnia 2020, 13:04:11 »
Ja miałem w standardzie zestaw naprawczy, dojazdówkę dokupiłem, dlatego musiałem dokupić też nakrętki.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Grudnia 2020, 13:18:15 »
Fabryczna dojazdowa  jest chyba Alu
Nie przyglądałem się dlatego pytałem.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:19:33 »
Ja miałem w standardzie zestaw naprawczy, dojazdówkę dokupiłem, dlatego musiałem dokupić też nakrętki.

a udało Ci się może kupić jakiś fajny organizer, żeby to wszystko ładnie się mieściło jak w wersjach z kołem dojazdowym? czy po prostu to upchałeś, żeby było?

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Grudnia 2020, 19:25:31 »

a udało Ci się może kupić jakiś fajny organizer, żeby to wszystko ładnie się mieściło jak w wersjach z kołem dojazdowym? czy po prostu to upchałeś, żeby było?

Szukałem organizera z samochodu, który miał dojazdówkę na feldze 17 cali, żeby w pełni wykorzystać miejsce i kupiłem organizer z Volvo V70. Niestety podnośnik trapezowy, który kupiłem wcześniej nie mieści się w tym organizerze. Będę jeszcze kombinował. Póki co upchałem wszystko tak, żeby nie dzwoniło w czasie jazdy.

Podnośnik, który mam może podnieść samochód na ponad 40 cm (potrzeba 38 cm licząc od krawędzi blachy w punkcie podnoszenia wskazanym w instrukcji) - każde z kół uniesie się w powietrze przy konieczności wymiany.

Jakbym teraz kompletował dojazdówkę to kupiłbym gotowy zestaw organizer i lewarek z jakiegoś suva z odpowiedno dużą dojazdówką. Od czasu do czasu pojawiają się takie zestawy na portalach z ogłoszeniami.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Stycznia 2021, 19:54:19 »
Witam
Zamierzam skompletować zestaw (zamiast oryginalnego zestawu naprawczego):
- pełno wymiarowe koło 225/67R17
- podnośnik  ( bo wg ASO jak jest zestaw naprawczy to podnośnika, klucza do kół Toyota nie daje pomimo że jest przewidziane miejsce,
  ale oczywiście można dokupić podnośnik w ASO z absurdalną cenę ok 500 zł)

Mam problem z podnośnikiem: jaki kupić tzn. z jaką stopką gumową czy z wycięciem ( jakie zalety; jakie wady)
Może ktoś wystawić zdjęcie stopki oryginalnego podnośnika z RAV4 2020 ?

https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Zestaw-Lewarek-2T-Etui%2C-Klucz%2C-Pokrowiec/2127
lub
https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Zestaw-Lewarek-2T-Etui%2C-Klucz%2C-Sruba-mocujaca/2124

« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2021, 20:19:55 wysłana przez UPX »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Stycznia 2021, 20:19:28 »
Fabryczna dojazdowa  jest chyba Alu i na płaskie, o ile pamiętam jak ją oglądałem.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Tak, ja mam fabryczną dojazdówkę w C+S i jest ALU.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Stycznia 2021, 20:27:03 »
Dojazdówki nie mam i nie chce kupować
tym bardziej że jak "wyrzucę" zestaw naprawczy to będę miał miejsce na pełnowymiarowy zapas
( "wyrwałem" z ASO dodatkowe koło z oponą i czujnikiem ciśnienia identyczne jak pozostałe 4 w samochodzie )

Mam tylko problem z podnośnikiem: jaki kupić tzn. z jaką stopką gumową czy z wycięciem ( jakie zalety; jakie wady)

Może ktoś wystawić zdjęcie stopki oryginalnego podnośnika z RAV4 2020 ?

https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Zestaw-Lewarek-2T-Etui%2C-Klucz%2C-Pokrowiec/2127
lub
https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Zestaw-Lewarek-2T-Etui%2C-Klucz%2C-Sruba-mocujaca/2124

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Stycznia 2021, 22:31:25 »
Na 99% wycięcie.
Nie wstawię, bo się "rozłożyłem"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl