Autor Wątek: Wymiana tylnej lampy (w kapie) Auris II TS  (Przeczytany 2279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Wymiana tylnej lampy (w kapie) Auris II TS
« dnia: 25 Sierpnia 2019, 20:22:44 »
Panie i Panowie,

czy ktoś ma jakiś manual lub film instruktażowy nt. wymiany tylnej lamy w klapie Aurisa TS HSD? Moja zaczęła łapać wilgoć. Lampę kupiłem używaną (nowa około 700 zł), uszczelkę muszę dokupić i spróbuję to sam wymienić, ale jak zajrzałem to nie jest takie proste chyba...:( Stąd też prośba o pomoc:)

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana tylnej lampy (w kapie) Auris II TS
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2019, 20:58:09 »
A nie szło jej uszczelni jakoś? Moja też się poci ale może da się ja gdzieś zalepić zamiast wymieniać? A co do wymiany to pewnie trzeba zdjąć osłonę a klapie i będzie dostęp do śrub.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2019, 22:12:06 »
Może i da się ją jakoś uszczelnić, ale w tym celu też pewnie trzeb byłoby ją zdjąć. Chcę wymienić bo woda "zmyła" srebrną farbę z części odbłyśnika.

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2019, 11:36:59 »
To samo jest u mnie.... W ASO twierdza że to taka znana przypadlość w tym modelu... nowa uszczelka cos ok 70zł - ja jeszcze tego nie wymienialem u siebie. Wg tego co wyszukałem w necie trzeba zdjąć cały czarny plastik z tylnej klapy.

Offline Adamldz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 18, Yaris
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2019, 07:22:20 »
Żeby zdjąć tapicerkę klapy potrzeba kilku minut, a jak się ma wprawę to może nawet minuty.
Ja to robię tak:
1. ściągam przez pociągnięcie plastik łączący na górze,
2. dwa plastiki z kołkami od półki bagażnika (w tym miejscu należy zacząć od wyjęcia kołeczków),
3. mały kołek na dole (wyjmowalny po wciśnięciu środkowej części np. zapałką)
4. uchwyt do opuszczania klapy - jest montowany na wcisk i ma małe zaczepy więc wychodzi bez żadnej filozofii,
5. można ściągać klapę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl