Autor Wątek: Dziwny dźwięk przy lekkim wciśnięciu pedału gazu  (Przeczytany 4191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dell47

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 FL
Dziwny dźwięk przy lekkim wciśnięciu pedału gazu
« dnia: 27 Sierpnia 2019, 09:46:11 »
Witam wszystkich,

Mam aurisa II, 1.6 132KM, od jakiegoś czasu zauważyłem że przy lekkim wciśnięciu pedału gazu  podczas jazdy (o jakiś +/- 1cm) w okolicy kierownicy słychać  jakby jakieś "ćwierkotanie" jakby jakis wentylatorek się załączał. Przy mocniejszym wciśnięciu dźwięk ustaje albo inne dźwięki go zagłuszają. Jak puszcze gaz to dźwięk ustaje. Na wolnych obrotach nie słychać nic. Auto ma 14 tys przebiegu myślę że ten dźwięk był od początku. Ktoś coś o tym wie lub słyszał??

Offline komornick

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dziwny dźwięk przy lekkim wciśnięciu pedału gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2019, 15:27:39 »
Cześć,

Mam auto z tym samym przebiegiem i także pojawia mi się podobny dźwięk w podobnych okolicznościach, tzn. mniej więcej 1500-2000 obrotów.
Wg mnie to się pojawiło a nie było od samego początku.

Wcześniej jezdzilem pół roku 5letnia auriska z tym samym motorem i ona też dzwoniła tylko nawet głośniej. Byłem wówczas z tym w ASO ale oni nie słyszeli niczego podejrzanego.

Stąd byłem już wyczulony na ten dźwięk.

Nie mam pojęcia, co to jest ani skąd się to bierze...

Pozdrawiam
PP

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline dell47

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2019, 20:51:15 »
No właśnie ja to zauwazylem od 3 biegu w górę chyba  przy każdych obrotach. A zwłaszcza jadąc przy stałej prędkości puszczam gaz, naciskam znów lekko gaz tak około 1 cm i słuchać takie swiergolenie czy to 2,3 czy 4
 tys obr. Raczej poniżej 2 tys nie jeżdżę.

Offline agsz97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2019, 22:39:22 »
Mój Auris jest z 2017 roku (zakup 05.2018), aktualnie 17 tys. km i też mnie prześladuje ten dźwięk. W zasadzie nie wiem jak go określić, jakiś taki szum, szuranie, charczenie... Dźwięk nie jest jakiś natarczywy, ale jest, a ja, niestety, jestem strasznie wyczulony na dźwięki w samochodzie. Nie pojawił się od razu, ale po kilku miesiącach. Słyszę go głównie w trasie i przy przyspieszaniu, ale wystarczy lekko odpuścić gaz i niknie. Zgłosiłem to na przeglądzie po roku i mi powiedziano, że tak pracuje mechanizm różnicowy w skrzyni biegów. No i mam się tym nie przejmować... tyle że mnie ten dźwięk drażni. O ile oczywiście to prawda z tym mechanizmem.

Offline dell47

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2019, 09:02:04 »
Dokładnie u mnie też raczej pojawia się to w trasie. I tylko przy delikatnie wciśnietym gazie. Jak wcisnę mocniej lub odpuszczę to znika. Wątpię żeby to był mech różnicowy. Było by to chyba słychać przy przyspieszaniu w każdej pozycji pedału gazu. no nic jak się uda to nagram ten dźwięk chociaż nie wiem czy na nagraniu cos będzie slychać...

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2019, 20:20:22 »
Zgłosiłem to na przeglądzie po roku i mi powiedziano, że tak pracuje mechanizm różnicowy w skrzyni biegów. No i mam się tym nie przejmować... tyle że mnie ten dźwięk drażni. O ile oczywiście to prawda z tym mechanizmem.
U mnie również słychać mechanizm różnicowy. Również zgłaszałem ale serwis nie widzi nic niepokojącego. U mnie dźwięki zmieniają się po rozgrzaniu napędu (po przejechaniu ok 20 km). Wyraźniej jest słychać wtedy chrobotanie podczas przyspieszania. Jeżeli jest nie rozgrzany słychać tylko lekkie wycie mechanizmu różnicowego w okolicach 100km/h. Dodatkowo wyje przy hamowaniu silnikiem na 2 i 3 biegu przy małych prędkościach.
W pierwszym Aurisie (2013) miałem wymienianą skrzynie biegów na podobne objawy. W obecnym (2017/2018) jest trochę lepiej ale takie zachowanie mechanizmu różnicowego świadczy o złym spasowaniu jego elementów.
Ktoś już pisał o wymianie mechanizmu różnicowego. Może się wypowie o swoich objawach i skuteczności naprawy.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl