Autor Wątek: Pris Plus 3 bierze dużo oleju  (Przeczytany 15819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
Pris Plus 3 bierze dużo oleju
« dnia: 31 Sierpnia 2019, 20:42:34 »
Witam Wszystkich!
Proszę o porady na trasie 1200km mój Prius Plus 3 pobrał prawie 1litr oleju - gdzie szukać przyczyny zajechany silnik 270 tys km, czy styl jazdy na autostradzie cały czas 130/h bywało że 150-160 km /h , wyprzedzałem na naszych drogach na pełnym gazie.
Oprócz tego jedzie bardzo fajnie - przyspieszenie też całkiem dobre wbrew temu co się naczytałem przed zakupem , paliwa spalił 5,8 l/100
Pozdrawiam
Romeo

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pris Plus 3 bierze dużo oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2019, 06:21:49 »
Na pewno nie to drugie. Wiele razy tak jeździłem i u mnie trzyma poziom tak jak na początku odkąd kupiłem czyli 105tys, obecnie 245tys.
Nowy zakup? Jaki olej?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2019, 21:40:49 »
zjadł dużo...bardzo dużo. Gdzieś znalazłem na angielskich stronach że przy dużych prędkościach umie zjeść i nie polecają jazdy powyżej 130 z tego powodu. Przejedź jakąś dłuższą trasę łagodnie i zobacz. Może jednak też być tak iż coś niestety poszło.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2019, 23:02:06 »
Na pewno nie to drugie. Wiele razy tak jeździłem i u mnie trzyma poziom tak jak na początku odkąd kupiłem czyli 105tys, obecnie 245tys.
Nowy zakup? Jaki olej?
Znalazłem ulotkę że pół roku temu był wlany 0W20 Toyota - taki też dolałem , tak jest to nowy zakup po taxi

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2019, 08:40:46 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia kompresji na cylindrach. Nic nie kosztuje a da dużo info o kondycji silnika. Po oględzinach świec tez można się wiele dowiedzieć. Może być tez zatkany zawór  PCV( rodzaj odmy)

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2019, 20:45:28 »
Dzięki za rady - zrobię teraz 1000km po mieście przy normalnej jeżdzie bez szaleństwa , sprawdzę zużycie oleju jeżeli dalej będzie brać to zrobię to co mi sugerujesz.Szkopuł w tym że ja chcę wstawić lpg ale na razie muszę się wstrzymać

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2019, 21:05:07 »
Kolego ROMEO raczej posłuchaj rady Pawadam-a. Szkoda Twojego auta użytkować skoro bierze takie ilości oleju. Zdiagnozuj silnik i osprzęt i napraw co jest do naprawy. Potem śmigaj.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2019, 21:35:51 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia kompresji na cylindrach. Nic nie kosztuje a da dużo info o kondycji silnika. Po oględzinach świec tez można się wiele dowiedzieć. Może być tez zatkany zawór  PCV( rodzaj odmy)

robiłeś to u siebie? ciekaw jestem jak to wygląda, w normalnym aucie wiem co i jak, ale w hybrydzie ... nie zakręcisz rozrusznikiem  :-) ?
Prius 2

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2019, 22:56:24 »
Robiłem jak w normalnym samochodzie. Jak masz techstrema to możesz wyłączyć wtryskiwacz w cylindrze który sprawdzasz
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2019, 23:00:12 wysłana przez Pawadam »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2019, 12:59:24 »
kompresji na cylindrach

dzięki za info, zagłębiłem się w temat i zostawiam dla "potomnych" filmik z całej procedury w P3.

https://www.youtube.com/watch?v=DRrbFao_tI8
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl