Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737862 razy)

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #1290 dnia: 17 Września 2020, 16:34:31 »
Dzięki,  Koledzy. Ja nie mam nawi, więc , jak rozumiem, czeka mnie tylko procedura skrócona do USB3.
Mam pytanie o pendrive'a - czy musi być 32 GB, czy może być 64, bo takiego mam pod ręką.

I jeszcze jedno- rozumiem, że jesteście zadowoleni z rezultatów i wszystko działa poprawnie, ale może są też jakieś zmiany , które oceniacie krytycznie lub Wam się po prostu nie podobają?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #1291 dnia: 17 Września 2020, 17:00:29 »
Dzięki,  Koledzy. Ja nie mam nawi, więc , jak rozumiem, czeka mnie tylko procedura skrócona do USB3.
Mam pytanie o pendrive'a - czy musi być 32 GB, czy może być 64, bo takiego mam pod ręką.

I jeszcze jedno- rozumiem, że jesteście zadowoleni z rezultatów i wszystko działa poprawnie, ale może są też jakieś zmiany , które oceniacie krytycznie lub Wam się po prostu nie podobają?

Ja robiłem USB1 na 16GB, USB2 na 16GB i USB3 na 64GB.
Trzeba pamiętać że 64GB nie sformatujesz w standardowy sposób w Windowsie na FAT32 i potrzebujesz do tego dodatkowy program.
Jak ktoś ma problem z formatowaniem to proponuję, skopiować sobie na pendrive jakieś pliki audio i sprawdzić czy stacja je widzi, jak tak to można je usunąć i wgrać instalator.

Z jakiegoś powodu w wątku RAV4 jakaś życzliwa dusza była skłonna spisać taką instrukcję krok po kroku, natomiast tutaj otrzymałem informację pt. "mi się nie chce".

Masz wersję z navi czy bez? Jeśli bez, jak w moim przypadku, to procedura sprowadza się do pobrania archiwum z poniższego posta, oznaczonego jako USB3.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46275.msg684315.html#msg684315

Następnie zgrywasz rozpakowane wskazane powyżej archiwum na pendrive sformatowany na system plików FAT32.

Na wyłączonym silniku podłączyłem pendrive'a, uruchomiłem auto i automatycznie rozpoczęła się procedura aktualizacji.

System restartował się kilkakrotnie, a na zakończenie poprosił o wyjęcie pendrive'a, następnie wyłączenie silnika i włączenie ponowne celem zakończenia procesu.

Od tego momentu system jest zaktualizowany. Cała procedura trwała u mnie ok. 50 min.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Tu nie chodzi o to że nikt nie chce pomóc tylko o to, że każdy kto wchodzi w wątek, co chwila prosi o instrukcje bo nie chce mu się zajrzeć w to co wcześniej zostało napisane. Przejrzenie nawet 30 stron nie zajmuje jakoś dużo czasu, a pozwoli zapoznać się również z ew. napotkanymi problemami i sugestiami jak się ich ustrzec. W innym wypadku wątek się zapętli i stron będzie tylko przybywać, a treści będą się powtarzać.

Tak jak kolega napisał od ok 50 strony, zaczyna się właściwa dyskusja odnośnie aktualizacji.
Do tego (link też jest w tym wątku) jest instrukcja z działu RAV4 jak i cały wątek.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46275.705.html
Serio warto poświęcić troszkę czasu i się przygotować do tej aktualizacji zamiast się obudzić z ręką w nocniku.

Offline styczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1292 dnia: 17 Września 2020, 17:04:51 »

Tak, tylko USB3. W wątku RAV4 są osoby które używały 64GB. Ja używałem 16GB, ale usunąłem część niepotrzebnych plików (archiwum zawiera aktualizacje do wszystkich wersji systemu i jeśli ma się wystarczającą wiedzę można niepotrzebne usunąć).

Samą aktualizację oceniam zdecydowanie na plus. Z minusów to niektórzy wskazują przeniesienie obsługi połączeń z wyświetlacza na zegarach i kierownicy na ekran główny(mnie to nie przeszkadza bo i tak obsługuję głosowo). Fajne też jest domyślne uruchamianie nawigacji AA za pomocą przycisku MAP. Posiadacze fabrycznej navi mają dodatkowo możliwość wyświetlenia wskazówek nawigacji na ekranie zegarów.

Tu nie chodzi o to że nikt nie chce pomóc tylko o to, że każdy kto wchodzi w wątek, co chwila prosi o instrukcje bo nie chce mu się zajrzeć w to co wcześniej zostało napisane. Przejrzenie nawet 30 stron nie zajmuje jakoś dużo czasu, a pozwoli zapoznać się również z ew. napotkanymi problemami i sugestiami jak się ich ustrzec. W innym wypadku wątek się zapętli i stron będzie tylko przybywać, a treści będą się powtarzać.

Serio warto poświęcić troszkę czasu i się przygotować do tej aktualizacji zamiast się obudzić z ręką w nocniku.

Właśnie tych pytań by nie było gdyby taka instrukcja się pojawiła, najlepiej w osobnym, podpiętym temacie.

Nie wiem po co kazać komuś przekopywać się przez ponad 30 stron chaotycznych i często sprzecznych informacji. Po to jest forum żeby sobie pomagać i ułatwiać życie. Dlatego wolę koledze zaoszczędzić czasu skoro już sam go zmarnowałem.

« Ostatnia zmiana: 17 Września 2020, 17:11:44 wysłana przez styczek »

Offline chabciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1293 dnia: 17 Września 2020, 18:20:27 »

Właśnie tych pytań by nie było gdyby taka instrukcja się pojawiła, najlepiej w osobnym, podpiętym temacie.

Nie wiem po co kazać komuś przekopywać się przez ponad 30 stron chaotycznych i często sprzecznych informacji. Po to jest forum żeby sobie pomagać i ułatwiać życie. Dlatego wolę koledze zaoszczędzić czasu skoro już sam go zmarnowałem.

Po pierwsze, to nikt nie sporządzi instrukcji i nie przypnie wątku, bo nie weźmie za to odpowiedzialności. Mówimy tu u grzebaniu w samochodzie na gwarancji, każdy robi to na własną odpowiedzialność i przeczytanie tego z czym inni się borykali jest konieczne, żeby uniknąć w kółko tych samych pytań.

Po drugie, linki już nie działają, więc nie ma co przypiąć, są tylko źródła u tych, którzy ściągnęli kiedy było.

Po trzecie, nie rozumiem kompletnie takiego życzeniowego podejścia - komuś się nie chce przeglądać wątku bo jest chaotyczny, to ja powinienem to zrobić za tą osobę i sporządzić do tego instrukcję :D bo przecież mamy sobie pomagać...

Żeby nie było widzę to tak, wątek o aktualizacji żył 3 tygodnie temu - jak ktoś wtedy aktualizował - błędy pojawiały się na bieżąco, radziliśmy sobie wspólnie. Po 3 tygodniach ktoś odnajduje wątek, linki już nie działają, to:
a) szuka, czyta, odnajduje linki, robi aktualizację
b) robi to co powyżej, przygotowuje instrukcję dla reszty tych co jeszcze nie dotarli do wątku

Ja jako osoba która aktualizację zrobiła, mogę pomóc (i chętnie to zrobię) jeśli ktoś się zatnie, ma konkretne pytanie a ja wiem jak sobie z tym poradziłem. Nigdy w życiu nie poświęcę kolejnych kilku godzin po tym, jak spędziłem prawie 3 dni w aucie, bo mi nie chciało zadziałać i przez chwilę myślałem że uwaliłem system. Po prostu mi się już nie chce. A wybacz, teksty w stylu, w Rav4 to są pomocni albo przecież tyle postów, jak tu się odnaleźć, w ogóle mnie nie motywują. Kiedy aktualizowalem, znalazłem przynajmniej 5-6 postów kompletnych, z instrukcją, na forum w 3 różnych językach. Tylko je po prostu przeczytałem od deski do deski.

Teraz dzięki poświęconemu czasu i energii (wspólnie z innymi którzy mieli problemy) mam satysfakcję, bo działa. Dlatego jak ktoś przychodzi o roszczeniowo woła o podsumowanie czegoś co już jest tu spisane, to sorry, trzeba poszukać :)

Pozdrawiam wszystkich, którym się udało i wszystkich społeczników którzy robią instrukcje dla reszty!

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline styczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1294 dnia: 17 Września 2020, 19:15:34 »
Po pierwsze, to nikt nie sporządzi instrukcji i nie przypnie wątku, bo nie weźmie za to odpowiedzialności. Mówimy tu u grzebaniu w samochodzie na gwarancji, każdy robi to na własną odpowiedzialność i przeczytanie tego z czym inni się borykali jest konieczne, żeby uniknąć w kółko tych samych pytań.
Taki wątek już jest, chociażby tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47458.0.html z jawną informacją o konsekwencjach więc argument nietrafiony.

Po drugie, linki już nie działają, więc nie ma co przypiąć, są tylko źródła u tych, którzy ściągnęli kiedy było.
Kolejne pudło, bo te podlinkowane przeze mnie są wciąż aktywne(z wątku RAV4).

Po trzecie, nie rozumiem kompletnie takiego życzeniowego podejścia - komuś się nie chce przeglądać wątku bo jest chaotyczny, to ja powinienem to zrobić za tą osobę i sporządzić do tego instrukcję :D bo przecież mamy sobie pomagać...
Dokładnie po to taka instrukcja powinna powstać, aby ktoś z powodu tego chaosu nie wykonał błędnej czynności. Właśnie w tak wymieszanym wątku najłatwiej o pomyłkę. Lepiej bazować na sprawdzonych informacjach od osób które mają to już za sobą. Nie wiem skąd przeświadczenie, że jak ktoś sobie zlasuje mózg taką ilością informacji(niekoniecznie sprawdzonych i poprawnych na przestrzeni tylu stron) to zwiększy swoje szanse na powodzenie całej operacji.

Ja jako osoba która aktualizację zrobiła, mogę pomóc (i chętnie to zrobię) jeśli ktoś się zatnie
Masz na myśli tą pomoc z cyklu "przeczytaj sobie ostatnie 30 stron"? No szacun.

Dalej nie widzę powodu marnowania czasu na przeglądanie całości dyskusji na ten temat. Wystarczyłoby zebrać wszystkie informacje i je uporządkować i większości pytań by nie było.

A to już dla mnie wisienka na torcie:
nikt nie sporządzi instrukcji
Pozdrawiam wszystkich, [...] którzy robią instrukcje dla reszty!

Logika level expert. Nie chcesz to nie pisz instrukcji. Na szczęście są jeszcze tacy, którzy pomogą(w tym ja) na tyle na ile mogą. Tylko daj sobie spokój z komentarzami typu "mi się nie chce", bo ani to przydatne, ani śmieszne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1295 dnia: 17 Września 2020, 19:21:31 »
Już jest dostępny IOS14 mają być zmiany w CarPlay. Właśnie wgrywam.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1296 dnia: 17 Września 2020, 19:47:40 »
Już jest dostępny IOS14 mają być zmiany w CarPlay. Właśnie wgrywam.

Jest ładniejsze tło :grin: :grin: :grin:

Offline chabciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1297 dnia: 17 Września 2020, 20:55:24 »
Taki wątek już jest, chociażby tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47458.0.html z jawną informacją o konsekwencjach więc argument nietrafiony.

Ja mówię o odpowiedzialności za instrukcje i uwalone systemy, a nie o tym czy takie info już jest. Z tego powodu cały ponad 30sto stronicowy temat zniknął z hiszpańskiego forum, bo wszyscy cytowali autora na tyle, że zaczął wychodzić w wynikach google jako autor metody.

Cytat: chabciu w Dzisiaj o 18:20:27
Kolejne pudło, bo te podlinkowane przeze mnie są wciąż aktywne(z wątku RAV4).

Przecież dokładnie o tym piszę, te linki są z czyjegoś dropboxa, oficjalne już nie działają, ale rozumiem, że nie ma dla Ciebie różnicy.

Dokładnie po to taka instrukcja powinna powstać, aby ktoś z powodu tego chaosu nie wykonał błędnej czynności. Właśnie w tak wymieszanym wątku najłatwiej o pomyłkę. Lepiej bazować na sprawdzonych informacjach od osób które mają to już za sobą. Nie wiem skąd przeświadczenie, że jak ktoś sobie zlasuje mózg taką ilością informacji(niekoniecznie sprawdzonych i poprawnych na przestrzeni tylu stron) to zwiększy swoje szanse na powodzenie całej operacji.

Ty piszesz o jednym, ja o drugim. Ciągle piszesz o tym, że to powinno powstać. Ale to samo nie powstanie - ja piszę o tym, że ja sobie zlasowałem już mózg i nie mam zamiaru tego robić drugi raz. Pisałem o tym, że jeśli ktoś jest przed procesem i tak czy siak musi się przekopać, to jasne, może przy okazji spisać, a Ty ciągle bezosobowo wskazujesz potrzebę powstania. Zgadzam się, instrukcja jest potrzebna - kiedy napiszesz? :)

Ja jako osoba która aktualizację zrobiła, mogę pomóc (i chętnie to zrobię) jeśli ktoś się zatnie
Masz na myśli tą pomoc z cyklu "przeczytaj sobie ostatnie 30 stron"? No szacun.

Nada cytujesz wybiórczo i bez zrozumienia całości zdania - pisałem o konkretnych pytaniach.

Dalej nie widzę powodu marnowania czasu na przeglądanie całości dyskusji na ten temat. Wystarczyłoby zebrać wszystkie informacje i je uporządkować i większości pytań by nie było.

Zdziwiłbyś się, w tapatalku przypięte posty wyświetlają się inaczej. Zrobisz instrukcję, znajdzie się jeden z drugim który zacznie czytać wątek od końca i zada to samo pytanie po zobaczeniu kilkudziesięciu stron.

A to już dla mnie wisienka na torcie:
nikt nie sporządzi instrukcji
Pozdrawiam wszystkich, [...] którzy robią instrukcje dla reszty!

Logika level expert. Nie chcesz to nie pisz instrukcji. Na szczęście są jeszcze tacy, którzy pomogą(w tym ja) na tyle na ile mogą. Tylko daj sobie spokój z komentarzami typu "mi się nie chce", bo ani to przydatne, ani śmieszne.
Nadal nie widzę tu nic dziwnego, znowu pomijasz to co napisałem. Pisałem, że jest kilka postów które zawierają instrukcję, trzeba tylko przejrzeć kilka stron wątku. Na szczęscie, że jesteś Ty który piszesz o potrzebie sporządzenia instrukcji :)

Faktycznie przyznaję rację - nie chce pisać instrukcji. Pisząc swój post odnosiłem się do lenistwa i braku własnej inicjatywy części użytkowników. Uważam też, że wiedza o tym jak wgrać aktualizację nie jest żadnym komunalnym dobrem, które należy się wszystkim, bo możemy skończyć z masowym problemem uwalonych systemów i ASO zaczną zwracać na to szczególną uwagę. Kto będzie chciał to zrobić - da radę - pokazuje to większośc użytkowników tego forum, dali radę. Pozdrawiam i już więcej się nie będę produkował, za stary jestem na forumowe przepychanki (ale trochę musiałem) :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1298 dnia: 17 Września 2020, 21:26:05 »
Też uważam, że jeżeli ktoś nie chce być niemile zaskoczonym jakimiś błędami powinien przeczytać wszystko na temat, który robi. Najgorsze są pytania typu: "a co to jest?", albo "a jak to się robi?", albo "proszę napisać po kolei jak to zrobić" itp. Gdy osoba jest odpowiedzialna i rozumie, że jeśli coś źle zrobi może "uceglić" sobie samochód, to powinna wgryźć się w temat i podjąć decyzję, czy ryzykuje, czy...poczeka i pojedzie do ASO, gdzie zapłaci i wtedy nie będzie musiała się głowić, że musi przebyć przez 30 stron wątku. Jeśli nie czuje się na siłach lub czegoś nie rozumie, to tego nie rusza. Jeżeli ja wiem, że nie podołam modyfikacji podpięcia guzika do bramy na stałe w samochodzie pomimo zdjęć i instrukcji, to tego nie robię. Jeżeli widzę, że koledzy mają problemy z wymianą żarówek na ledy i czasami coś uszkodzą, co jest stosunkowo drogie, to też tego nie ruszam i jeżdżę z fabrycznymi lub mogę zlecić ich wymianę w ASO. Także czytanie poszerza horyzonty.
Ja mam ten "przywilej", że rozpoczynałem przygodę z tym wątkiem, gdy był założony jeden lub dwa tematy o corolli tnga i przeczytałem wszystkie posty z każdego tematu, nawet gdy nie dotyczy on mojego silnika, wyposażenia, itp. Za to wiem, z czym ludzie mają problemy, co ich drażni, co lubią, a jednocześnie sam poznaje "zakamarki" swojego samochodu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1299 dnia: 18 Września 2020, 14:30:45 »
Panowie - wszystko jest podane na tacy. Wystarczy chcieć poszukać i poczytać. Jeśli komuś zależy na tym jak mnie zależało to to zrobią.
Jak ktoś marudzi że nie ma instrukcji niech sam ją zrobi - wolno mu.
Ja osobiście powiem tyle od siebie męczące jest odpowiadania ciągle na te same pytania userów którzy czytają max 2 strony do tyłu - dlatego osobiście przestałem to robić jak również odp na wiadomości PM.
Ci co przebrnęli przez wątki od początku pojawienia się AA i CP w rav4 pewnie wiedzą dlaczego tak napisałem  :-)

Offline styczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1300 dnia: 18 Września 2020, 15:16:13 »

Panowie - wszystko jest podane na tacy.

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Jest totalny pierdolnik.

Nie chce mi się już dalej na ten temat dyskutować więc to mój ostatni wpis.

Parę postów wyżej spisałem "instrukcję" dla wersji DA02, bez navi. Tą wersję sam przerobiłem i tu jestem w stanie pomóc. Jeśli ktoś byłby skłonny zrobić dla innych wariantów to może dokleić mój wpis żeby wszystko było uporządkowane i w jednym miejscu lub niech da znać to sam to zrobię.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1301 dnia: 18 Września 2020, 19:21:26 »
Taką instrukcję powinno się dać na "górę ' I zablokować możliwość dodawania komentarzy I wpisów, a jeśli wpisy byłyby wartościowe,  to tylko poprzez moderatora.
Przeczytałem wsio, ale bałagan okrutny.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2020, 19:23:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1302 dnia: 18 Września 2020, 22:27:22 »
Jak ktoś był zainteresowany tematem to sledził na bieżąco i udało mu się zrobić aktualizację.Jak włącza się  póżniej to niech nie ma się pretensji tylko czyta ze zrozumieniem .A jak nie umie to niech jedzie do serwisu tam mu pomogą .Styczek jedż do serwisu ,a nie wyżywaj się na forumowiczach.

Offline gex

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1303 dnia: 18 Września 2020, 22:30:21 »
Przepraszam, ale chyba mi umknęło. Do którego portu usb wkładamy pendrive?a?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1304 dnia: 18 Września 2020, 22:59:00 »
Przepraszam, ale chyba mi umknęło. Do którego portu usb wkładamy pendrive?a?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie tego w podłokietniku :laugh: . Tego z przodu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl