UPDATE w temacie mojej konfiguracji (dla przypomnienia: mam dedykowany telefon Samsung S5 Neo wyłącznie pod nawigację przez mirorlink) - problem z jakim się borykałem to temat ładowania telefonu - po uruchomieniu nawigacji przez mirrorlink telefon ładuje się i to jest ok. Problem jest po wyłączeniu zapłonu - nawigacja na telefonie jest dalej uruchomiona i w takim stanie telefon nie wytrzymuje zbytu długo - nie mogę zostawić telefonu w samochodzie bo na drugi dzień rozładowany.
Rozwiązanie: program automate i napisany skrypt który monitoruje stan ładowania i :
- przy podłączeniu telefonu do ładowania (= uruchomieniu samochodu ) wyłącza tryb samolotowy i uruchamia google maps
- przy odłączeniu telefonu od ładowania (=wyłączenie zapłonu) włącza tryb samolotowy i wyłącza google maps
Będę teraz testował rozwiązanie - zakładam że telefon powinien wytrzymać w takim stanie uśpienia z tydzień. Dodatkowo włączyłem też tryb oszczędzania baterii który automatycznie uaktywnia się przy zasilaniu z baterii.
Aby wykonać wszystkie czynności program automate potrzebuje sporo uprawnień m.in. root ( bez root np. automate nie zatrzyma google maps)
Jak już mam roota będę dalej próbował usprawnić działanie mirrorlink.
Opis programu:
https://llamalab.com/automate/doc/index.html