Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737844 razy)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Września 2019, 09:22:47 »
Po podłączeniu iphona zdjęcia kontaktów są widoczne. Ja odpuściłem zupełnie ten mirrorlink i czekam na carplay, a w trasy wędruje garmin na szybę.

dzięki - sprawdziłem - to ułomność tego telefonu co mam - na innym zdjęcia są widoczne

Dodatkowa ciekawostka dla konfiguracji z dwoma telefonami jakiej używam - w przypadku kiedy odtwarzam muzykę spotify z telefonu2 podłączonego po BT to na telefonie1 jest możliwość zintegrowania spotify z mapami google i w trakcie nawigacji jest dostępne menu do sterowania spotify z ekranu. Oczywiście oba telefony muszą mieć dostęp do internetu aby to działało.

Oczywiście przyciski na kierownicy działają prawidłowo - to tak dodatkowo.
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Września 2019, 09:25:10 »
W nawiązaniu do mojego elaboratu na temat konfiguracji z dwoma telefonami to dodam jeszcze w temacie dzwięków i wyciszenia komunikatów nawigacji że wskazówki wyświetlane w trybie samochodowym google maps - są bardzo duże i widoczne.

Odniosłem też wrażenie że google maps lepiej wykorzystują dodatkowe czujniki - żyroskopy / kompas teleofnu w porównaniu do sygica. Dzięki temu pozycja na mapie jest bardziej dokładna.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Września 2019, 10:29:53 »
Te wszystkie nasze rozwazania na temat mirrorlinka carplay czy AA doglebnie pokazuje jak Toyota dała pupy z multimediami. To tak jako OT...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Września 2019, 10:37:40 »
Te wszystkie nasze rozwazania na temat mirrorlinka carplay czy AA doglebnie pokazuje jak Toyota dała pupy z multimediami. To tak jako OT...

Choć powiem Ci ze zacząłem się zastanawiać się - jak wygląda w przypadku AA - temat np. radia - czy można puścić radio i jednocześnie słuchać komunikaty nawidagji z AA ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Września 2019, 10:41:24 »
ak wygląda w przypadku AA - temat np. radia - czy można puścić radio i jednocześnie słuchać komunikaty nawidagji z AA ?
Oczywiście, ze tak. Radio lub muzyka z innego źródła po prostu się wycisza.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Października 2019, 14:33:08 »
UPDATE w temacie mojej konfiguracji (dla przypomnienia: mam dedykowany telefon Samsung S5 Neo wyłącznie pod nawigację przez mirorlink) - problem z jakim się borykałem to temat ładowania telefonu - po uruchomieniu nawigacji przez mirrorlink telefon ładuje się i to jest ok. Problem jest po wyłączeniu zapłonu - nawigacja na telefonie jest dalej uruchomiona i w takim stanie telefon nie wytrzymuje zbytu długo - nie mogę zostawić telefonu w samochodzie bo na drugi dzień rozładowany.

Rozwiązanie: program automate i napisany skrypt który monitoruje stan ładowania i :
  • przy podłączeniu telefonu do ładowania (= uruchomieniu samochodu ) wyłącza tryb samolotowy i uruchamia google maps
  • przy odłączeniu telefonu od ładowania (=wyłączenie zapłonu) włącza tryb samolotowy i wyłącza google maps

Będę teraz testował rozwiązanie - zakładam że telefon powinien wytrzymać w takim stanie uśpienia z tydzień. Dodatkowo włączyłem też tryb oszczędzania baterii który automatycznie uaktywnia się przy zasilaniu z baterii.

Aby wykonać wszystkie czynności program automate potrzebuje sporo uprawnień m.in. root ( bez root np. automate nie zatrzyma google maps)

Jak już mam roota będę dalej próbował usprawnić działanie mirrorlink.

Opis programu: https://llamalab.com/automate/doc/index.html
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2019, 14:44:39 wysłana przez krk_man »

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Października 2019, 22:07:26 »
Kolejna aktualizacja:

Mając root - można za pomocą aplikacji https://www.myandroidtools.com/ wyedytować listę aplikacji które samsung mirrorlink obsługuje

Poradnik jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=F-TNAXxFqDw

Po dodaniu np. google maps do listy  - uruchomienie nie powoduje wyjścia z mirrorlink do menu samochodu
Trochę zajmuje czasu szukanie i dodanie różnych aplikacji ale jak na razie wydaje się do bardzo skuteczną metodą.
Później prześlę listę nazw aplikacji które dodałem

Jedyna rzecz która na teraz zostaje nie tak to wskazówki głosowe nawigacji które przerywają dźwięk z innego źródła.

Natomiast połączenie możliwość odpalenia aplikacji google, spotify, launchera - czy przełączania pomiędzy nimi odkrywa nowe możliwości wykorzystania takiego rozwiązania.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Października 2019, 06:18:08 »
Witaj. Tez widzialem ten film. Natomiast czytalem ze root potrafi calkowicie rozwalic mirrorlinka i zeby byc ostroznym. Nie trzeba specjalnych apek. Wystarczy dosac google maps i inne do certyfikowanych aplikacji mirrorlinka.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Października 2019, 08:21:41 »
Moja lista powiększyła się jak na razie o 11 pozycji - część to jest to co zidentyfikowałem, że chce używać a część żeby mnie nie wywalało

Zainstalowałem też android auto i będę testował przy takim rozwiązaniu.

Prześlę potem listę pozycji

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Października 2019, 09:49:32 »
Moja lista powiększyła się jak na razie o 11 pozycji - część to jest to co zidentyfikowałem, że chce używać a część żeby mnie nie wywalało

Zainstalowałem też android auto i będę testował przy takim rozwiązaniu.

Prześlę potem listę pozycji
Chyba mnie namowiles ze rootowac moj telefon. Dodam kilka aplikacji ktore uzywam : spotiy ingoogle maps i tylko tyle potrzebuje. Rozwiazanie chyba lepsze niz aa i ac. Teraz jezdze z kolega z AC i szalu nie ma.

Wczesniej mialem radio na androidzie i to jest to co jest najlepsze. Dodatkowo wylaczylem wszystkie powiadomienia w telefonie glosowe bo i tak zawsze mialem wylaczone wiec nie mam problemu z przeskakiwaniem lub wychodzeniem z aplikacji. Wszystkie wiadomosci dzialaja tak jak trzeba tzn. Sms sie wyswietla. Moge posglosic i przelaczac media bez wychodzenia z app

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Października 2019, 11:15:04 »
Dopisałem takie pozycje do listy (pamiętać trzeb o odp. unikalnym ID)

com.google.android.apps.maps - Mapy
com.sec.android.app.launcher - Standardowy na S5 Neo Launcher  - dzięki temu wyjście z google maps nie wywala połączenia z telefonem.
com.spotify.music
com.android.systemui - przełączanie się pomiędzy aplikacjami nie wywala połączenie z telefonem
com.google.android.googlequicksearchbox - asystent google - choć nie działa (tak jakby mikrofon nie działał) - czy u Was działa mikrofon przez mirrorlink ?
com.smart.swkey - saviour buttons - nie jest konieczne do działania ale jak chce coś zmienić w ustawieniach aplikacji
com.android.settings - ustawienia
com.waze
com.android.chrome
com.google.android.projection.gearhead - android auto
com.google.android.youtube
priustan.info.bthsd10  - Hybrid Assistant

Nazwę aplikacji można znaleźć za pomocą tego samego programu w menu App jest dostępna lista wraz z nazwami pakietów
Aplikacje systemowe szukałem posługując się listą procesów (tak np. znalazłem com.android.systemui)

Dodatkowo trzeba pamiętać o ustawieniu sqlite_sequence na wartość większą niż największa pozycja na liście (ja u siebie ustawiłęm 200) w przypadku zainstalowania aplikacji certyfikowanej dla mirrorlink może to mieć znaczenie do samsung mirror link dopisze sam nową pozycję do pkgnames

Niestety na razie nie znalazłem sposobu na zautomatyzowanie procesu dodawania wymienionych pozycji do tabeli pkgnames

Dzisiaj potestuję AA jak się to zachowuje oraz Waze bo nie sprawdzałem zachowania w samochodzie.

Pozostaje mankament z poleceniami głosowymi google maps (co ciekawe odgłowy naciskania przycisków saviur buttons działają równolegle z innym źródłem dzwięku) - ale poza tym - zaczyna to całkiem sensownie wyglądać!

Na powyższy mankament przy graniu muzyki ze spotify rozwiązuje tak że używam spotify na telefonie podłączonym do samochodu.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2019, 11:19:54 wysłana przez krk_man »

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Listopada 2019, 16:39:29 »
Nowa Toyota CH-R wydaje się mieć to co dostaniemy po aktualizacji oprogramowania do CarPlay

Można poczytać jak to tam wygląda:

https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM10660E.pdf

ciekawostka - jest też SmartDeviceLink czyli kolejny standard https://en.wikipedia.org/wiki/SmartDeviceLink

Jak faktycznie tak będzie to zrobi się ciekawie :)

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Listopada 2019, 16:54:51 »
Tak ciekawostka. Zamawiałem pod koniec września samochód z AA i AC, od wczoraj na stronie mam potwierdzone zamówienie z terminem dostawy na pierwszą połowę grudnia. Zobaczymy co z tego będzie.

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Listopada 2019, 18:06:26 »
peterbilt2k - co zamówiłeś ?

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Listopada 2019, 19:06:25 »
TS Comfort + style.