Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737864 razy)

pireus

• Gość
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #510 dnia: 30 Kwietnia 2020, 23:42:43 »
Czekam na datę
Obawiam się, że możesz się nie doczekać. Bo jeżeli miało to dotyczyć zmiany softu to wirus nie powinien mieć wielkiego wpływu na programistów.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #511 dnia: 01 Maja 2020, 08:45:54 »
Może już jest.  Najnowsza wersja audio to: 1141. Ja mam 1011  :embarassed: Ktoś ma changeloga?
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #512 dnia: 01 Maja 2020, 11:20:34 »
Czy ktoś próbował samemu dograć Android Auto lub też podpinał aplikacje z telefonu przez Mirror linka? Zastanawiałem się nad zakupem programu "Full MirrorLink | Floating Apps for Auto".

Instalujesz aplikacje i wystarczy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #513 dnia: 01 Maja 2020, 23:22:50 »
coś mi się kiedyś obiło o oczy że dla Toyoty dostawcą map jest Tom Tom.

Czyli tom tom to ma praktycznie monopol nawet w ultra kiepskich navi w renault (r-link i r-link2) w kadjarze to można białej gorączki dostać, zaczyna dopiero jako tako działać jak uruchomi się w espace czy talismanie

Mapy Toyota bierze od Here Maps. Jest to dokładnie ta mapa:
https://wego.here.com
Więc jak ktoś jest ciekaw jak z jej dokładnością, to może sobie sprawdzić (mapy udostępniane w e-sklepie Toyoty mają do tego 6 miesięcy poślizgu względem tego co widać na powyższej stronie). Są miejsca, które są zmapowane bardzo dobrze, ale są też takie, których osoba rysująca mapę chyba nie widziała nigdy na oczy.

Z kolei Tom Tom dostarcza do nawigacji Toyoty informacje o natężeniu ruchu i utrudnieniach na drodze (oczywiście gdy podłączysz swoją TT2 do Internetu, np. przez Bluetooth tethering; usługa w e-sklepie Toyoty nazywa się "Toyota Real-Time Traffic"). Tu się zgodzę z którymś z przedmówców, że Tom Tom dostarcza na prawdę bardzo dobre informacje o natężeniu ruchu (może nie w 100% dokładne, ale i tak są bardzo dokładne).

Próbowałem też kilka razy używać informacji o natężeniu ruchu przez tzw. TMC (czyli tych rozgłaszanych przez fale radiowe - tutaj jest dwóch dostawców do wyboru: RMF FM i Radio Zet). Nie dość że bardzo długo się wczytują, to są też bardzo niedokładne.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #514 dnia: 02 Maja 2020, 13:59:02 »
Z kolei Tom Tom dostarcza do nawigacji Toyoty informacje o natężeniu ruchu i utrudnieniach na drodze
Porównywalem kiedyś jak pokazuje ruch tom tom, yanosik i Google.
Dwa pierwsze mają mniej informacji ale najgorsze jest opóźnienie z jaki korek się pojawia.
W Google jest to 1-2 minuty.
Pozostałe na tyle dłużej że po 5 minutach wyjezdzalem z korka a dalej na mapach go nie było.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 03 Maja 2020, 13:39:31 »
Googla nie używałem, więc porównania nie mam, i faktycznie Tom Tom czasem ma opóźnienia w informacjach o korkach. Ale w moim doświadczeniu zdarza się to rzadko - korzystam z tego już od 2 lat. Większym problemem w moim doświadczeniu są mapy Here Maps, i nie mam tu na myśli jedynie ich aktualności, ale też dokładności tego co już na mapie się znajduje.

W dużych miastach zdarza się, że na mapie jest narysowana droga, która w rzeczywistości nie istnieje (np. na jakimś osiedlu), albo która znajduje się na terenie prywatnym i przejazd jest fizycznie uniemożliwiony - wtedy gdy nawigacja szuka jak ominąć korek, potrafi poprowadzić takimi nieistniejącymi lub zablokowanymi drogami.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #516 dnia: 03 Maja 2020, 13:47:51 »
Googla nie używałem, więc porównania nie mam, i faktycznie Tom Tom czasem ma opóźnienia w informacjach o korkach. Ale w moim doświadczeniu zdarza się to rzadko
Odpal równocześnie obie navi i zobaczysz jak ogromna jest różnica w reakcji na ruch.
Google pokaże ruch nawet na małych bocznych uliczkach czego nie potrafią inne.
Jest to kwestia dostępu do danych który Google ma nie do pobicia.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #517 dnia: 03 Maja 2020, 14:09:11 »
Od siebie mogę polecić Waze. To aplikacja firmy która kupił Google i ma dostęp do równie dobrych danych jak google maps. Oprócz tego niektóre nowe rozwiązania i algorytmy przed wprowadzeniem do google maps najpierw ładują w Waze. W przypadku korków w mieście Waze często potrafi poprowadzić mniej znanymi trasami omijając korki - zauważyłem ze wielu kierowców Ubera stosuje ta aplikacje i sam wiele na niej jeździłem i również polecam. Fajna społecznośc i ostrzeżenia przed zagrożeniami na drodze oraz super omija korki

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #518 dnia: 03 Maja 2020, 21:12:55 »

A mnie dziś udało się uruchomić z Yanoskiem w tle. Działa ok a takiej sztuki AA nam nie da jak będzie

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #519 dnia: 03 Maja 2020, 21:17:45 »
A jak ci się udało? Jabłuszko czy android ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #520 dnia: 03 Maja 2020, 21:26:07 »
A jak ci się udało? Jabłuszko czy android ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Android Samsung do czasu aktualizacji to musi wystarczyć ale z AA tak się nie da

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #521 dnia: 03 Maja 2020, 21:44:41 »

A mnie dziś udało się uruchomić z Yanoskiem w tle. Działa ok a takiej sztuki AA nam nie da jak będzie

Jak uruchomiłeś Yanosika?

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #522 dnia: 03 Maja 2020, 21:46:35 »

Jak uruchomiłeś Yanosika?
Jak podepniesz do auta z uruchomionym Yanosikiem to jest tak na foto

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #523 dnia: 03 Maja 2020, 21:47:33 »
Dzięki

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #524 dnia: 06 Maja 2020, 11:51:49 »
Dałem to info w innym wątku, ale chyba tu właściwiej:

Mam nowe info z TMP - aktualizacja systemu dla modeli z 2019 nie posiadajacych ACP i AA przesunięta na koniec czerwca. Powód wiadomy - wirus i związane z tym opóźnienia.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl