Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737580 razy)

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #495 dnia: 30 Kwietnia 2020, 13:32:52 »
  • Windows, czy Linux?
  • Android, czy iOS?
  • Nawigacja fabryczna, czy nawigacja z telefonu?
  • PlayStation, czy XBOX?
  • Komputer, czy konsola?
Mamy taki wybór, że trudno nie znaleźć czegoś dla siebie. Każda platforma ma też swoją specyfikę obsługi, żadna z nich nie jest ani lepsza, ani gorsza... jest po prostu inna.

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #496 dnia: 30 Kwietnia 2020, 13:38:03 »
Problem tego wątku jest, ze toyota obiecała dostarczyć AA i CP dla aut z 2019  w drugim kwartale 2020 i może się nie wyrobić. A czy ktoś uważa to rozwiązanie za użyteczne czy nie to już inna sprawa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 30 Kwietnia 2020, 14:02:51 »
Moim zdaniem nawigacja fabryczna jest dość wygodna. Nie musisz jej podłączać, z domu można wrzucić cel podróży, itd.

Natomiast mapy, przynajmniej w moim terenie mają sporo niedociągnięć. Ulica, która jest od zawsze, a nawogacja po zielonym...
W sumie sprawdzę, bo mam tam kilka POI, zobaczę, czy znajdzie i jak doprowadzi

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #498 dnia: 30 Kwietnia 2020, 14:48:42 »
Moim zdaniem nawigacja fabryczna jest dość wygodna. [...] Natomiast mapy, przynajmniej w moim terenie mają sporo niedociągnięć.

Dla mnie nawigacja = mapy także fabryczna jest tylko na śmietnik (tak też zrobiłem w verso żony zaraz po kupnie auta)
AA jest ułomne - np yanosik nie jest kompatybilny.
Dla mnie jedyny sens to pełny android.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #499 dnia: 30 Kwietnia 2020, 14:50:22 »
Ulice korych nie ma w nagi możesz też szukać w poi korzystając z powered by google

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #500 dnia: 30 Kwietnia 2020, 15:13:56 »
Powered by Google nie rozwiązuje problemu.
Mam porównanie nawigacji firmowej Touch&Go 2 (z Verso) z tym co teraz oferuje Android Auto w mojej Corolli. W zasadzie na stwierdzeniu że oba rozwiązania pokazują drogę do celu można zakończyć porównanie bo dalej już tylko na korzyść AA można mówić.

Aktualizacja map w firmowej Navi wołała o pomstę do nieba (update w momencie wypuszczenia już nie jest aktualny itd.) a opcja Powered by Google nie sprawi że brakująca droga magicznie pojawi się w zainstalowanej nawigacji. Powered by Google pozwala na wyszukanie konkretnego miejsca ale nie dostarcza mapki.
W dodatku samo wprowadzanie adresu to był koszmar...

Zdecydowanie możliwość integracji telefonu z systemem samochodu to bardzo dobre posunięcie. Mam swoje mapy i wybrane adresy, zabieram je ze zawsze sobą - a samochód mi to ładnie wyświetla.
Jedyna niedogodność to to, że HUD w wersji Executive nie współpracuje z AA w tym zakresie i nie wyświetla kierunków na szybie. Jakoś to przeżyję.

Dealer nie musiał mnie długo nakłaniać na dopłatę 1000pln za opcję Connect mimo tego że wiedziałem iż za jakiś czas za grosze albo gratis Toyota będzie je dodawać.
W końcu ten skądinąd fajny centralny tablet jest sensownie wykorzystywany.

Teraz szukam sensownego adaptera do podłączenia bezprzewodowego - dla iOSa już są sprawdzone a z Androidem może ktoś tu się podzieli linkiem i modelem, który działa?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 30 Kwietnia 2020, 15:52:59 »
Jedna uwaga. Kolega mówi o odczuciach i wrazeniach z navi poprzedniej generacji. Ja pisałem o najnowszej generacji. Która cudem techniki i ergonomia nie jest ale w stosunku do porzedniczki jest naprawdę duży postęp na +. O AA co miałem napisać to napisałem.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #502 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:28:51 »
Reasumując jako taksówkarz celowo wziołem  fabryczną gdyż w praktyce sprawdziła się o niebo lepiej niż ta na smartfonie - nieczytelna pełna opcji odnośników i wodotrysków.
Jedyną konkurencją dla tej navi była kiedyś Automapa najdokładniejsza jaką znałem na Polske , nie wiem jak jest teraz

I prawidłowo. Z google można i gruntówką  pojechać :)

Co do Automapy, może warto sprawdzić z tego co się orientuję działa na CarPlay. Nie wiem jak jest z Android Auto.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #503 dnia: 30 Kwietnia 2020, 18:57:19 »
Tak do Waszej wiadomości lub przypomnienia . Fabryczna Navi ma dokładność poniżej 5 m. Odchodzące do lamusa tradycyjne Nawigacje oraz aktualne nawet Topowe smartfony - teoretycznie od 5 - 10 m. W praktyce 15 m i więcej w zależności od zewnętrznych czynników. Wynika to z tego że fabryczna navi koryguje położenie wskazań GPS poprzez moduł który zlicza Ilość obrotów kół w samochodzie, co przekłada się na precyzyjne dane o przebytej trasie. Widać to np. w długich tunelach gdzie smartfony głupieją  lub tracąc sygnał zamrażają trasę .

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #504 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:02:44 »
Panowie, a taka moja zagwozdka, nigdy się nie interesowałem toyotami więc nie wiem. Powiedźcie proszę kto jest dostawcą map do Touch 2 Go?

A wracając do AA i CarPlay to, oba rozwiązania są wypasione, ale prędkość z jaką pojawiają się w app storach apki do obsługi tego (jakieś playery, lepsze mapy itp) jest zatrważająca.
W każdym razie mi to działo w Astrze K, byłem zadowolony, google maps i waze się sprawdzały.

do Corolli też dobrałem pakiet connect (bo w cenniku na 1Q był za 0zł)
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #505 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:15:40 »
coś mi się kiedyś obiło o oczy że dla Toyoty dostawcą map jest Tom Tom.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #506 dnia: 30 Kwietnia 2020, 20:08:06 »
coś mi się kiedyś obiło o oczy że dla Toyoty dostawcą map jest Tom Tom.

Czyli tom tom to ma praktycznie monopol nawet w ultra kiepskich navi w renault (r-link i r-link2) w kadjarze to można białej gorączki dostać, zaczyna dopiero jako tako działać jak uruchomi się w espace czy talismanie
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #507 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:03:36 »
Szkoda, że mało firm sięga bo bardzo dokładne i szybko aktualizowane mapy OpenStreetMap.
Sam swego czasu "narysowałem" tam całe moje osiedle.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

pireus

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:04:11 »
Co do Automapy, może warto sprawdzić z tego co się orientuję działa na CarPlay. Nie wiem jak jest z Android Auto.
Niestety Google nie dopuszcza obcych map. Na CarPlay działają praktycznie wszystkie. Może dlatego, że ich mapy są takie sobie.A co ważne Yanosik jest bez reklam.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #509 dnia: 30 Kwietnia 2020, 23:19:32 »
Problem tego wątku jest, ze toyota obiecała dostarczyć AA i CP dla aut z 2019  w drugim kwartale 2020 i może się nie wyrobić. A czy ktoś uważa to rozwiązanie za użyteczne czy nie to już inna sprawa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Czekam na datę. Być moze wirus lekko zmienił termin. Zadałem pytanie szefowi PR TMP, jak odpisze dam znać
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl