Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737732 razy)

pireus

• Gość
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Grudnia 2019, 22:25:34 »
Mam też iPhone, więc w weekend mogę protestować.
To wgraj Janosika, będziesz miał w tle ostrzeżenia. Jest też  podzielony ekran przy nawigacji Apple.  :good: W Janosiku jest też funkcja HUD.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Grudnia 2019, 23:25:00 »
Odebrane, przetestowane, działa dobrze  :good: Aplikacje Google Maps, Spotify i "Audiobooki w pracy" działają, reszty z listy nie uruchamiałem.
Wydaje mi się że nie da się jedynie ustawić wskazówek nawigacji na HUD.

Super! A powiedz mi taką rzecz. Masz już skonfigurowany telefon. Czy przy pierwszym połączeniu po uruchomieniu samochodu wymagane jest jakieś klikanie po ekranie akceptowanie zgód? - czy od razu odpala się Android Auto na ekranie samochodu?

Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Grudnia 2019, 23:32:32 »
Tak wygląda ekran AA na Corolli. Jest to zdjęcie udostępnione na z forum toyotaownersclub.com.
.

Tutaj zamieszczam link do tematu dot. AA i AC z powyższego forum:  https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/190790-apple-carplay-and-android-auto/page/3/#comments
Tam też padły pytania dot. software i hardware jednostki z AA i AC. Na chwilę obecną odpowiedź nie padła ;-)

No i mamy już informacje

17TDT2EU-DA31, Audio 1007

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Grudnia 2019, 07:29:31 »
No to czekamy na aktualizację do starszych modeli.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Grudnia 2019, 08:42:45 »

Super! A powiedz mi taką rzecz. Masz już skonfigurowany telefon. Czy przy pierwszym połączeniu po uruchomieniu samochodu wymagane jest jakieś klikanie po ekranie akceptowanie zgód? - czy od razu odpala się Android Auto na ekranie samochodu?

Wyskoczył może jeden monit na ekranie samochodu i jeden na komórce. Nie zarejestrowałem żadnych dziwnych czynności, ale może dlatego że podłączałem już wcześniej inne auto przez AA do tego telefonu i wcześniej telefon pytał o zgody dla aplikacji AA na dostęp do mikrofonu, lokalizacji, telefonu, kontaktów, itd.
Na telefonie musiałem oczywiście zainstalować Android Auto ręcznie, dla Google dalej jesteśmy rynkiem drugiej kategorii, choć interfejs jest po polsku i nie ma problemu z komendami głosowymi.
Jedną ciekawostka: gdy chciałem wyszukiwaniem głosowym poszukać stacji benzynowej po trasie to odpowiedział, że nie może znaleźć żadnych stacji, ale po angielsku. Mówiłem do niego po polsku.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Grudnia 2019, 08:44:55 »
Mam też iPhone, więc w weekend mogę protestować.
To wgraj Janosika, będziesz miał w tle ostrzeżenia. Jest też  podzielony ekran przy nawigacji Apple.  :good: W Janosiku jest też funkcja HUD.

EEe? HUD w Yanosiku, ale kolega miał na myśli to, czy Android Auto / Apple Car Play w wykonaniu Toyoty potrafi wskazówki z Google Maps (w tym wypadku Yanosik) pokazywać na wyświetlaczu HUD Toyoty, tym w desce rozdzielczej. Nie chodzi nam o wyświetlanie na telefonie w negatywie i oglądanie odbicia  ekranu telefonu na przedniej szybie.

Jeśli aplikacja Yanosik potrafi sterować HUD samochodu poprzez AA/ACP to jestem w szoku.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Grudnia 2019, 08:47:53 »
Sprawdźcie proszę, czy wskazówki dojazdu Google Maps podpiętego przez Android Auto potrafią wyświetlać się na HUD. Jeśli to Toyota rozwiązała to cóż? SZOK, WOWser i niedowierzanie.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Grudnia 2019, 09:55:49 »
Sprawdźcie proszę, czy wskazówki dojazdu Google Maps podpiętego przez Android Auto potrafią wyświetlać się na HUD. Jeśli to Toyota rozwiązała to cóż? SZOK, WOWser i niedowierzanie.

Na 99,9% nie ma takiej opcji, szczytem byłoby już wyświetlanie wskazówek na głownych zegarach.
Całe Android Auto/Carplay jest oparte na przesyłaniu gotowego streamu h.264 (czyli video) z telefonu i wyświetlaniu go na jednym lub kilku wyświetlaczach.
Ale jest to już gotowy stream, a nie informacje typu 'wyświetl strzałkę w lewo', które może zinterpretować moduł wyświetlania HUD.
Producent aplikacji (np google maps) musialby przygotowywac kilkadziesiat lub kilkaset różnych wersji streamów dla każdego producenta, modelu i HUD'a, przetestować je wszystkie i wypuścić na rynek. Nierealne.

Ale chciałbym się mylić :)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:00:35 »
Nie wiedziałem, jak działa AA/ACP od strony technicznej. Podejrzewałem, że to będzie jakiś skompresowany/nieskompresowany strumień video.
Po cichu łudziłem się, że, może razem z obrazem leci oddzielnie jakiś strumień z metadanymi, które producent samochodu może wedle swojego widzimisię ?obrobić? i renderować na urzadzeniach samochodu.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2019, 10:07:19 wysłana przez PogromcaHemoroidow »

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:07:04 »

Na 99,9% nie ma takiej opcji, szczytem byłoby już wyświetlanie wskazówek na głownych zegarach.
Całe Android Auto/Carplay jest oparte na przesyłaniu gotowego streamu h.264 (czyli video) z telefonu i wyświetlaniu go na jednym lub kilku wyświetlaczach.
Ale jest to już gotowy stream, a nie informacje typu 'wyświetl strzałkę w lewo', które może zinterpretować moduł wyświetlania HUD.
Producent aplikacji (np google maps) musialby przygotowywac kilkadziesiat lub kilkaset różnych wersji streamów dla każdego producenta, modelu i HUD'a, przetestować je wszystkie i wypuścić na rynek. Nierealne.

Ale chciałbym się mylić :)

Nie do końca. Nie mogę wypowiedzieć się w kwestii Android Auto, bo to nie jest moja działka (choć wiem, że tam też to działa w samochodach innych producentów), jednak Apple CarPlay poza samym streamem wideo wymienia się też z samochodem w obie strony innymi informacjami - najprostsze przykłady: informacja o tym, gdzie na ekranie dotknął użytkownik lub sterowanie multimediami za pomocą przycisków na kierownicy wielofunkcyjnej. W AC wszystkie aplikacje nawigacyjne implementują ten sam systemowy protokół/interfejs, dzięki czemu dane o wskazówkach nawigacji mogą w jednolitym formacie trafiać do auta z każdej uruchomionej aplikacji.

I rzeczywiscie to tak działa - nowe Renault i nawet tegoroczny Nissan Juke wyswietlają na swoich ekranach same wskazówki nawigacji odebrane z AA/AC. Niestety, po Toyocie implementacji tych protokołów nawet się nie spodziewam. Wystarczy spojrzeć, ile czasu zajęło im zaimplementowanie samego AA/AC (i tylko przewodowego!) oraz jak ogólnie wygląda i działa "najnowszy" system infotainment :(
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2019, 10:08:46 wysłana przez Lupin »
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:10:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie do końca. Nie mogę wypowiedzieć się w kwestii Android Auto, bo to nie jest moja działka (choć wiem, że tam też to działa w samochodach innych producentów), jednak Apple CarPlay poza samym streamem wideo wymienia się też z samochodem w obie strony innymi informacjami - najprostsze przykłady: informacja o tym, gdzie na ekranie dotknął użytkownik lub sterowanie multimediami za pomocą przycisków na kierownicy wielofunkcyjnej. W AC wszystkie aplikacje nawigacyjne implementują ten sam systemowy protokół/interfejs, dzięki czemu dane o wskazówkach nawigacji mogą w jednolitym formacie trafiać do auta z każdej uruchomionej aplikacji.

Ciekawe. No nic. Kto ma AA? Reka do gory!  :song:

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:16:49 »
Cytuj (zaznaczone)
I rzeczywiscie to tak działa - nowe Renault i nawet tegoroczny Nissan Juke wyswietlają na swoich ekranach same wskazówki nawigacji odebrane z AA/AC. Niestety, po Toyocie implementacji tych protokołów nawet się nie spodziewam. Wystarczy spojrzeć, ile czasu zajęło im zaimplementowanie samego AA/AC (i tylko przewodowego!) oraz jak ogólnie wygląda i działa "najnowszy" system infotainment :(

To że na kablu to akurat dla mnie plus, biorąc pod uwagę jak bezprzewodowe AA/ACP działa w najnowszych Bawarkach i Vieśwagenach.

Osobiście nie liczę, żeby HUD Toyoty potrafił wyświetlać dane z Google Maps/Waze (bo monopolista Google pozwala tylko swoim aplikacjom nawigacyjnym na działanie w AA) i obstawiałem, że to Toyota odwali manianę, a w drugiej kolejności, że nie będzie to działać z powodu technicznych ograniczeń AA.

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Grudnia 2019, 11:15:48 »
]
Ciekawe. No nic. Kto ma AA? Reka do gory!  :song:

Spróbuję sprawdzić wieczorem  :-)
Corolla 2.0 TS Executive

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Grudnia 2019, 11:28:51 »

Wyskoczył może jeden monit na ekranie samochodu i jeden na komórce. Nie zarejestrowałem żadnych dziwnych czynności, ale może dlatego że podłączałem już wcześniej inne auto przez AA do tego telefonu i wcześniej telefon pytał o zgody dla aplikacji AA na dostęp do mikrofonu, lokalizacji, telefonu, kontaktów, itd.
Na telefonie musiałem oczywiście zainstalować Android Auto ręcznie, dla Google dalej jesteśmy rynkiem drugiej kategorii, choć interfejs jest po polsku i nie ma problemu z komendami głosowymi.
Jedną ciekawostka: gdy chciałem wyszukiwaniem głosowym poszukać stacji benzynowej po trasie to odpowiedział, że nie może znaleźć żadnych stacji, ale po angielsku. Mówiłem do niego po polsku.

I teraz jak podłączasz telefon to musisz coś uruchamiać na ekranie samochodu - czy automatycznie odpala się AA?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Grudnia 2019, 13:34:21 »
HUD w Yanosiku, ale kolega miał na myśli to, czy Android Auto / Apple Car Play
Po pierwsze Yanosika nie ma na AA , tylko na CarPlay.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl