Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737708 razy)

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Grudnia 2019, 16:31:27 »
Apple CarPlay poza samym streamem wideo wymienia się też z samochodem w obie strony innymi informacjami - najprostsze przykłady: informacja o tym, gdzie na ekranie dotknął użytkownik lub sterowanie multimediami za pomocą przycisków na kierownicy wielofunkcyjnej. W AC wszystkie aplikacje nawigacyjne implementują ten sam systemowy protokół/interfejs, dzięki czemu dane o wskazówkach nawigacji mogą w jednolitym formacie trafiać do auta z każdej uruchomionej aplikacji.

Jasne, użyłem skrótu myślowego, bo oczywistym jest, że informacja z samochodu do telefonu również jest przekazywana (dotykanie ikon, kręcenie gałką, głos z mikrofonu itp).

Cytuj (zaznaczone)
I rzeczywiscie to tak działa - nowe Renault i nawet tegoroczny Nissan Juke wyswietlają na swoich ekranach same wskazówki nawigacji odebrane z AA/AC.

Możesz podesłać jakiś link jak to wygląda, bo jestem ciekaw jak to zrealizowali? Jeżeli masz pod ręką oczywiście.

Wg info od Apple jest to nadal stream video (posiłkuję się tym https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2019/252/ i tym: https://www.apple.com/ios/ios-13/features/ sekcja "Second video stream support:
Automakers can develop CarPlay systems that show information in a second screen, such as in a cluster or HUD.")

Czyli można to teoretycznie zrobić, ale zależy to od woli producenta samochodu.
Niestety patrząc na to jak Toyocie idzie wdrożenie CarPlay/Android Auto jakoś nie liczę na pojawienie się takiej funkcjonalności ;). Szkoda.

W ogóle tę stację Toyoty wywaliłbym w cholere i wstawił jakąś normalną jednostkę, ale traci się przy tym możliwość sterowania funkcjami samochodu, podglądem przepływu energii itd., dobrze że chociaż w bólach, ale pojawia się ten CarPlay.

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Grudnia 2019, 17:15:41 »
Odebrane, przetestowane, działa dobrze   Aplikacje Google Maps, Spotify i "Audiobooki w pracy" działają, reszty z listy nie uruchamiałem.
Wydaje mi się że nie da się jedynie ustawić wskazówek nawigacji na HUD.

Oprucz instalacji aplikacji w tel jet jakaś procedura uruchomienia?
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Grudnia 2019, 20:37:32 »
Wyskakuje jeden monit w stylu "chcesz połączyć?"  i tyle.
Fotki z testów: https://imgur.com/a/88L5P0O

Niestety żadna nie pozwala na odczytanie danych z nawigacji na HUD. Takie rzeczy to chyba tylko w BMW.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Grudnia 2019, 21:12:32 »
Cytuj (zaznaczone)

Niestety żadna nie pozwala na odczytanie danych z nawigacji na HUD. Takie rzeczy to chyba tylko w BMW.

Było do przewidzenia, ten telewizorek Toyoty od samego początku wyglądał tak niepoważnie, ze aż trudno uwierzyć że na tym chodzi AA/ACP. Infotainment nowego Golfa przy tym wynalazku to jak USS Enterprise ze Star Treka.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Grudnia 2019, 00:37:04 »
Cytuj (zaznaczone)

Było do przewidzenia, ten telewizorek Toyoty od samego początku wyglądał tak niepoważnie, ze aż trudno uwierzyć że na tym chodzi AA/ACP. Infotainment nowego Golfa przy tym wynalazku to jak USS Enterprise ze Star Treka.

Infotainment calej grupy VAG jest sto lat przed Toyota. Szkoda tylko ze sie wiesza co pare startow silnika. Polecam film na YT jak Saturday Car Fever odbieral nowego Superba. Jak komus sie nie chce szukac to odpowiem: caly ten infotainment padl na ryj i wyjechal autem zastepczym. W Toyocie chociaz dziala.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Grudnia 2019, 08:52:41 »
Cytuj (zaznaczone)

Infotainment calej grupy VAG jest sto lat przed Toyota. Szkoda tylko ze sie wiesza co pare startow silnika. Polecam film na YT jak Saturday Car Fever odbieral nowego Superba. Jak komus sie nie chce szukac to odpowiem: caly ten infotainment padl na ryj i wyjechal autem zastepczym. W Toyocie chociaz dziala.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Vieswageny, Bawary, JLR. Wszystkie maja ladniejsze systemy infotainment i wszystkie te systemy tak jak sa piekne, tak sa zawodne.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2019, 08:54:34 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Lupin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Grudnia 2019, 10:14:30 »
Cytuj (zaznaczone)
I rzeczywiscie to tak działa - nowe Renault i nawet tegoroczny Nissan Juke wyswietlają na swoich ekranach same wskazówki nawigacji odebrane z AA/AC.

Możesz podesłać jakiś link jak to wygląda, bo jestem ciekaw jak to zrealizowali? Jeżeli masz pod ręką oczywiście.

Nie mam niestety linka, ani nie pamiętam, gdzie to widziałem, ale w kwestii Nissana Juke wydaje mi się, że wspominał o tym Pertyn w któryms swoim filmie o tym aucie.
Toyota Corolla TS 2.0 Executive / Imperial Red / + VIP, SkyView, JBL, Black

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Grudnia 2019, 19:24:08 »
Ja wychodziłem z założenia że gdy biorę auto na dłużej to czego bym nie wziął będzie przestarzałe. Może za kilka lat powstanie jakiś system AA2 albo Carplay XL, który jakiś zdolny człowiek whakuje do mojego auta.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Grudnia 2019, 19:36:17 »
Ale jesteśmy gadżeciarzami.A wystarczy odpalić mapę na smartfonie ,kupić do niego uchwyt i jest ok.Muzyczka z dysku lub radio i jedziemy <taniec>

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Grudnia 2019, 20:17:33 »
... to steaming po bt w Toyocie nie działa?
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Grudnia 2019, 20:58:18 »
... to steaming po bt w Toyocie nie działa?
Działa

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 14 Grudnia 2019, 10:33:08 »

A sieci znalazłem taki tekst:
Lipiec 2020 roku - to oficjalny termin wdrożenia Android Auto do samochodów BMW

Więc z Toyota nie jest tak źle :-)
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Grudnia 2019, 11:36:52 »
Lipiec 2020 roku - to oficjalny termin wdrożenia Android Auto do samochodów BMW
I na zasadzie rocznego abonamentu.

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Grudnia 2019, 13:12:11 »
Chyba się wycofali z tego. Ma być jednorazowa opłata, przynajmniej u nas. Może na innych rynkach są inne praktyki.

Streaming po BT u mnie też działa, Spotify z Androida bez problemu i nie zauważyłem problemów z jakością.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Grudnia 2019, 14:08:32 »
Chyba się wycofali z tego.
No wypadałoby. Jak przeczytałem tego news-a o wprowadzeniu opłaty abonamentowej przez BMW, nie dowierzałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl