Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737848 razy)

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #240 dnia: 25 Stycznia 2020, 08:15:59 »
No dla mnie mimo wszystko "makes sense", bo ten jeden będzie permanentnie podpięty i schowany, więc mi zwisa i powiewa. Docelowo chciałbym wszystko zautomatyzować, żeby po zgaszeniu zapłonu wyłączał wifi i jedynie po bluetooth wyszukiwał mastera i dopiero jak go wykryje włączał bardziej prądożerne rzeczy.

Tak czy siak dzięki za odpowiedź. Przepisów, gwarancji, homologacji czy ISO 26262 taką kombinacją raczej nie złamię, bo nie będzie żadnej ingerencji w istniejący hardware.

https://carperformance.se/product-category/toyota/android-toyota/

Moze to Cie zainteresuje. Modul do systemu infotainment. Masz wtedy androida w systemie Toyoty i AA bez kabli.
Tak jak Ty chcesz, to slave musiałby siedzieć gdzieś za deską rozdzielczą, bo kabel będzie dyndał, a telefon slave zajmował miejsce na ładowarce indukcyjnej. Może jakieś Raspberry Pi mogłoby działać jako slave. Bo telefon będzie miał baterię li-poly i przy zbiegu różnych niepomyślnych okoliczności możesz w upalny dzień wrócić do samochodu i zastać skwarka, którego zgliszcza dogasza straż pożarna.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 08:26:22 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 25 Stycznia 2020, 09:37:35 »
No dla mnie mimo wszystko "makes sense", bo ten jeden będzie permanentnie podpięty i schowany,
Próbowałem kiedyś zrobić ten myk z 2 telefonami i jest mały problem Ten obsługujacy AA i podłączny na stałe będzie jednocześnie obsługiwany przez stacje multimedialną jako telefon do rozmów, tak więc z drugiego telefonu, który bedzie w kieszeni nie będziesz mógł korzystać bezprzewodowo w czasie jazdy samochodem, bo stacja multimedialna obsługuje tylko 1 telefon. Teoretycznie możesz mieć dwie sklonowane karty telefoniczne, ale wtedy musisz i tak wyłączyć na czas jazdy ten który masz w kieszeni.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #242 dnia: 25 Stycznia 2020, 10:30:02 »
No dla mnie mimo wszystko "makes sense", bo ten jeden będzie permanentnie podpięty i schowany,
Próbowałem kiedyś zrobić ten myk z 2 telefonami i jest mały problem Ten obsługujacy AA i podłączny na stałe będzie jednocześnie obsługiwany przez stacje multimedialną jako telefon do rozmów, tak więc z drugiego telefonu, który bedzie w kieszeni nie będziesz mógł korzystać bezprzewodowo w czasie jazdy samochodem, bo stacja multimedialna obsługuje tylko 1 telefon. Teoretycznie możesz mieć dwie sklonowane karty telefoniczne, ale wtedy musisz i tak wyłączyć na czas jazdy ten który masz w kieszeni.
Nie idzie tego obejść łącząc ten bezprzewodowy via bluetooth?
Zresztą najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest dongiel Android TV zamiast telefonu jako to urządzenie na stałe. Takiego czegoś raczej stacja multimedialna nie powinna wykryć jako telefonu.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 25 Stycznia 2020, 10:45:46 »
No dla mnie mimo wszystko "makes sense", bo ten jeden będzie permanentnie podpięty i schowany, więc mi zwisa i powiewa. Docelowo chciałbym wszystko zautomatyzować, żeby po zgaszeniu zapłonu wyłączał wifi i jedynie po bluetooth wyszukiwał mastera i dopiero jak go wykryje włączał bardziej prądożerne rzeczy.

Tak czy siak dzięki za odpowiedź. Przepisów, gwarancji, homologacji czy ISO 26262 taką kombinacją raczej nie złamię, bo nie będzie żadnej ingerencji w istniejący hardware.

https://carperformance.se/product-category/toyota/android-toyota/

Moze to Cie zainteresuje. Modul do systemu infotainment. Masz wtedy androida w systemie Toyoty i AA bez kabli.
Tak jak Ty chcesz, to slave musiałby siedzieć gdzieś za deską rozdzielczą, bo kabel będzie dyndał, a telefon slave zajmował miejsce na ładowarce indukcyjnej. Może jakieś Raspberry Pi mogłoby działać jako slave. Bo telefon będzie miał baterię li-poly i przy zbiegu różnych niepomyślnych okoliczności możesz w upalny dzień wrócić do samochodu i zastać skwarka, którego zgliszcza dogasza straż pożarna.

Widziałem to, ale to już grubsza ingeerencja. No i to z tego co rozumiem taki dodatkowy Android, który będzie wbudowany w stację, a nie jako takie Android Auto.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 25 Stycznia 2020, 12:17:54 »
Nie da rady,  :thumbdown: połaczenie kablowe ma pierwszeństwo. Jak miałem podłączony telefon po BT, to po włączeniu stacyjki, zrywało to połączenie i łączyło się z telefonem po kablu . Zrobiłem duplikat karty, ale wtedy musiałem wyłączyć ten telefon który miałem w kieszeni, żeby odbierać połączenia. Dlatego pozostałem tylko przy kablu i jestem zadowolony. :good: Chociaż nie ukrywam, że czasami zdarza mi się zostawić telefon w samochodzie. Dlaego masz do wyboru- dwa telefony z tą samą kartą i wyłączanie i włączanie jednego z nich lub kabel i musisz pamietać o nim przed wyjsciem z samochodu.  :o
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 12:25:59 wysłana przez pireus »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 25 Stycznia 2020, 15:17:28 »
TLDR: Jeśli rozłącza wam AA w samochodzie - kupcie lepszy kabel, bo dla niektórych telefonów ma to znacznie, a przynajmniej tak jest z telefonami Motorola.

Czy testował ktoś z Was jakiś kabelek USB z końcówką magnetyczną? Np. PZOZ lub inny? Ma to wystarczającą jakość by nie zrywać połączenia?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 15:25:02 wysłana przez piter-ek »

Offline cinek1393

• Początkujący
« Odpowiedź #246 dnia: 25 Stycznia 2020, 16:17:40 »
Czy testował ktoś z Was jakiś kabelek USB z końcówką magnetyczną? Np. PZOZ lub inny? Ma to wystarczającą jakość by nie zrywać połączenia?

Ja mam z aliexpress ze sklepu Essager i wszystko działa bardzo dobrze.
https://a.aliexpress.com/_UFbFf

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 25 Stycznia 2020, 16:46:39 »
A ja mam pytanie czy ktoś z posiadaczy Corolli z AA ma może telefon z Androidem 10?

Czytałem gdzieś, że w Androidzie 10 już się nie instaluje Android Auto jako osobnej aplikacji, bo jest ono częścią systemu. Wczoraj telefon zaktualizował mi się do Androida 10 i faktycznie jak przeglądam listę uruchomionych aplikacji to jest na niej Android Auto, chociaż sam tego nie instalowałem (w Sklepie Play też nie mam tego na liście zainstalowanych aplikacji).

Zastanawia mnie teraz czy to wystarczy by połączyć telefon z samochodem, czy może nadal będzie trzeba "na lewo" doinstalować aplikację AA. Sam posiadam Aurisa, więc sprawdzić nie mam jak.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 16:48:34 wysłana przez tkf »

Offline the_x01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 25 Stycznia 2020, 17:09:08 »
Z tego co mówili mi w salonie w Androidzie 10 nie będzie potrzeby instalowania niczego.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 25 Stycznia 2020, 17:50:32 »
Nie da rady,  :thumbdown: połaczenie kablowe ma pierwszeństwo. Jak miałem podłączony telefon po BT, to po włączeniu stacyjki, zrywało to połączenie i łączyło się z telefonem po kablu . Zrobiłem duplikat karty, ale wtedy musiałem wyłączyć ten telefon który miałem w kieszeni, żeby odbierać połączenia. Dlatego pozostałem tylko przy kablu i jestem zadowolony. :good: Chociaż nie ukrywam, że czasami zdarza mi się zostawić telefon w samochodzie. Dlaego masz do wyboru- dwa telefony z tą samą kartą i wyłączanie i włączanie jednego z nich lub kabel i musisz pamietać o nim przed wyjsciem z samochodu.  :o
No to lipton trochę. Jak rozumiem z tym donglem/tvstickiem nie próbowałeś?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: 25 Stycznia 2020, 19:30:19 »
Jak rozumiem z tym donglem/tvstickiem nie próbowałeś?
Nie chcę ingerować w stację multimedialną.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:02:12 »
Z tego co mówili mi w salonie w Androidzie 10 nie będzie potrzeby instalowania niczego.

Samo z siebie niestety nie działa  <kucharz>
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:40:11 »

Samo z siebie niestety nie działa  <kucharz>

w android 10 android auto jest zainstalowane domyślne. jest to funkcjonalność systemu także działa samo z siebie.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:43:40 »
w android 10 android auto jest zainstalowane domyślne. jest to funkcjonalność systemu także działa samo z siebie.
Czyli tak samo jak z CarPlay w Ios.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:46:34 »
A z innej beczki. Czy jest możliwość aby w działającym mirrorlink (RAV4, Note9) uruchomić aplikacje inne niż domyślne? Np. Google Maps.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl