Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737621 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #300 dnia: 06 Lutego 2020, 12:49:12 »
Chyba będę musiał... (ale czekam do końca)

Szanowny Panie,
z oficjalnych informacji jakie posiadamy na tę chwilę wynika, że taka aktualizacja w tym modelu będzie możliwa dla samochodów od produkcji październik 2019 . Jeśli chodzi o cenę, jeszcze jej nie znamy, ma być ona jednak dogodna dla klientów, którzy są zmuszeni czekać na tę funkcjonalność. Aktualizacja będzie możliwa w drugim kwartale 2020.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Na jaki mail wysyłałeś pytanie? Mi dzisiaj odpisali z klient@toyota.pl standardową formułką:

"Aktualizacja ma się pojawić w maju br. - dla wszystkich pojazdów Toyota i Lexus jednocześnie. Aktualizację przeprowadzić będzie mogła tylko ASO Toyota. Nie będzie zestawów do samodzielnej aktualizacji przez klienta."
Zapytałem o Rav4 2019.

Offline rafalz

• Toyot Pełzający
  • **
    • Voice
« Odpowiedź #301 dnia: 06 Lutego 2020, 13:10:43 »
Stoję właśnie przed wyborem zakupu nowego telefonu i tak się zastanawiam na jakiej platformie wybrać - Android czy IOS... Zastanawiam się pod kontem naszych samochodów. Mam tu na myśli, który system Android Auto czy Apple CarPlay lepiej chodzi. Może nie ma żadnej różnicy?

Do wszystkich innych celów wybrałbym Android.
Do łączności z samochodem lepiej sprawdza się Apple.
Kolejne firmy przygotowują aplikacje pod ten system (ostatnio TOK FM) bo mają taką możliwość.
Google wpuszcza tylko swoje rozwiązania

Na Apple CarPlay działa np. Yanosik, na Android Auto z map tylko Google i Waze.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 13:27:32 wysłana przez rafalz »

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 06 Lutego 2020, 13:55:27 »
Przerabiałem obie platformy - iPhone i nie tylko ze względu na CarPlay.
Jeżeli nie chcesz wiedzieć, że masz telefon, tylko go używać - to tylko Apple.

Jeżeli chcesz mieć lepszy aparat i może coś jeszcze i nie przeszkadza Ci, że za 2 lata telefon będzie do wyrzucenia, a po drodze będziesz musiał się użerać z losowymi zwisami systemu, wirusami, atakami - bierz Androida.

Możesz jeździć Corollą i mieć święty spokój, ale możesz też jeździć wypasionym VW, gdzie co jakiś czas będzie trzeba wymienić skrzynie, albo silnik, no ale poza tym jest lepszy ;)

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 06 Lutego 2020, 14:07:55 »
Mam Huawei P10 od prawie 3 lat na Androidzie, ma ciągły wzwód bez zwisów. Serio, jestem strasznie zadowolony, wcześniej faktycznie miałem aparaty, które musiałem wsadzać do piekarnika, aby działały (LG G3), sam system nie był równiez stabilny. Może fatalnie trafiłeś, ale mam nadzieję, że do Toyoty sie jednak nie mylisz.  :-)

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 06 Lutego 2020, 14:23:34 »
Nie można patrzeć na takie urządzenia tylko przez pryzmat używania ich w samochodzie. Ja wiem od lat, że nigdy nie kupię iPhona i nie chodzi tylko o możliwości ale także polityka firmy mi nie leży. Android też nie jest ideałem, ale w mojej ocenie jest o wiele lepszy od iOS.
Jeśli chodzi o wieszające się urządzenia czy inne problemy to jest to już raczej epoka miniona dla Androida, teraz nawet średniaki śmigają lepiej niż kilkuletnie flagowce a kiedyś to właśnie średniaki robiły kiepską opinię Androidowi.
A jeśli chcesz dobrego, szybkiego Androida to wybierz OnePlus. Android jest bardziej wszechstronny, iOS jest bardzo hermetyczny. Kwestia gustu i potrzeb.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 06 Lutego 2020, 14:39:36 »
Do nowych Corolli i tak nie masz. Chyba,że się mylę.
Oczywiście że się mylisz :)
Nawet są wystawione https://allegro.pl/oferta/gms-9980-navix-toyota-corolla-2019-android-montaz-8840933513
Jest też wersja z IPS i IPS+4GB

O, to ja mam kilka pytań:
1. Jak rozwiązano tu kwestię wyświetlania ekranów z informacjami o napędzie hybrydowym (energia/trasa/historia) oraz ekranów z ustawieniami samochodu? Czy są one dostępne?
2. Czy po zainstalowaniu takiej stacji w miejsce fabrycznej nadal istnieje możliwość korzystania z systemu Toyota Connected Car?
3. Czy stacja ta ma możliwość ewentualnego podpięcia w przyszłości dodatkowych kamer bocznych i przedniej do systemu 360 st.? A dokładniej czy ma jakieś wolne wejście video by taki system podpiąć? Czy widok z tego wejścia aktywuje się w miarę łatwo i ergonomicznie ?
4. Czy ekran stacji reguluje swoją jasność automatycznie tak jak ma to miejsce w fabrycznej stacji?
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 14:43:49 wysłana przez piter-ek »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #306 dnia: 06 Lutego 2020, 15:14:31 »
1. tak - jest wizualizacja i ustawienia
2. szczerze nie wiem - nigdy z tego nie kożystałem - nawet nie wiem czy/jak to jest powiązane z radiem.
3. ma wejście kamery tylnej + przedniej - system 360 zawsze jest jako osobne urządzenie podpinane pod wejście kamery cofania.
4. reguluje jasność zależnie od automatyki świateł (jak jest ciemno swiatła się załączą i stacja ściemni) - no i wiadomo że google pod mostami/tunelami samo się sciemnia.

Przerabiałem obie platformy - iPhone
Da się jechać na google maps i jednocześnie kożystać z yanosika ?

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 06 Lutego 2020, 15:36:43 »
1. tak - jest wizualizacja i ustawienia

Ale pewnie nie wygląda to tak jak oryginał?
Jest gdzieś jakieś demo tego jak zachowuje się w hybrydowej Corolli?

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 06 Lutego 2020, 15:38:38 »
Do nowych Corolli i tak nie masz. Chyba,że się mylę.
Oczywiście że się mylisz :)
Nawet są wystawione https://allegro.pl/oferta/gms-9980-navix-toyota-corolla-2019-android-montaz-8840933513
Jest też wersja z IPS i IPS+4GB

Ok. Zwraca honor ;) Pytanie. Jak jest z montażem? Trzeba coś przerabiać? Czy oryginalna kamera z tyłu będzie działała? Czy oryginalny bluetooth z mikrofonem w aucie będzie działał?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #309 dnia: 06 Lutego 2020, 17:22:41 »
Ale pewnie nie wygląda to tak jak oryginał
Nie  -  w piątek chyba będę podpisał do aurisa to strzela fotkę.

Norbert  - kamera działa a mikrofon musi być nowy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 06 Lutego 2020, 17:31:16 »
Stoję właśnie przed wyborem zakupu nowego telefonu i tak się zastanawiam na jakiej platformie wybrać - Android czy IOS... Zastanawiam się pod kontem naszych samochodów. Mam tu na myśli, który system Android Auto czy Apple CarPlay lepiej chodzi. Może nie ma żadnej różnicy?
Kup Iphone,iOS jest bardziej stabilny od Androida, gdzie znajomi po każdej aktualizacji Androida mają jakieś kłpoty z AA, a po drugie w CarPlay masz wiecej możliwości i praktycznie mozesz korzystać z każdej nawigacji dostępnej na rynku. Jedyna wada dla  nie znajacych jezyków obcych to brak Siri po polsku, ale podobno ma to się niebawem zmienić.

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: 06 Lutego 2020, 18:47:31 »

Szanowny Panie,
z oficjalnych informacji jakie posiadamy na tę chwilę wynika, że taka aktualizacja w tym modelu będzie możliwa dla samochodów od produkcji październik 2019 . Jeśli chodzi o cenę, jeszcze jej nie znamy, ma być ona jednak dogodna dla klientów, którzy są zmuszeni czekać na tę funkcjonalność. Aktualizacja będzie możliwa w drugim kwartale 2020.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Jak sprawdzić w którym miesiącu wyprodukowano mój samochód? Kupowałem Corollę z wyprzedaży rocznika i nie wiem kiedy była wyprodukowana.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #312 dnia: 06 Lutego 2020, 19:57:17 »

Szanowny Panie,

Jaką masz wersję DCU?
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Pshybysz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
« Odpowiedź #313 dnia: 06 Lutego 2020, 21:31:54 »
Jaką masz wersję DCU?

A jak to sprawdzić i co będzie oznaczać poszczególny numer?

Nie wiem czy to poprawna i wiarygodna ścieżka ale ja wszedłem na https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eManual wpisałem VIN i wyskoczyła mi "nowa" instrukcja a też mam z wyprzedaży rocznika

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 06 Lutego 2020, 22:09:51 »
Jaką masz wersję DCU?

A jak to sprawdzić i co będzie oznaczać poszczególny numer?

Nie wiem czy to poprawna i wiarygodna ścieżka ale ja wszedłem na https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eManual wpisałem VIN i wyskoczyła mi "nowa" instrukcja a też mam z wyprzedaży rocznika
Dziesiąta cyfra lub liczba to rocznik modelowy ,jak masz 0  to 2020

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl