Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #1590 dnia: 19 Października 2020, 10:37:01 »
Cytat: Qbek w 17-10-2020, 17:38:45

P30 pro miał datę premiery w marcu 2019 wiec jeszcze masz googla ale napewno nie aktualnego. Od lata 2019 huawei nie może instalować usług googla i tak już raczej zostanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bzdury piszesz. Wszystkie modele Huawei, które mają usługi Google(nawet te po banie hamerykanów), nadal są aktualizowane i usługi oraz zabezpieczenia są cyklicznie odświeżane.
Jestem ciekaw skąd masz te informacje?

https://support.google.com/android/thread/29434011?hl=en od Maja 2019 żaden, ale to żaden Huawei nie jest certyfikowanym urządzeniem dla Google. Chyba, że masz model sprzed tej daty to możesz mieć preinstalowane usługi Google, które i tak będą ubite.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1591 dnia: 19 Października 2020, 11:02:14 »
Chyba, że masz model sprzed tej daty to możesz mieć preinstalowane usługi Google, które i tak będą ubite.
Mam P 20 light i google się aktualizuje Android auto doinstalowałem i wszystko działa.Nic nie będzie ubite
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2020, 11:12:35 wysłana przez Pawel.Kwa »

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1592 dnia: 19 Października 2020, 13:16:21 »

P30 pro miał datę premiery w marcu 2019 wiec jeszcze masz googla ale napewno nie aktualnego. Od lata 2019 huawei nie może instalować usług googla i tak już raczej zostanie

Bzdury piszesz. Wszystkie modele Huawei, które mają usługi Google(nawet te po banie hamerykanów), nadal są aktualizowane i usługi oraz zabezpieczenia są cyklicznie odświeżane.

https://support.google.com/android/thread/29434011?hl=en od Maja 2019 żaden, ale to żaden Huawei nie jest certyfikowanym urządzeniem dla Google. Chyba, że masz model sprzed tej daty to możesz mieć preinstalowane usługi Google, które i tak będą ubite.

To proste. Wszystkie certyfikowane już urządzenia, maja nadal aktualizacje w tym P30 pro.
Zresztą w opisie z linka który wkleiłeś jest wszystko jasne opisane. To żadna wiedza tajemna.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1593 dnia: 19 Października 2020, 16:24:26 »

To proste. Wszystkie certyfikowane już urządzenia, maja nadal aktualizacje w tym P30 pro.
Zresztą w opisie z linka który wkleiłeś jest wszystko jasne opisane. To żadna wiedza tajemna.
Nie do końca masz rację... proces aktualizacji Androida wygląda następująco dla forka Google.

Google wypuszcza androida > dostają go producenci sprzętu (tutaj Huawei nie dostanie, z wiadomych przyczyn) > producenci w oparciu o kod od Googla testują swoje ROMy i przekazują je do telekomów lub aktualizują stockowe telefony przez OTA. Potem Google aktualizuje swoje Aplikacje, Mapy, Gmail itp, itd. i tworzy nowy zestaw bibliotek "usługi google play".

Podsumowując. Poprawki bezpieczeństwa do swojego telefonu będziesz dostawać do momentu ukazania się nowej gałęzi androida, czyli jeszcze jakieś 3 miesiące? Po tym czasie, łatanie systemu będzie już w gestii Huawei, czyli będziesz musiał przejść na HMS i czystego Androida lub siedzieć na starym niezałatanym oprogramowaniu. Sam Huawei tego zresztą nie kryje:

"Huawei ma dostęp do aktualizacji systemowych i poprawek bezpieczeństwa od Android poprzez Android Open Source Project. Będziemy aktywnie wdrażać nowe aktualizacje oprogramowania, poprawki systemowe i poprawki błędów, zapewniając jednocześnie kompatybilność i ciągłość działania urządzeń. Od 16 maja 2019 roku Huawei wydawał poprawki bezpieczeństwa dla ponad 200 modeli. Częstotliwość wydawania poprawek jest na takim samym poziomie, jak w przypadku całej branży. Plan aktualizacji bezpieczeństwa dla modeli Huawei jest dostępny na stronie internetowej: https://consumer.huawei.com/en/support/bulletin/"

Należy też nadmienić, że Twój telefon P30 Pro to tak naprawdę model z 2018r, który po testach producenta trafił na rynek 1 kw 2019r, a Andkiem 9 z możliwością aktualizacji do wyższej wersji Androida na podstawie umowy o okresie przejściowym, które samo Google forsowało.

Jeżeli ban na Huawei nie ustąpi do 1 kw 2021r. to ta firma zrezygnuje z rynku smartphone'ów (tak, Huawei to wielki konglomerat i tworzą też statki, więc jako taka z rynku nie zniknie). Już teraz widać, że ludzie zamiast Huawei kupują Xiaomi, Oppo, One Plus. A tylko sprzedające się telefony mogą utrzymać dział mobilny tej firmy.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1594 dnia: 19 Października 2020, 16:29:12 »
Jak żyć  :grin: Lotto mi to .
Pisałem o tu i teraz, więc nie pisz że nie do końca mam rację.
Odnosiłem się do tego:

Dajmy więc spokój biciu piany na tren temat.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2020, 16:37:04 wysłana przez Fifek64 »

Style + Tech

Offline lastmanstanding

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1595 dnia: 19 Października 2020, 17:05:56 »
Panowie, czy komuś udało się zaktualizować soft 1020 do nowszej wersji w autoryzowanym serwisie. W Warszawie wciąż nie można się umówić na aktualizację.

Offline Enter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1596 dnia: 20 Października 2020, 10:12:27 »
Panowie, czy komuś udało się zaktualizować soft 1020 do nowszej wersji w autoryzowanym serwisie. W Warszawie wciąż nie można się umówić na aktualizację.
ASO ma ten sam biuletyn z toyota-tech.eu co wszyscy i nic ponadto nie wiedzą. W moim przypadku będą kontaktować się z centralą w Warszawie, bo oni muszą powiedzieć co dalej...

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1597 dnia: 20 Października 2020, 14:50:59 »
Od lata 2019 huawei nie może instalować usług googla i tak już raczej zostanie
Chyba, że Trump przegra wybory, a nowy prezydent wycofa się z wojny z Huawei.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1598 dnia: 20 Października 2020, 14:55:54 »
toranaga  :thumbdown: to nie jest mój cytat

Style + Tech

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1599 dnia: 20 Października 2020, 19:23:20 »
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2019/MC-10164910-9999.pdf w USA mieli podobny babol co opisujecie.

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1600 dnia: 20 Października 2020, 21:08:05 »
Mi w RAV4 w zeszłym tyg zrobili bezproblemowo

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline lastmanstanding

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1601 dnia: 20 Października 2020, 22:08:38 »
W którym salonie robiłeś?

Offline Duh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1602 dnia: 21 Października 2020, 10:22:05 »
W Rumii aktualizują bezproblemowo . Koszt 300 zł. Wszystko ładnie chodzi na P30 pro

Offline szpakum

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1603 dnia: 21 Października 2020, 11:47:14 »
Witam Was
Mam w Corolli z 2019 r. zaktualizowany przez ASO DCU do wersji 17TDT1EU-DA30. AA śmiga na kablu, Radio Nowy Świat działa na bluetooth równocześnie z np. Waze czy GM. Nie mogę niestety ściszyć nieco komunikatów głosowych nawigacji Google Maps ani Waze. Wbrew instrukcjom w opcjach GM ściszanie przyciskami na kierownicy w trakcie wygłaszania komunikatów navi powoduje ściszanie całego radia. Nieskuteczne także się okazuje ściszanie w opcjach telefonu na DCU. (Pewnie przycisza się wtedy rozmowa telefoniczna.) Jak w takim razie przyciszyć zbyt głośne komunikaty w Google Maps, nie obniżając jednocześnie głośności całego radia? Czy obniżeniem głośności komunikatów w opcjach GM na telefonie (mam ustawione normalna głośność). Zaznaczam, że w trakcie wygłaszania komunikatów nawigacji bardzo ładnie wycisza się automatycznie radio, ale potem wraca pięknie do normalnej głośności.

Druga kwestia to brak Wi-Fi mimo aktualizacji DCU. Nie generuje sieci ani jej nie widzi. Nie wiem czy Toyota ma generować własną sieć, czy widzieć np. hot spot z telefonu? Czy, aby działało Wi-Fi, muszę mieć nawigację fabryczną (nie kupiłem jej)?

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1604 dnia: 21 Października 2020, 12:29:02 »
W Rumii aktualizują bezproblemowo . Koszt 300 zł. Wszystko ładnie chodzi na P30 pro
Jedno "i" ;)

Witam Was
Mam w Corolli z 2019 r. zaktualizowany przez ASO DCU do wersji 17TDT1EU-DA30. AA śmiga na kablu, Radio Nowy Świat działa na bluetooth równocześnie z np. Waze czy GM. Nie mogę niestety ściszyć nieco komunikatów głosowych nawigacji Google Maps ani Waze. Wbrew instrukcjom w opcjach GM ściszanie przyciskami na kierownicy w trakcie wygłaszania komunikatów navi powoduje ściszanie całego radia. Nieskuteczne także się okazuje ściszanie w opcjach telefonu na DCU. (Pewnie przycisza się wtedy rozmowa telefoniczna.) Jak w takim razie przyciszyć zbyt głośne komunikaty w Google Maps, nie obniżając jednocześnie głośności całego radia? Czy obniżeniem głośności komunikatów w opcjach GM na telefonie (mam ustawione normalna głośność). Zaznaczam, że w trakcie wygłaszania komunikatów nawigacji bardzo ładnie wycisza się automatycznie radio, ale potem wraca pięknie do normalnej głośności.
GM>ustawienia nawigacji i wybierz mała. U mnie to pomogło.

Druga kwestia to brak Wi-Fi mimo aktualizacji DCU. Nie generuje sieci ani jej nie widzi. Nie wiem czy Toyota ma generować własną sieć, czy widzieć np. hot spot z telefonu? Czy, aby działało Wi-Fi, muszę mieć nawigację fabryczną (nie kupiłem jej)?
Masz sieć WiFi i jej nie masz jednocześnie. Moduł WiFi jest wykorzystywany w urządzeniach bez nawigacji tylko do komunikacji z telefonem po Miracast. Sama zaś ta komunikacja umiera, jak tylko ruszysz samochodem. Ogólnie dałbym sobie z tym spokój.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl