Autor Wątek: Żółte kontrolki hamulec + ABS + VSC  (Przeczytany 8853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
Żółte kontrolki hamulec + ABS + VSC
« dnia: 04 Września 2019, 22:31:38 »
Od pewnego czasu Prius II 2007 270000 km sygnalizuje jakiś problem. Zaświecają się żółte kontrolki hamulca + ABS + VSC.

Charakterystyczne jest to, że zapalają się w momencie zatrzymania się do zera (nie za każdym razem, ale jeśli już to zawsze pół sekundy po zatrzymaniu się do zera)
Jeśli wyłączę i potem od razu włączę - kontrolki święcą nadal.
Po wyłączeniu, odczekaniu około pół minuty i ponownym włączeniu - kontrolki gasną.

Płyn hamulcowy jest, klocki hamulcowe przednie niedawno zmieniane, tylne raczej jeszcze są chociaż tego nie wiem na pewno.
Błędów w komputerze nie ma.
Światła stopu świecą (po naciśnięciu hamulca)

Co to może być?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Żółte kontrolki hamulec + ABS + VSC
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Września 2019, 23:51:19 »
A czym sprawdzałeś błędy? Po błędach powinien zostać jakiś ślad.
Może coś nie stykać w wiązce ABS.
 Zmieniałeś coś ostatnio w aucie, jakieś ruszanie fotelami, zdejmowanie boczków, czyszczenie wentylatora itp? Jeżeli tak to masz do sprawdzenia parę złączek od wiązki ABS + każdy z 4 czujek na piastach i ewentualnie główne gniazdo pod maską.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2019, 23:53:24 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2019, 07:22:14 »
aplikacje do zczytywania błędów to car scanner i dr. prius.
wymieniana była piasta przedniego koła no i wymieniłem jedno ogniwo w HV ale to było półtora miesiąca temu i przez ten czas zrobione jakieś 1500 km bez problemów.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2019, 15:57:02 »
Na Priuschacie jest opisana procedura, która pomogła w podobnej sytuacji kilku osobom. Podaje ją szanowany, wieloletni użytkownik forum Patrick Wong:

1. Find the OBD-II connector under the dashboard, near the steering column.
2. Note that one side of it is wider than the other. Envision the wide side on the bottom. The pin numbering starts with 1 on the bottom right and moves to 8 on the bottom left. Then pin number 9 is on the top right and moves to 16 on the top left.
3. With the car IG-OFF, connect pins 4 and 13 with a paper clip or other suitable jumper wire. Make the car READY.
4. Look at the Brake Control, ABS, and VSC lights. They may be flashing two-digit codes, if so record which light is flashing and what the code is.
5. To clear the codes, make the car IG-OFF, then make READY again with the jumper still in place. Press the brake pedal at least 8x within 5 seconds.

https://priuschat.com/threads/vsc-abs-and-emergency-brake-light-on.75786/

https://priuschat.com/threads/179-975-miles-warning-lights-today.84789/#post1184545

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2019, 18:46:53 »
Ja mam to samo. Od pół roku przy gwałtownym hamowaniu pokazywały się te kontrolki i musiałem je likwidować komputerem u mechanika.
Jakieś 2 miesiące temu wymieniałem klocki i przy odbieraniu auta od mechanika okazało się, że palą się te kontrolki i już nie dało się ich zlikwidować. Nie działa mi hamowanie silnikiem elektr., ładowanie przy hamowaniu, ABS i kontr. trakcji, auto spala 2 litry więcej, bo ładuje się głównie z silnika spalinowego. Najpierw mówili, że padła pompa ABS, a serwisie powiedzieli, że to przerwa w wiązce kabli do pompy.
Teraz czekam na naprawę u mechanika, który kiedyś pracował w Toyocie, podobno po 16.09. Mam nadzieję, że to naprawi, chociaż nie będzie tanio /500-1500zł/.
Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2019, 22:06:19 »
Opisywałem już na forum podobną sytuację. Mi w odróżnieniu od was udało się odczytać błędy zarówno torquem jak i techstreamem, poczytajcie, może coś pomoże:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42916.msg599874.html#msg599874

na totyota tech eu masz schematy elektryczne wiązki, znajdź do swojego auta i sprawdź wszystkie styki, moze przy wymianie piasty coś jest niedopięte, cos sie poluzowało itp...
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2019, 22:07:58 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2019, 12:55:11 »
Zagadka wyjaśniona. Podczas zmiany piasty mechanik odczepił kabel ABS od kolumny amortyzatora i nie przyczepił go po założeniu - rezultat - kabel obcierał o felgę i zdarło izolację. Kabel albo przerywał albo zwierał do felgi.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:06:22 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl