Autor Wątek: Niezsynchronizowane biegi  (Przeczytany 3103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stenia

• Prawie Toyot
Niezsynchronizowane biegi
« dnia: 05 Września 2019, 10:54:21 »
Dzień doberek wszystkim.

Nie umiem znaleźć odpowiedniego miejsca na forum więc swoje pytanie zostawiam tu.

Otóż mój Yarosław w zacnej wersji Verso Sol z 2002r z silnikiem 1.4 D4D ma problem jak w temacie z brakiem synchronizacji biegów (podobno). Otóż trzeba "pompować" pedał sprzęgła bo czasem jedynka nie wchodzi a już na pewno wrzucając wsteczny. Z tym ostatnim zdarza się że wyskakuje na luz podczas jazdy do tyłu. I mechanik zapewnia że to nie widełki. Do tego twardo wchodzi pedał sprzęgła i łapie w połowie ( być może to normalne w ropniaku, jak przesiadam się czasem na żabojada peugeota to sprzęgło wchodzi jak w masło i łapie od razu). Cóż więc mogę z tymi biegami zrobić? Czy może to być objawem umierającego powoli sprzęgła? I mniej więcej ile PLN-ów to będzie warte? Jest po świeżej wymianie pasków (alternatora i klimy wraz z jej sprzęgłem), rolek itp.

Dodam że mój Yarosław pomimo wieku jest w idealnym stanie technicznym nawet blacharskim. Zadbany, na bieżąco remontowany więc zależy mi by ten stan utrzymać. 

Z góry dziękuję za poradę.

Offline Stenia

• Prawie Toyot
Odp: Niezsynchronizowane biegi
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2019, 10:59:17 »
Zapomniałam dodać że osobiście podejrzewam problem z płynem w układzie hydraulicznym sprzęgła. Jest plan by przed zimą go wymienić wraz z płynem hamulcowym.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2019, 14:02:00 »
A olej w skrzyni kiedy był wymieniany? Jeśli nie był lub był dawno temu to wymiana może pomóc na ciężko wchodzące biegi. Od tego bym zaczął, tym bardziej, że nie jest to droga inwestycja. W dieslu to często pedał sprzęgła chodzi ciężej jak w benzynie a jeśli chodzi o łapanie w połowie to masz na myśli ruszanie? Bo jeśli tak to jest to jeszcze ok, chyba że chodzi o to, że bieg możesz wbić mając sprzęgło w połowie a to chyba by oznaczało problemy ze sprzęgłem.

« Ostatnia zmiana: 05 Września 2019, 14:06:18 wysłana przez eref »

Offline Stenia

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2019, 15:17:55 »
Wymiana oleju w skrzyni była w zeszłym roku. Wymieniam je na zmianę z płynem hamulcowym co 2 rok. Sprzęgło faktycznie łapie w połowie nie tylko przy ruszaniu bo zmieniając/ redukując bieg nie muszę wciskać go do podłogi. Innych objawów (jak choćby terkot na luzie) ze strony skrzyni brak. Koło pasowe jest już lekko ztyrane ale mechanik mówi że spokojnie jeszcze 2 lata pożyje. Wymienię płyn hamulcowy i ten z układu hydraulicznego sprzęgła gdzieś za miesiąc. Wchodzi tam DOT4 ale zastanawiam się czy nie dać mu DOT5.1 skoro i tak za 2 lata będę wymieniać. Co do sprzęgła to pocieszam się tym że jest bez dwumasa.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2019, 21:49:11 »
Hmm u mnie też coś wsteczny tak z niechęcią wchodzi. Sprzęgło wymieniałem i w sumie nie widzę większej różnicy (900zł za całość wyszło + nowy olej do skrzyni) Przed wymianą miałem tylko problem przy szybkiej jeździe, biegi bardzo ciężko wchodziły. A po wymianie czasami rano wchodzi ciężko 1 ale po ruszeniu wszystko jest już ok więc zostawiam go zawsze na biegu i przodem do wyjazdu :) W końcu to nie nowe samochody i coś ma prawo się już dziać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl