Autor Wątek: opony  (Przeczytany 5525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mroku

• Gość
opony
« dnia: 01 Czerwca 2005, 10:23:45 »
witam wszystkich
czy bez zadnych komplikacji mozna do starletki ep9 zalozyc opony 195/50 r15, nie bedzie przycierac?

kijas

• Gość
opony
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2005, 10:47:48 »
witam,
bez zadnych zmian, wejdzie 195/50/15, nawet 205/50/15 to max jaki wchodzi do starletki bez przeróbek.

Pimpek

• Gość
opony
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2005, 13:44:06 »
Witam.

Powienieneś sprawdzić, czy przypadkiem nie trzeba zakładać na tył ograniczników, bo jak zapakujesz bagażnik, do tego 2 osoby do tyłu, to na jakmiś wyboju możesz rozwalić oponęo błotnik szczególnie przy szybkiej jeździe... a to może być niebezpieczne...

Pamiętaj też o dwóch podstawowych rzeczach:

1. Jak nie masz wspomagania, to nie zakładaj takich opon... no chyba że jesteś nieźle "przypakowany", bo będzie bardzo trudno manerwować na parkingu.

2. Niskoprofilowe opony na polskie drogi to nie najlepszy pomysł. Bardzo pogorszy siękomfort jazdy.

Ale jak założysz, to napisz ważenia z jazdy...

Mam nadzieję, że wszystko bedzie OK :)

Pozdrawiam :)

mroku

• Gość
opony
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2005, 21:29:49 »
a wiec zalozylem te oponki, co do manewrowania to jestem juz przyzwyczajony(wczesniej 185/65)przypakowany tez nie jestem :), starletka jezdzi tez od czasu do czasu moja siostra i nie narzeka(wspomagania nie mam) , dzisiaj jak docieralem opony to trafila sie ep8 i przegralem o cala dlugosc

dEF

• Gość
opony
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2005, 22:30:17 »
Cytat: Pimpek
1. Jak nie masz wspomagania, to nie zakładaj takich opon... no chyba że jesteś nieźle "przypakowany", bo będzie bardzo trudno manerwować na parkingu.

kurcze... ja mam 195/45, przypakowany nie jestem, wspomagania nie mam, a problemow z manewrowaniem nie uswiadczam....
Cytat: mroku
czy bez zadnych komplikacji mozna do starletki ep9 zalozyc opony 195/50 r15, nie bedzie przycierac?

wejsc wejda, ale licznik bedzie przeklamywal. Prawidlowy zamiennik to 195/45 R15

Jako

• Gość
opony
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2005, 17:34:39 »
ja jeżdżęna 195/50 R15 i wszystko jest wporządku; manewrowanie naprawde nieznacznie różni sięod tego co na seryjnych oponach 145/80 R13 czy 165/70 R13. bardzo dobrze zrobiłeś że wybrałeś profil 50 a nie 45 bo masz więcej opony na naszych wspaniałych drogach a po drugie opona 195/50 R15 jest znacznie tańsza ze względu na bardzo popularny rozmiar. Ja zapłaciłem za nowe DUNLOP SP SPORT 01 niecałe 200 zł za szt.  W pożądnych katalogach opon czy felg do Starletki EP91 podawane są dwa rozmiary 195/45 i 195/50 R15. Czy będzie obcierać o błotnik to zależy od felgi na jaką założysz te opony. Ja sięcieszębo nic mi nie obciera nawet przy pełnym obciążeniu a Starlet zaczeła zupełnie inaczej jeździć po zakrętach i lepiej hamować !!! :D

dEF

• Gość
opony
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2005, 17:51:18 »
Roznica wysokosci wynosi 1 cm, to juz calkiem sporo. Jak ja sprawdzalem to wsrod zamiennikow na bank nie bylo 195/50 R15 tylko wlasnie 195/45 R15 oraz 205/45 R15. Zreszta nie jest to pierwszy topic odnosnie opon. Wystarczy przejrzec inne i znalezc link do zamiennikow seryjnych kol. Gdzies to bylo.

mroku

• Gość
opony
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2005, 23:31:26 »
cholerka, po dalszych testach opon stwierdzam ze na nierownosciach strasznie wozi
starletą, szczegolnie dalo sie odczuc na pulawskiej(przy zmianie pasa przy duzej predkosci, koleiny wyrobione prze autobus itp) opony to barum bravuris, fele 7 ramienne od nowej corolli(miodzio)

Jako

• Gość
opony
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2005, 21:33:55 »
upierasz siędEF na te swoje 195/45 z uporem maniaka!!!
 nie ograniczaj swojej wiedzy na temat opon tylko do tabeli zamienników ze strony opony.com więc proponujęCi poszukać informacji na temat opon do Starlety gdzie indziej  i nie wprowadzać innych w błąd !!!
 :lol:

dEF

• Gość
opony
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2005, 01:17:19 »
Ja przynajmniej jestem w stanie CZYMS poprzec swoja wiedze, a nie tylko lakonicznym "ja jezdze i jest ok"...
A juz z stwierdzenie, ze upieram sie przy 'swoich 195/45' jest conajmniej smieszne. Nie jestesmy w piaskownicy gdzie kazdy chwali swoje 'zabawki' jako najlepsze, wiec powstrzymaj sie od takich tekstow...
Tak sie dziwnie rowniez sklada, ze przegladalem niejeden katalog opon i zamiennikow i niegdzie nie widzialem, zeby zamiennikiem seryjnego kola starletki byla guma 195/50 R15, wiec skoro twierdzisz, ze wprowadzam ludzi w blad to to udowodnij. Jezeli nie, ta badz tak mily i zamilcz.

Jako

• Gość
opony
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2005, 21:27:44 »
gościu weź na wstrzymanie bo robisz sięjuż nudny nie do zniesienia !!!!!!!!!
Myślisz żeś wszystkie rozumy pozjadał i jesteś najmądżejszy na tym forum bo turbo zamontowałeś ?
Po pierwsze na przyszłość radzę10 razy pomyśleć i upewnić sięczy masz racjęa później cwaniakować poraz enty,
Po drugie to ty jesteś delikatnie mówiąc śmieszny. Cały czas trąbisz o tej tabeli z opony.com a jakbyś zadał sobie więcej trudu przy wyborze opon i sprawdził w katalogu producenta porządnych opon (np. Continental) a nie w norauto czy feu vert to nie pisałbyś tych głupot z przekłamywaniem licznika ( jedyny argument na jaki cięstać !!)
Ja sprawdzałem w katalogu Continentala i był podany rozmiar 195/50 R15 i ta informacja potwierdziła siępóźniej przy poszukiwaniu  felg do EP91 ( odpowiednie ET ) takich żeby nic nie obcierało o błotniki. Tak przy okazji jestem ciekaw czy felgi tak samo dokładnie sprawdziłeś przed kupnem jak informacje dotyczące opon? A może musiałeś podgiąć rant błotników? geniuszu :lol:
oto link ze stronką niemieckiego producenta felg Artec (sprzedaje je Toyota w salonach w Polsce i w Niemczech )    http://www.artec-gmbh.de
gdzie napisane jest jak w morde strzelił że do EP91  15" można montować w dwóch wersjach opon. I teraz to ty zamilcz !!!

bol0

• Gość
opony
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2005, 22:30:29 »
przestancie sie juz klocic o takie bzdury bo nie warto.

zamienniki oblicza sie na podstawie obwodu kola. przy roznych rozmiarach felg, roznica w obwodzie w stosunku do standardowych gum bedzie zawsze. czasami 1% czasami 5%, zalezy od producenta i rozmiaru. w roznych katalogach przyjmuja rozne marginesy bledu i stad rozne zamienniki. u jednych 195/50 sie zalapalo u innych nie. generalnie roznica wysokosci miedzy nimi to prawie 1 cm wiec przeklamania na liczniku beda na pewno, z tym ze niewielkie. o ranty  moze ocierac jesli felga bedzie szeroka. generalnie ciezko to 'na oko' zbadac

nie kloccie sie sie juz chlopaki bo sie atmosfera zageszcza  :csmoker

Kohoshi

• Gość
opony
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2005, 23:30:40 »
weźcie chłopaki tak na siebie nie naskakujcie bo sięto przykro czyta, trochęluzu ;)
Ja w róznych liczydełkach sprawdzałem i wychodzi tak:
jeśli weźmiemy oponęwzorcową 145/80/13 to wtedy 195/45/15 rózni sięo +5,7 mm (1%), a 195/50/15 o -13,8 mm (-2,5%),
jeśli weźmiemy oponęwzorcową 165/70/13 to wtedy 195/45/15 rózni sięo +4,7 mm (0,8%), a 195/50/15 o -14,8 mm (-2,6%).
Tyle czysta matematyka, ale jest tak jak bol0 pisze są rózne marginesy błedu i rózne opony bazowe, stąd różnie w różnych miejscach piszą. nie da sięnie zauważyć że 195/45/15 jest zamiennikiem bliższym, przy czym jest to średnica ciutkęwiększa, z kolei 195/50/15 ma większą odchyłęale w dół (jest mniejsza) więc musi wejść :)
To na tyle. Zresztą jak chodzi o obcieranie o nadkola to równie ważne jest odsadzenie i szerokość felgi, a nie tylko jej wysokość, a tego tematu nikt nie poruszał.
deF ma racjępodając bliższy optymalnemu zamiennik, a Jako też ma racjęże "jego" 195/50/15 tez wejdzie i jest podawany jako pasujący do Gwiazdki.
Ja kiedyś chciałem wsadzić 185/55/14 ale z ET 25 i felgą 7" co przy moim zglebieniu auta o 40 mm powodowało to iż opony obcierałyby o błotniki, a nie tylko o nadkola. Dla przypomnienia doadam iż podstawowa parametry dla kół w Starlecie to 165/70/13, ET 38, rozstaw śrub 4x100, felga 5,5", otwór centrujący 54mm.
Tylko sięna mnie nie rzucać proszę;)
Peace

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
opony
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2005, 11:49:27 »
Mam u siebie założone 195/45/15. Przed zakupem sprawdzałem w katalogu Continental i napisali, że powinno sięzagiąć ranty z tyłu. Podjechałem do znajomych ciężarowców i poprosiłem ich by wsiedli do bagażnika. Było tego razem prawie 300kg. Koła nie dobiły do nadkoli zaś blahcharz stwierdził, że ewqentualnie można gumówką lekko przyciąć ranty i nie trzeba ich zaginać.
Jeśli chodzi o jazdęna takich laczkach to jest całkiem ciekawie. Trzeba uważać na koleiny po kierownicą mocno kręci. Ponadto czuje sięna kierownicy większe, poprzeczne nieróności. Żona przyzwyczaiła sięjuż do takiej jazdy i nie narzeka.
Faktem jest, że 195/45/15 są jednak niższe od 195/50/50 i trudniej jest nimi otrzeć o nadkole.

Jako

• Gość
opony
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2005, 12:56:29 »
chłopaki zamiast bawić sięw te wyliczanki na słynnej już tutaj tabeli, czy to jest niecały 1% czy 2.5% na plus czy na minus to te różnice we wskazanich prędkości prędkościomierza  są tak małe że nie ma co dłużej na ten temat dyskutować;
proponyjęsprawdzić różnicęw cenie tych samych opon w rozmiarze 195/45 i 195/50 i przeliczyć ją na procenty.  Wynik będzie o wiele ciekawszy i uświadomi tym którzy zastanawiają sięnad kupnem opony do Starletki w rozmiarze 195 na R15 którą wybrać i ile kasy zostanie w kieszeni na nowy komplet !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl