Witam, byłem ostatnio u mechanika na sprawdzenie dlaczego kierownica jest przekrzywiona w lewo o około stopni podczas jazdy na wprost. Przyczyna nie została ustalona ale zastanowił nas luz na mocowaniu przekładni kierowniczej. Podczas wykonywania szybkich ruchów lewo prawo kierownicą, cała maglownica chodzi lewo prawo. Mocowana ona jest 4 śrubami wraz z 4 tulejami. Pod tym linkiem oznaczone zostały jako N1
https://toyota.7zap.com/en/eu/prius/222220/nhw20l-aheebw/2/4505/453617a/#45046 W internecie ciężko je znaleźć. Po wpisaniu w google: ADT380133 wyskakuje kilka pozycji tulei blueprinta za około 380 zł za 4 sztuki. I teraz pytania

czy jest możliwe że ten luz lewo prawo powoduje jakieś zmiany w geometrii kół? Czy przez to kierownica może być skrzywiona w lewo? Ściąganie podczas jazdy? Zdarza się w lewą stronę. Mechanik z drugiej strony mówi, że te tuleje powinny być dość miękkie i nie daje sobie ręki uciąć że mogą hałasować albo powodować taki stan rzeczy. Co myślicie? Warto wymieniać? Myślałem czy nie zrobią mi takich poliuretanowych na zamówienie. Pewnie kasa podobna albo nawet mniejsza tylko skąd wziąć wymiary.
Pozdrawiam