Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 193921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #450 dnia: 04 Grudnia 2021, 16:28:33 »
Trzeba dłużej przytrzymać ok tylko raz bo się zmieni na poprzedni ja tak miałem i zapaliła mi się kontrolka i przełączyłem jeszcze raz i jest ok, strasznie wiejskie te przełączanie a dodatkowy komplet dopisywali mi w ASO

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #451 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:28:57 »
Trzeba dłużej przytrzymać ok tylko raz bo się zmieni na poprzedni ja tak miałem i zapaliła mi się kontrolka i przełączyłem jeszcze raz i jest ok, strasznie wiejskie te przełączanie a dodatkowy komplet dopisywali mi w ASO

U mnie sie okazalo ze przelaczylem zestawy ale swiecila sie kontrolka od za niskiego cisnienia…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:32:15 »
To trzeba jeszcze zakceptowac prawidłowe ciśnienie w kołach. Tylko sprawdzić trzeba czy faktycznie wszystkie koła są ok

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #453 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:32:36 »
To trzeba jeszcze zakceptowac prawidłowe ciśnienie w kołach. Tylko sprawdzić trzeba czy faktycznie wszystkie koła są ok

Tak zrobilem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #454 dnia: 04 Grudnia 2021, 17:33:02 »
I działa czy nie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #455 dnia: 04 Grudnia 2021, 18:29:27 »
Z opisu wnioskuję, że działa ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #456 dnia: 05 Stycznia 2022, 00:16:11 »
Trochę chciałem wrócić do tematu łańcuchów na 19"
Moje autko jest już na cle i w styczniu odbiór. Jest to Exe i dostałem za 4000 zł dodatkowy komplet 19" z Nokianami zimowymi. Raczej dobry deal :)
Niedługo po odbiorze będę jechał do Austrii i naturalnym jest że pomimo AWD łańcuchy muszą być.
Jakiś czas temu zaciągnąłem z netu jakąś instrukcję w której wyraźnie były wymienione opony 235/55/19 jako te niedozwolone do łańcuchów. Calkiem możliwe że była to instrukcja do wersji benzynowej gdzie innych 19 nie ma. Dzisiaj pobrałem właściwą instrukcję do Hybrydy i czytam że 225/55/19 też łańuchów nie przyjmują.... Cóż - sprawa dla mnie kuriozalna. Z jednej strony homologacje i Exe tylko na 19" a z drugiej nie można łańcuchów... Przecież są odcinki dróg na których trzeba obowiązkowo je zakładać.
Cóż, oleję chyba tą instrukcję i kupię łańcuchy o najmniejszym ogniwie i tyle. Kurcze - opona 225/55/19 jest na promieniu tylko o niecałe 2mm większa od 225/60/18. Ta sama szerokość opony, a to że felga jest pół cala szersza to nie ma znaczenia. Jest ryzyko, że łańcuchem poniszczy się felgę to wiem ale na tucsonowych 225/60/17 nic nie poniszczyłem. Nie rozumiem tego po prostu. Przecież to nie jest pasowane na milimetry. Jak na 225/60/18 wchodzi łańcuch z oczkiem 12mm to co za problem na 225/55/19 założyć z oczkiem 9mm - bedzie nawet luźniej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #457 dnia: 05 Stycznia 2022, 00:36:23 »
W toyocie to jest porąbane na MAXa, serio. Napisz do nich w czym problem, a jest duża szansa, że przyślą nowe naklejki na słupek z wyjaśnieniem, że to tylko skrót homologacji. Było o tym na forum, może teraz się wycofali, ale problem nie istniał realnie. Jedynie te zimowe 19" może są problemem.
Też miałem Tucsona i te same trasy ;) Mam 18" zimowe i ZERO problemów z łańcuchami ;) na razie z AWD nie musiałem zakładać :)

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52190.msg728797.html#msg728797
http://forum.czp.pl/viewtopic.php?p=24440#p24440
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg578571.html#msg578571
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 00:48:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #458 dnia: 05 Stycznia 2022, 08:32:28 »
a to że felga jest pół cala szersza to nie ma znaczenia.
Wg mnie to właśnie ma znaczenie. Jest ryzyko kolizji łańcucha z jarzmem. Bezpieczniej chyba kupić na zimę felgi 18" i takież zimówki.
A tak na marginesie w Austrii z reguły te łańcuchy to się wozi na sztukę żeby spełnić przepis. Przez 20 lat jeżdżę do Włoch i Austrii na narty i tam zawsze bardzo dbają o odśnieżanie. Jeszcze nigdy nie zdarzyła mi się konieczność zakładania łańcuchów. Tym sposobem mam całą szafkę różnych nieużywanych łańcuch do swoich kolejnych aut które zabierałem i wracały zawsze z powrotem. Oczywiście to wszystko jest statystyka. 

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #459 dnia: 05 Stycznia 2022, 09:55:59 »
W sumie to sie jeszcze dowiem o mozliwość wymiany na 18" + ta naklejka - dla mnie to tak BTW jakieś jaja ale mniejsza z tym. A konieczność zakladania łańcuchów to zgadza się. Tam gdzie je jednak musiałem zakładać (dojazdy do położonych wyżej domów) to z napędem na cztery łapy wyjechałbym bez nich na luzie. Raz nawet w Zwardoniu miałem sytuację, że na łąkę na której parkowały auta przy gornej stacji wyciągu nie dałem radę wyjechać nawet na łańcuchach, a stało tam kilka aut 4x4 bez łańcuchów. Nie wiem na ile sprawne jest to elektryczne AWD w ravce ale zakładam, że łańcuchy tylko jako sztuka będą się liczyć.

Jeśli chodzi o szerokość felgi. 7,5 cala to nadal niecałe 20 cm czyli o 2,5 cm mniej niż ma opona. Taka felga powoduje tylko tyle, że boki opony trochę mniej sie "składają" do środka ale szerokości opony w okolicach bieżnika czyli tam gdzie jest najbardziej kolizyjnie to nie zmienia. W tym wszystkim zakładam że ET felg 19" jest takie samo jak dla 18" - ale zdaje się że ktoś tu pisał że jest.

BTW. Czy letnie opony 19" w serii mają rant ochraniajacy felgę? I w sumie podobne pytanie do zimowych nokianów.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 10:13:43 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #460 dnia: 05 Stycznia 2022, 11:44:35 »
Felgi 18" ma ET35 a 19"ET40. Czyli nie jest to samo.

Nie wiem na ile sprawne jest to elektryczne AWD w ravce ale zakładam, że łańcuchy tylko jako sztuka będą się liczyć.
W okresie świątecznym korzystałem z zimowej aury i w ramach wypadów skiturowych wjeżdżałem moja ravką w zaśnieżone niechwieje Beskidu Sądeckiego i Gorców. Auto idzie przez zaspy, koleiny i  duże wzniosy jak ratrak. Nawet TRAIL nie musiałem włączać, piszczy tylko tymi elektrycznymi silnikami jak świnka łiii łiiii i wjeżdża. Fakt, że nówki opony zimowe też robią robotę. 

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #461 dnia: 05 Stycznia 2022, 11:49:14 »
ŁAŃCUCHY

nie moge sie kurde doszukać konkretnego tu modelu - polecicie coś na AWD ?

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #462 dnia: 05 Stycznia 2022, 13:49:07 »
Przeglądnąłem na szybko ofertę na aledrogo.
Grupa rozmiarowa:
KN245 (17,18")
KN247 (225/55/19)
KN250 (235/55/19) z zastrzeżeniem że w/g instrukcji na 19" nie można zakladać łańcuchów więc jak już nie ma innego wyjścia to robimy to bardzo dokładnie i dbamy o napięcie.

Ja bym brał z mniejszym ogniwem. Zwłaszcza w przypadku 19". Z tego co widzę to zwykłe, mają 16mm, mniejsze 12mm. Wydaje mi się że widziałem kiedyś łańcuchy z ogniwem 9mm ale może to na mniejsze rozmiary opon było. Chociaż nie. Są Koenig 9mm ale za 900 zł. Bez sensu. Z tego co czytam to przy AWD łańcuchy powinny być przede wszystkim lekkie ;) i tak się ich nie zakłada, a po co wozić kilogramy. Jak juz pisałem, we wszystkich przypadkach gdzie autami z napędem na przód potrzebowałem łańcuchów, do podjechania bez nich brakowało naprawdę niewiele. AWD nawet elektryczne da radę. BTW oglądałem ostanio trochę testów terenowych i Rav4 AWD hybrid nie odstawała od innych, a raczej utrzymywała się po środku stawki.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #463 dnia: 05 Stycznia 2022, 14:36:09 »
Przeglądnąłem na szybko ofertę na aledrogo.
Grupa rozmiarowa:
KN245 (17,18")
KN247 (225/55/19)
KN250 (235/55/19) z zastrzeżeniem że w/g instrukcji na 19" nie można zakladać łańcuchów więc jak już nie ma innego wyjścia to robimy to bardzo dokładnie i dbamy o napięcie.

Ja bym brał z mniejszym ogniwem. Zwłaszcza w przypadku 19". Z tego co widzę to zwykłe, mają 16mm, mniejsze 12mm. Wydaje mi się że widziałem kiedyś łańcuchy z ogniwem 9mm ale może to na mniejsze rozmiary opon było. Chociaż nie. Są Koenig 9mm ale za 900 zł. Bez sensu. Z tego co czytam to przy AWD łańcuchy powinny być przede wszystkim lekkie ;) i tak się ich nie zakłada, a po co wozić kilogramy. Jak juz pisałem, we wszystkich przypadkach gdzie autami z napędem na przód potrzebowałem łańcuchów, do podjechania bez nich brakowało naprawdę niewiele. AWD nawet elektryczne da radę. BTW oglądałem ostanio trochę testów terenowych i Rav4 AWD hybrid nie odstawała od innych, a raczej utrzymywała się po środku stawki.

aa no widzisz, bo na szybko napisalem :D 
Ja w Selection mam zimówki 18'' .. o te łańcuchy chodzi mi tylko np właśnie o Austrie, że trzeba tak wogole je mieć przy sobie..

Ja z Małopolski jak jezdze do rodzinki na wioski pod Sącz, to tam są takie górki,że ludzie czasami nie wyjadą, no a ja daje rade na AWD, tak że no .. kupie jakieś i wpakuje do wora w razie jakiegoś wypadu..

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #464 dnia: 05 Stycznia 2022, 19:57:51 »
Jak masz napęd na 4 koła to wszędzie wjedziesz.A do Austri kup najtańsze żeby tylko w bagażniku były I po problemie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl