Autor Wątek: Konserwacja podwozia  (Przeczytany 39903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Konserwacja podwozia
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Sierpnia 2025, 13:41:12 »
Robilem taka konswrwacje w poprzednim aucie, ktorym jezdziulem 10 lat.
Z rozbieraniem zawieszenia, piaskowaniem, itd...

Po roku i tak juz ruda wylazila a po 3 wylazila bardzo (bo przez czarna maz nie bylo widac co sie dzieje). A niby jakies super srodki (po wyczyszczeniu) do neutralizacji, itd...
Było pisane w Twoim temacie. Trafiłeś na partaczy tak samo jak mogłeś trafić w każdej innej dziedzinie życia. Tak więc przypisujesz wszystkim warsztatom swój przypadek.

Temat jest prosty nie masz nikogo godnego zaufania więc bierzesz to co jest.
Teraz zdecydowalem sie na Krown - bede po roku widzial czy jest (z ruda) tak jak dzis czy gorzej i nie warto powtarzac:
Po roku to trzeba sprawdzić co zostało z konserwacji. Jeżeli jest teraz gdzieś rdza to bez czyszczenia Krown kompletnie nic nie da bo to nie na tym polega.

Dla przykładu tak na szybko Toyota 2008r. Około 2010r.tryśnięty czymś woskowatym. Aktualnie poprawienie i suchy wosk 11mcy temu. Dałem ciała bo chciałem zrobić podłogę pod kolor i wyszło nienaturalnie. Nic nie trzeba poprawiać. Czyszczenie, lakier do połowy podłogi  :-) że zdjęciem wszystkiego co potrzeba 3k. Po prawie roku nic do poprawiania

« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2025, 13:55:23 wysłana przez ledziu »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Sierpnia 2025, 13:46:27 »
Stare auto, olej cieknie, auto zaniedbane ale gdyby miał konserwację to by był jak nowy

Nie byłby jak nowy, ale nie musiałby jeszcze iść na żyletki, względnie na ratowanie do blacharza.

Ponownie, nie wydam od 4 do 12k PLN na konserwację aby 3 właściciel się ucieszył. Dla mnie, pierwszego właściciela na maksymalnie 5 lat nie ma to najmniejszego sensu.

Dla kupującego 2 właściciela fakt wykonanej konserwacji może być istotnym argumentem za wyborem tego konkretnego samochodu, nawet za wyższą cenę.
Nie ja będę sprzedawał to auto tylko na 90% salon czy tam inny pośrednik. Na pewno nie dostane więcej o cenę wydaną na konserwację, a żeby to miało sens to musiałbym dostać najlepiej więcej niż wydałem. Toyoty bez konserwacji nie mają problemu długiej sprzedaży, z niskim przebiegiem i bez historii blacharskiej schodzą raczej na pniu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 07 Sierpnia 2025, 14:06:03 »
Nie ja będę sprzedawał to auto tylko na 90% salon czy tam inny pośrednik. Na pewno nie dostane więcej o cenę wydaną na konserwację, a żeby to miało sens to musiałbym dostać najlepiej więcej niż wydałem. Toyoty bez konserwacji nie mają problemu długiej sprzedaży, z niskim przebiegiem i bez historii blacharskiej schodzą raczej na pniu.
Dokładnie tak. Do 5lat planowanego użytkowania auta bez sensu. Do tego nikt więcej nie zapłaci. A kolejna sprawa to że jak auto jest salonik Polska to może być przerdzewiałe na wylot, silnik zażygany olejem a i tak się sprzeda i to w cenie z d...y wziętej.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #138 dnia: 07 Sierpnia 2025, 14:37:31 »
Dokładnie tak. Do 5lat planowanego użytkowania auta bez sensu. Do tego nikt więcej nie zapłaci. A kolejna sprawa to że jak auto jest salonik Polska to może być przerdzewiałe na wylot, silnik zażygany olejem a i tak się sprzeda i to w cenie z d...y wziętej.

Straszno i śmieszno...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #139 dnia: 07 Sierpnia 2025, 15:07:32 »
Straszno i śmieszno...
No niestety, ale to wychodzą wszystkie nauki z YT albo tik taka + większa świadomość osób prywatnych korzystająca z tej opcji sprzedaży oraz firm handlujących autami w poznaniu zachowań zbiorowych nabywców.
Dlatego od 15lat zmieniłem kurs odbijając od ASO/ubezpieczalni/banków i innych pasożytów  :-)
Zostało mnóstwo kasy a do tego często  jazda autami których nie ma/było w salonach  :-)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 07 Sierpnia 2025, 16:29:20 »
Dlatego od 15lat zmieniłem kurs odbijając od ASO/ubezpieczalni/banków i innych pasożytów  :-)
Zostało mnóstwo kasy a do tego często  jazda autami których nie ma/było w salonach  :-)

Bardzo słuszny kierunek!

Dla mnie salon Polska to była zawsze wręcz anty rekomendacja. Polskie salonówki kojarzyły mi się zawsze z tym że to golce i do tego wytłuczone na naszych drogach. Chociaż gwoli sprawiedliwości, trochę się pod tym względem ostatnio zmieniło na plus.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #141 dnia: 07 Sierpnia 2025, 18:43:07 »
Przy starszych autach nad
Dla mnie salon Polska to była zawsze wręcz anty rekomendacja.
Jest tak samo. Zresztą widać u nas na forum jak pojawiają się osoby z prośba o pomoc przy usterce i od czego zaczyna się opowieść o usterce :-)
Polskie salonówki kojarzyły mi się zawsze z tym że to golce i do tego wytłuczone na naszych drogach.
Zmieniło się bo już nie są to Golce tylko często dobrze wyposażone auta.
Chociaż gwoli sprawiedliwości, trochę się pod tym względem ostatnio zmieniło na plus.
Zmienia się wyposażenie i przybywa firm od spełniania mokrych snów Kowalskich. Tylko w sumie trudno się dziwić bo z drugiej strony na forach (między innymi naszym)/grupach/YT/insta/tiktak wprowadza się sztuczny dramatyzm zakupu auta a potem serwisu ba nawet jest tragizm zakupu w ASO nowych aut dla podbicia jakże ważnej czynności w postaci zakupu i posiadania auta  :-)
Potem zjawiają się herosi i ratują społeczeństwo  :grin:

Offline janekdzbanek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #142 dnia: 07 Sierpnia 2025, 19:22:24 »
Fajnie, macie rację, warto robić konserwację.. ja za kilka dni odbieram auto ale teraz mam dylemat gdzie dać takie auto do zrobienia.. wszak zbierałem na auto kilka lat a wpakować teraz nówkę do byle kogo kto mi zapaskudzi lub zniszczy to szkoda roboty.. już widziałem jak koledze zaorali nowe auto. Myślę, że wiele osób nic nie robi bo się boi.. a później żałuje.. ja też mam to samo błędne koło, jak macie kogoś na dolnym śląsku lub Wielkopolsce do polecenia to jestem chętny.. szkoda, że ASO nie potrafi dobrze zabezpieczyć za opłatą.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 07 Sierpnia 2025, 19:45:05 »
szkoda, że ASO nie potrafi dobrze zabezpieczyć za opłatą.

ASO? Jeszcze by sobie kafelki na warsztacie pobrudzili :grin:

Na forum spokojnie znajdziesz namiary na dobrą firmę od konserwacji.

Offline janekdzbanek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #144 dnia: 07 Sierpnia 2025, 19:57:57 »
Szukałem i nie znalazlem, za starej daty jestem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 07 Sierpnia 2025, 20:14:50 »
Szukałem i nie znalazlem, za starej daty jestem.
Ogólnie nie jest prosto, ja naprawdę musiałem przejść sporo żeby wreszcie wypracować sobie kilka firm które pracują w różnych wariantach oferowanych usług. Nawet gdybyś był z moich okolic to bym Ci ich nie polecił (chyba że na Pw :-))bo bałbym się odpowiadać za błędy innych a niestety forumowy świat jest wyidealizowany i tylko tu są sami perfekcjoniści żyjący w perfekcyjnym świecie.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #146 dnia: 08 Sierpnia 2025, 11:28:09 »
jak macie kogoś na dolnym śląsku lub Wielkopolsce do polecenia to jestem chętny
wypatrz jakiś zakład z wielkim Valvoline obok szyldu, zajrzyj do środka, popatrz czy mają coś w robocie na podnośniku, pogawędź z umorusanym fachowcem, np. o tym co właśnie robi, w biurze spytaj o termin, jeżeli nie na jutro, ani na za tydzień, to znalazłeś. Jak z rybami na bazarze, wybierasz najdłuższą kolejkę.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #147 dnia: 08 Sierpnia 2025, 20:46:19 »
 :grin:

10 lat i po Lexusie RX, Salon PL, garażowany, Panie jam konserwację robił ale diagnosta mówi że ostatni raz podbija! O co w ogóle mu chodzi ?  :cool:

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2025, 20:51:35 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 08 Sierpnia 2025, 21:20:01 »
10 lat i po Lexusie RX, Salon PL, garażowany, Panie jam konserwację robił ale diagnosta mówi że ostatni raz podbija! O co w ogóle mu chodzi ?  :cool:

Pewnie 10 lat temu zapaćkany na odczepnego byle czym, a potem zero uwagi poświęconej tematowi.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #149 dnia: 08 Sierpnia 2025, 22:44:16 »
Polecam https://3vz.pl/.
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl