Autor Wątek: Elektrycznie ogrzewana szyba przednia (F)  (Przeczytany 18827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

osus

• Gość
Elektrycznie ogrzewana szyba przednia (F)
« dnia: 01 Czerwca 2005, 12:16:06 »
Witam,
Zamierzam wlasnie wymienic rozbita szybe przednia (czolowa) w Carinie sedan. Szukajac uzywanych szyb trafilem na goscia, ktory zaoferowal mi uzywana szybe przednia ogrzewana elektrycznie. Ma ja w jakiejs rozbitej carince i moze ja z niej wyciagnac. Powiedzial, ze do szybyt dolozy mi wlacznik i jakas plytke (nie wiem dokladnie o co chodzi). Czy to wystarczy mi do prawidlowego podlaczenia tej szyby? Nie wiecie przypadkiem czy bede mogl bez wiekszych problemow zainstalowac ja w Carinie, ktora fabrycznie nie byla wyposazona w taka szybe? Obawiam sie, ze standardowa instalacja elektryczna nie pozwoli na to.
Pozdrawiam,
osus

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2005, 12:21:51 »
Cytat: osus
przednia ogrzewana elektrycznie

Jestem po wrażeniem że takie wogóle są.
Co do instalacji elektrycznej to zawsze jest możliwość podciągnięcia zasilania.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2005, 12:25:12 »
Witam.
Z tą szybą to jest tak, że ogrzewana jest tylko w miejscach gdzie w spoczynku leżą wycieraczki. W zimie wycieraczki nie przymarzają. Niby nic a cieszy. :D
Pozdrawiam.

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
Re: Elektrycznie ogrzewana szyba przednia
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2005, 15:39:01 »

Nie wiecie przypadkiem czy bede mogl bez wiekszych problemow zainstalowac ja w Carinie, ktora fabrycznie nie byla wyposazona w taka szybe?
osus

Myślęże nie powinno być,w Carinach była ogrzewana przednia szyba,ale za dopłatą.  8)

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2005, 17:49:33 »
Szukajac uzywanych szyb trafilem na goscia, ktory zaoferowal mi uzywana szybe przednia ogrzewana elektrycznie. Ma ja w jakiejs rozbitej carince i moze ja z niej wyciagnac

A nie wiesz może czy chce siępozbyć innych części z auta ??? :D

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2005, 17:55:10 »
A czego szukasz??

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2005, 18:09:20 »
Prawego reflektora... najlepiej Koito

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2005, 18:17:28 »
czy bede mogl bez wiekszych problemow zainstalowac ja w Carinie, ktora fabrycznie nie byla wyposazona w taka szybe? Obawiam sie, ze standardowa instalacja elektryczna nie pozwoli na to.

To chyba zależy od wersji wyposażenia GLI/XLi. Najprościej będzie jak zdejmiesz podszybie i sprawdzisz czy masz koło silnika wycieraczek wolne złącze dwustykowe. To by znaczyło że problemów nie będzie. Dokładasz przekaźnik i działa.
Tylko uważaj, bo jeśli szyba jest z angielskiej (kierownica z prawej) to styk szyby będzie po przeciwnej stronie niż u nas i czeka Ciędorabianie jakiegoś przedłużacza :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

marbed

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Czerwca 2005, 22:28:48 »
A ile chce za taka szybke jesli mozna spytac ?

osus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2005, 23:31:45 »
Zrezygnowalem z tej szyby. Musialem szybko podjac decyzje i postanowilem nie ryzykowac. Gosciu chce za ta szybe (uzywana) 250 zl + ewentualnie cos doliczy za wlacznik. Podaje namiary na niego jesli ktos jest zainteresowany: 505532159 - Tarnów. Na pewno ma wiecej innych czesci.
Gosciu mowi, ze sam jezdzi wersja cariny z taka szyba i ze spryskiwaczami na reflektory co jest chyba nieczesto spotykane.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam

osus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2005, 23:49:05 »
Kryspin, moze nie jestem az tak bardzo crazy na punkcie Toyot, jak wiekszosc Was na tu na forum :) ale przyznaje, ze bardzo lubie swoje autko i chyba na zawsze pozostane wierny tej marce. Nastepnym razem poszukam jednak furki z wiekszym silnikiem, bo ten niestety nie moze sprostac moim wymaganiom :(  
Poza tym TOYTA rules!!!

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwca 2005, 07:14:11 »

Gosciu mowi, ze sam jezdzi wersja cariny z taka szyba i ze spryskiwaczami na reflektory co jest chyba nieczesto spotykane.

Skandynawska wersja po prostu. A tam mają w furkach wszystko po tej samej stronie jak my.
Trzeba było BRAÆ.
Pozdrawiam.

arass

• Gość
Odp: Elektrycznie ogrzewana szyba przednia (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipca 2009, 13:48:45 »
Trochę odświeżę problem.
Szyba czołowa jest wklejana czy na uszczelkę bo jak dla mnie to wygląda trochę dziwnie.
W związku z tym orientujecie się jak jest z jej wymianą?
A jak jest z wyjęciem starej z rozbitka?
Moja ma dwa odpryski (zabezpieczane) ale nie dawno nie wiadomo z czego poprostu pękła w prawym dolny rogu, ale nie myślałem o wymianie bo mam ogrzewaną i trochę mi było szkoda.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipca 2009, 19:06:54 »
Witam . Wygląda to tak . Uszczelka jest nakladana na rant szyby i wklejana na klej razem z szybą . Przy demontażu uszczelkę się wyrywa (  w warsztacie chyba 12 zł za metr ) i może juz sie nie nadawać a szybę sie wycina . Przez to wycinane jak nie zakonserwuja ci na miejscu to ruda na bank pod uszczelką i w końcu dziury . Z tylną jest tak samo . Ja placiłem za szybę z wymianą 350 zł  200 szyba 150 wymiana . Weż markową . Pozdro .

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lipca 2009, 21:56:57 »
Z uszczelką to różnie bywa. Zależy jaki kształt ma. U mnie wkładali uszczelkę na samym końcu jak już szyba siedziała.
Szybę trzeba wycinać. Są do tego specjalne linki albo ekstra ukształtowany nóż. Moją wycinali częściowo nożem a częściowo linką, tam gdie nóż nie zmieścił się.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl