Autor Wątek: Toyota Yaris III 2015r. - montaż kamery cofania  (Przeczytany 15431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szaniu

• Początkujący
Toyota Yaris III 2015r. - montaż kamery cofania
« dnia: 11 Września 2019, 22:49:01 »
Witam serdecznie wszystkich.
Zwracam się z prośbą o pomoc czy w mojej wersji istnieje możliwość montażu kamery cofania? Jeżeli tak to gdzie mógłbym się podpiąć aby działała prawidłowo.
Załączam kilka zdjęć - okablowanie przy pokrywie bagażnika oraz po wyjęciu radia w mojej Yarisce a także zdjęcia kamerki, którą kupiłem (jak się poźniej okazało od Aurisa  :-()

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Toyota Yaris III 2015r. - montaż kamery cofania
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2019, 07:20:41 »
Brakuje przeważnie wiązki w klapie.
Czasem nie ma też dziury na kamerę w blasze.

Ja najczęściej montuje nieoryginalne kamery.
Tak jest dużo prościej a efekt lepszy.

Offline Piaskun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2019, 08:54:57 »
Kolego z kamerą do Yarisa nie będzie prosto ale wykonalne. Właśnie zamontowałem kamerę o nr 86790-0D010 do stacji 86140-0D100. Przy czym nie udało mi się znaleźć przewodów w wiązce dachowej (u mnie kolory się zmieniały na wiązce) dlatego poprowadziłem od kamery nowy kabel 4 przewodowy przez tylni słupek i w progu.
Wyjścia na kamerę ma w radiu na wtyczce dolnej (na zdjęciu) 20 pin. To ta duża wtyczka z której odchodzą tylko 4 przewody - różowy, czarny, brązowy i biały. Odetnij przewody z wtyczki i wlutuj do wtyczki swoje przewody. To samo na kamerze.  Połącz kolorami - różowy z czerwony, biały z białym, czarny z czarnym, niebieski z brązowym (prawdopodobnie to masa). Powinno zadziałać.

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2019, 22:43:25 »
Odetnij przewody z wtyczki i wlutuj do wtyczki swoje przewody. To samo na kamerze.  Połącz kolorami - różowy z czerwony, biały z białym, czarny z czarnym, niebieski z brązowym (prawdopodobnie to masa). Powinno zadziałać.
... a jak nie zadziała, to sobie kupisz nową kamerę ;)

Kolorystyka kabli w Toyocie jest inna niż w większości aut, a z tego co pamiętam, to biały jest masą...

Tak czy owak: bez schematu bym się za to nie brał na Twoim miejscu

Offline AndYaris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2019, 18:59:53 »
Witam Panowie
Widzę w miarę świeży temat, i taką samą sytuację u mnie chciałbym zamontować radio i kamerę - sytuacja pod klapą jest taka sama.
Jak połączyć te trzy kabelki niebieski czarny i brązowy z kamerami które zwykle mają cztery kolory (czerwony, biały, brązowy i czarny), i czy to wystarczy ? . Czy lepiej kupić kamerę z całą wiązką ?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2019, 19:21:22 wysłana przez AndYaris »

Offline Piaskun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudnia 2019, 07:33:54 »
Miałem używaną kamerę z wiązką ale u mnie wiązka nie pasowała. Kolory przewodów wychodzące z radia różniły się od tych co były w wiązce w dachu. (z klapy wychodzi Ci wiązka i wchodzi przez gumowy przepust w dach - kolejne kostki są przy tylnym lewym słupku obok czujnika zderzeniowego (czy jak on się tam zwie)) - Tam już nie zgadzały mi się kolory przewodów. Kolejne kostki masz gdzieś po drodze albo pod kierownicą albo prze drzwiach kierowcy. Nie sprawdzałem odpuściłem po 3 godz. Po prostu wziąłem kawałek skrętki komputerowej UTP 4x2x0,5 bo taki miałem pod ręką zlutowałem przewody na kamerze i przeciągnąłem kabel w klapie przez przepust w dachu, lewym słupkiem w dół, i progami pociągnąłem do przodu (w progach masz masę miejsca). Przeciągnięcie nowego kabla zajęło mi godzinę. Odciąłem kable od wtyczki w radiu z zapasem i polutowałem - działa bez problemów.  <taniec>
Teraz kombinuję jak drugą kamerę założyć na przód - uwaga kamera Yarisa sterowana jest z radia prądem 5V

Offline AndYaris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2019, 15:15:46 »
Dzięki za pomoc
Jeżeli dobrze rozumiem trzeba:
- cztery kable (jedyne jakie są z kostki (20 pinowej) w radio podłączyć do 4 z kamery - kierując się kolorami.
Czy kamera u Ciebie załącza się automatycznie po wbiciu wstecznego ?
Czy rodzaj przewodów ich średnica nie ma znaczenia dla pracy kamery ?
Czy to są te jak strzałka na foto ? (chociaż nie wiem czy uda mi się fotkę wrzucić)

Offline Piaskun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2019, 15:28:30 »
Kamera sterowana jest radiem - sygnał przychodzi automatycznie po wbiciu wstecznego. Chodzi o kostkę 20pin ze zdjęcia 3 to ta na dole wychodzą z niej tylko 4 kable tylko w kamerze masz niebieski a na kostce od radia szary pozostałe kolory się zgadzają (biały czarny czerwony). Ja skręciłem pary od skrętki więc przekrój wyszedł mi 1mm2 dla jednej żyły przewodu. Myślę że przewód 0,75mm2 wystarczy najlepiej w lince bo elastyczniejszy i wygodniejszy do przeciągania.

Offline AndYaris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudnia 2019, 19:49:43 »
Chyba - nie można dodawać foto z google drive ?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2019, 20:15:17 wysłana przez AndYaris »

Offline AndYaris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudnia 2019, 21:04:04 »
Dzięki za odpowiedź
Jeszcze takie pytanie do radia typ 86140-0D100
Czy radio ma wbudowany mikrofon do bluetooth czy w przypadku wymiany trzeba montować dodatkowo mikrofon ?

Offline fistah

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris P13
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2022, 11:34:45 »
Podepnę się.

Yaris III (P13) 1.0 z 2016 r. Chcę podpiąć nieoryginalną kamerę cofania do nieoryginalnej stacji multimedialnej.

Szukam zasilania światła wstecznego (jest zabudowane w dolnej części zderzaka po prawej). Podpowiecie czy znajdę plusa od światła wstecznego w jakiejś kostce w bagażniku czy muszę wchodzić pod zderzak?

https://www.youtube.com/watch?v=O4xaYnqTzJM 
Zgłupiałem troche, bo tutaj na filmie (od 1:33) chłopaki dobrali się do kostki lewego światła tylnego - ja nie mam tam plusa od światła cofania, a jedynie światła dzienne, kierunkowskaz, światło stop i masa.

Dzięki i pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2022, 11:56:47 »
Miernik w ręke i szukaj.

ps. wstwczny bywa też na wtyku do radia.

Offline Darek Cz

• Początkujący
  • Samochód:: Yariscztery
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2022, 23:20:45 »
Zamontowałem kamerę do yaris 2015. Sprawa wygląda tak:
W samej klapie brakuje gotowej wiązki do kamery (jest ona 6 pinowa, wykorzystane są 4 piny) i tutaj albo kupujemy gotową wiązkę, albo rzeczywiście przeciągamy 4 przewody przez tylną klapę . W słupku pod podsufitką mamy gniazdo już z  gotowymi czterema przewodami w kolorach -czerwony, czarny biały i brązowy które idą do samego radia, żeby ją znaleźć przy radiu trzeba sięgnąć głębiej - jest to kostka 24 pin przyklejona daleko z tyłu. I teraz duża podpowiedź dla osób które będą montować kamerę do radia 86140-0D10 bądź 86140-0D20 - wykorzystujemy gniazdo 16 pin więc trzeba przełożyć przewody w tej samej kolejności z wtyczki 24 pin do 16 pin (ja po prostu uciąłem tę wtyczkę zostawiając 4 uzbrojone piny). Kolor niebieski z kamery przechodzi w kolor brązowy. Mi pomogła rozpiska:
7. Rear view camera power supply +6V
8. Rear view camera video input+
15. Camera detection ground
16. Rear view camera video input-
Ktoś napisał, że kamera oryginalna jest gorsza od zamiennika- tutaj się nie zgadzam, tani zamiennik okazał się bublem zawężającym pole widzenia z tyłu. Powodzenia...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl