Autor Wątek: RAV4 V 2019 - test łosia  (Przeczytany 28839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 V 2019 - test łosia
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Września 2019, 18:49:59 »
Jak ktoś chce mieć ścisłe auto w zakręcie, to kupuje niskie coupe, z oponami o profilu 35 , a nie miejsko - wiejski  kobiecy samochód wielki jak stodoła, na oponach o profilu przyczepy, i potem dziwi się że buja się na zakrętach. Wszystko ma swoje przeznaczenie , i raczej z rawki rajdówki nie będzie.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Września 2019, 19:00:50 »
A tak odchodzac od tematu to zauwazylem ze czesc z uzytkownikow forum lubi prowokowac (czy to swiadomie czy tez nie - nie bede w to wnikal) i wypisywac nawet glupoty - tylko po co ? - zeby zaczac sie argumentami przerzucac i zeby w koncu czyjes bylo na wierzchu ? Czemu to ma sluzyc nie wiem - ja w takich potyczkach nie chce brac udzialu - wymieniajmy sie doswiadczeniem, opiniami, uwagami, radami - a jak ktos sie z kims nie zgadza - takie kazdego prawo - to niech nie idzie na zwarcie....
Część użytkowników nie czyta poszczególnych wątków i wtrąca się nie wiedząc po co. Część też nie umie czytać ze zrozumieniem i później ma pretensję, że nie zrozumieli tego co przeczytali.

Mi się wydawało, że forum dyskusyjne jest właśnie po to aby dyskutować i przerzucać się argumentami oraz wymieniać się opiniami ale chyba byłem w błędzie.  <zalamka>

a nie miejsko - wiejski  kobiecy samochód
Z tym kobiecy to poleciałeś. :o

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Września 2019, 19:14:50 »
Strzmiele, jakie masz wrażenia z jazdy? Jak jest ze stabilnością? Ja w latach 2012 i 2013 jeździłem Hondą CRV i ona potrafiła w trudnych warunkach drogowych rzucić zadem. Nie znosiłem tego. Brrr. Teraz mam Mondeo, a moja Rav4 dopiero płynie. Ciekawe jak się będzie zachowywać - 2.0 FWD. Na jeździe testowej sprawdzałem ale na AWD i to w manualu, czy zaczyna halsować powyżej 120 jak CRV, i tego nie robiła, była dość sztywna i przyjemna w odczuciu, czym mile mnie zaskoczyła.

Rav4 w 5 wydaniu jest unisex z kierunkiem na faceta. Reszta SUV w tym przedziale cenowym, to babskie stylistycznie pojazdy. Brałem to pod uwagę wybierając samochód. Konkurentów miał samych płaskich. To pewnego rodzaju kompromis.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2019, 19:27:41 wysłana przez Raori »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Września 2019, 19:19:01 »
Mi się wydawało, że forum dyskusyjne jest właśnie po to aby dyskutować i przerzucać się argumentami oraz wymieniać się opiniami
napiseles dokladnie to co ja .... ale dodales jescze :
ale chyba byłem w błędzie. 
po co ? Zeby znowu isc na "zwarcie" ? Zeby pokazac ze wiesz na czym to polega a inni nie wiedza ? Zeby sie usprawiedliwic?
Ja napisalem o tym zeby wlasnie do takich sytuacji nie dochodzic - bo i po co.....

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Września 2019, 19:31:28 »
jakie masz wrażenia z jazdy? Jak jest ze stabilnością?
ja mam samochod do jazd podmiejskich, miejskich i kilka razy w roku wyjazdy (ponad 400km w jedna strone) zeby odwiedzic stare "smieci" - nie mialem zadnych sytucaji "ekstremalnych" wiec i zadnych doswiadczen...dla mnie to auto gdzie sie wysoko siedzi, sporo wiecej widzi i przez to wydaje mi sie ze bezpieczniejsze...Ja raczej naleze do kierowcow spokojnych (na pokladzie zawsze mam dziecko ktore bardzo zle znosi "agresywna jazde")....kiedys (jeszcze majac poprzednie auto) wypadl mi na droge owczyrek niemiecki, przestraszony  sylwestrowym strzelaniem, to tylko mocniej zlapalem kierwonice i nie w glowie mi byly jakies manewry na zimowym asfalcie przy predkosci okolo 90km/h i po prostu otarl sie o blotnik....zderzak czy tez blotnik zawsze mozna zrobic - a ryzykowac manewry w niepewnych warunkach ? To mozna nawet zyciem przyplacic....
Pozdrawiam

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Września 2019, 19:40:02 »
Ja napisalem o tym zeby wlasnie do takich sytuacji nie dochodzic - bo i po co....
Żeby nie było sztampowo i nudno.  <taniec>

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Września 2019, 19:53:51 »
Jak ktoś chce mieć ścisłe auto w zakręcie, to kupuje niskie coupe, z oponami o profilu 35 , a nie miejsko - wiejski  kobiecy samochód wielki jak stodoła, na oponach o profilu przyczepy, i potem dziwi się że buja się na zakrętach. Wszystko ma swoje przeznaczenie , i raczej z rawki rajdówki nie będzie.
Dokładnie tak jak piszesz. Moje poprzednie "wywody" dotyczyły dokładnie tego, że każdy samochód ma docelowe przeznaczenie. Nie oszukujmy się tym, że nowa RAVka jest super hiper i w ogóle, bo taka nigdy nie będzie. Dalej będę się upierał, że z racji "bycia hybrydą" jej dedykowanym terenem użytkowym jest "miejska dżungla", w której nie brak "łosi i innych jeleni" ;-) ale z racji prędkości, którymi się poruszamy po mieście raczej nie powinno to nam być straszne.
Swoją drogą też jestem ciekawy jak taki test przeszłaby wersja benzynowa, niby lżejsza ale z drugiej strony w hybtydzie akumulatory pod podłogą znacznie obniżają środek ciężkości.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Września 2019, 19:58:42 »
Dziękuję Strzmiele ponownie udzielileś mi pomocnej odpowiedzi. To bardzo uprzejmie z Twojej strony. Mam podobny profil zarówno co do tras, jak i sposobu jazdy.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Września 2019, 20:01:59 »
Akumulator trakcyjny jest pod tylną kanapą,  czyli nad podłogą.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2019, 20:12:10 wysłana przez marb »

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Września 2019, 20:54:17 »
No tak pod kanapą na podłodze :-) tak czy inaczej bardzo nisko i do tego na tylnej osi.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Września 2019, 09:40:39 »
Nie wiem czy trolujecie czy na serio próbujecie bronić tak bardzo Toyoty, jak trolujecie to dużo osób się złapało.

Porady że lepiej nie unikać przeszkód bo się wyklepie błotnik a przy omijaniu to olaboga są najlepsze :) I podobało mi się żeby kupić 2gie auto do tras ponad 50km/h bo wiadomo że Toyocie w przeciwieństwie do konkurencji nie wolno ufać i jeszcze łoś wyjdzie lub krowa.

Toyota nie jest pierwszym autem z takim problemem, czasem wystarczy poprawić soft a czasem okazuje się że coś w zawieszeniu zostało źle dobrane i wyjdzie poprawiona wersja np z twardszą sprężyną czy innym elementem zawieszenia poprawionym. Nie ma co się tu doszukiwać spisków, radzi sobie słabiej od konkurencji i tyle. Tragedii nie ma, nie dachuje jak A klasa ale jest miejsce na poprawę, a pisząc że to nie auto do takiej jazdy i inne podobne sugestie to za chwilę ktoś napisze że ponad 100km/h nie powinna jeździć bo wtedy droga hamowania jest słaba i jak ktoś chce hamować  w miejscu to znowu inne auto...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Września 2019, 09:46:39 »
wczoraj widzialem kilka filmow na Youtube przygotowanych przez niemiecki ADAC. Wpuszczali na droge samochodu atrapy dzikow (silikonowe czy cos takiego - masa i struktora ciala przypominajace prawdziwe) i wniosek z tego jeden. Niedoswiadczoni kierowcy (tacy ktorzy nie trenowal wczesniej takich manewrow - czyli przypuszczam ze 99% kierowcow) nie powinien probowac wymijac Przy probie wyminiecia istnieje bardzo duze ryzyko, ze:

1. wpadnie na przeciwlegly pas ruchu i w najgorsyzm przypadku czolowka z nadjezdzajacym z drugiej strony
2. nieopanuje samochodu i wyleci z drogi
3. przy probie wyminiecia z drugiej strony wyleci z drogi i zatrzyma sie na drzewie

Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem jest  tylko maksymalnie hamowac - wg testow pasazerowie wtedy nie odniesli zadnych obrazen - ucierpial jedynie samochod czyli rzecz nabyta....

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=WWVVN9Uh0O0

Ale u nas jest bardzo duzo "miszczow kierownicy" co jezdza szybko ale bezpiecznie - niestety praktyki tylko przez teorie nie da sie nabyc ....

Pozdrawiam

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Września 2019, 10:33:48 »
Porady że lepiej nie unikać przeszkód bo się wyklepie błotnik a przy omijaniu to olaboga są najlepsze
na takie sytuacje nic nie mozna komus poradzic to nie jest cos co zdarza sie kazdemu. Kazdy przypadek jest inny, kazdy zachodzi w innych warunkach - mozna wiele rzeczy wytrenowac a i tak moze zdarzyc sie cos niespodziewanego....czlowiek w sytuacjach ekstremalnych ma naprawde niewiele na reakcje i tylko jesli sie wyuczyl potrafi instynktownie prawidlowo zareagowac a wiekszosc niestety zareaguje zle....
Mnie (jako pasazer) i mojego kuzyna (kierowca) jakies 20 lat temu w miescie, gdy jechalismy dwupasmowka okolo 70km/h (dozwolona taka predkosc) z boku trafil taksowkarz przecinajacy ta droge (nie ustapil pierszenstwa przejazdu) a do nas dopiero to dotarlo jak zatrzymalismy sie 50m od skrzyzowania obroceni o 180 stopni uderzajac jeszcze w lampe - i to dopiero jak brzeczek wlaczonych swiatel (przy zgaszonym silniku) nas z tego transu wyciagnal....to dopierio wtedy powiedzielismy "K...a przywalil w nas" - pamietam jak to by bylo dzisiaj....Nic czlowiek nie mogl wtedy zrobic....

Popatrzcie na filmy zarejestrowane kamerkami samochodowymi - duzo jest takich gdzie na autostradzie przy slonecznej pogodzie ktos gwaltownie ruszy kierownica i juz lata od barier z jednej strony do barier na drugiej stronie a na koniec obtrzaskanym samochodem z kazdej strony staje tylem do kierunku jazdy - czy takie reakcje sa zamierzone i kontrolowane ?
Pozdrawiam

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Września 2019, 11:37:29 »
Nie usprawiedliwiaj niedociągnięć samochodu tymi badaniami, jak mam wybrać czy tego dzika chce spotkać jadąc w toyocie czy w innym aucie które lepiej sobie radzi w tym teście to abstrahując od manewru który wykonam bezpieczniej jechać w aucie które lepiej sobie radzi w takich sytuacjach a jak omijać i jak reagować to temat rzeka na inny wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Września 2019, 11:57:43 »
Nie usprawiedliwiaj niedociągnięć samochodu tymi badaniami,
A gdzie ja usprawsiedliwiam ? - zacytuj prosze to usprawiedliwienie z moich poprzednich postow- bo sam jestem ciekawy czy ja juz mam taka skleroze ze nie pamietam o czym pisalem ..... a jesli nie potrafisz to nie insynuuj rzeczy ktore nie mialy miejsca...

Ludzie....czy nikt nie potrafi odpowiedziec bez osobistych wycieczek i wkladania komus czegos czego nie powiedzial/napisal ?
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2019, 11:59:14 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl