Autor Wątek: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?  (Przeczytany 51233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: Wskaźnik poziomu paliwa - u was też tak działa?
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Sierpnia 2020, 23:54:28 »
po zatankowaniu wskaźnik nie wskazuje pełnego zbiornika. jest gdzieś na drugiej kresce od góry.
Wynika z Twojego opisu, że wskaźnik nie pracuje prawidłowo. U mnie po zatankowaniu zawsze jest wskazanie pełnego zbiornika.
Jedź do serwisu niech to naprawią póki auto jest na gwarancji.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 09 Sierpnia 2020, 10:57:47 »
Mój problem z odbijającym pistoletem został zażegnany po 3 tankowaniu.

Od tamtej pory każde tankowanie to plus/minus 0,3 litra w porównaniu z apką Fuelio.

@wandrew123 tym dobijaniem z pistoletu nie udało Ci się przelać baku? W sumie z racji budowy wlewu chyba jest to niemożliwe ale wtedy w którymś momencie pistolet musiałby przestać "lać"
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

Offline Selavi77

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Października 2020, 09:24:08 »
Panowie u mnie w corolli dziwna sytuacja, otóż wczoraj zapalila się rezerwa przy zasięgu 50km, wlalem 10 litrów benzynki, wskazówka nawet nie ruszyła i zasięg również się nie zwiększył i nadal spada. Powinienem się tym przejmować?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Października 2020, 09:49:54 »
Panowie u mnie w corolli dziwna sytuacja, otóż wczoraj zapalila się rezerwa przy zasięgu 50km, wlalem 10 litrów benzynki, wskazówka nawet nie ruszyła i zasięg również się nie zwiększył i nadal spada. Powinienem się tym przejmować?

10 litrów to ok 1 kreska, więc powinien zauważyć, ale zdarza się że nie załapie od razu, tylko np. przy drugim odpaleniu.
Jednak przy dolewaniu wskaźnik nie działa super dokładnie.

Offline Selavi77

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Października 2020, 11:53:31 »
Niestety przy drugim odpaleniu nic sie nie zmieniło... Wyjezdzebnormalnie to paliwo, przecież z baku nie wyparowalo, przy następnym tankowania powinno być okej?

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Października 2020, 12:13:28 »
Ja zawsze leję do pełna i nie mam takiego problemu. Wtedy też łatwo obliczyć siebie spalanie że zbiornika.

Myślę, że takie drobne dolewki to może za mało by wskaźnik zareagował, wszystko zależy od częstotliwości próbkowania poziomu w zbiorniku, zależy to od budowy czujnika.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Października 2020, 14:40:43 »
...

10 litrów to prawie 1/4 pojemności baku więc już nie przesadzajmy że to za mało. Może pływak zwariował ? Ja bym zalał do pełna a jak i to nie pomoże to jechał do ASO skoro auto na gwarancji

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Sierpnia 2021, 12:07:10 »
1,2 poj. baku 50l.= pierwsza ćwiartka na wskaźniku to 10l. ( a powinno być 12,5), druga 20l., trzecia 30l., czwarta i ostatnia 40l. ( a powinien być pusty bak) Zostaje wtedy jeszcze około 9-10l. rezerwy ( producent podaje, że 7,5l.) Wyjątkowo nieprecyzyjne i pokręcone wskazania. O zasięgu już nie wspomnę bo tu nie na żadnej logiki ( nawet patrząc na ostatnie minuty jazdy , bo z tego powinien liczyć). Jedynie co pokazuje w miarę poprawnie to średnie spalanie ( minimalnie zawyża, ale w granicach tolerancji).
A chwilowe wskaźnik chwilowego zużycia paliwa, żeby nie można było przełączyć na prezentacje cyfrową, co było możliwe w poprzednich modelach, to już jest dramat. Co z tego słupka można precyzyjnie odczytać- NIC. Tak samo jak zupełnie bezużyteczna jest prezentacja reszty słupków - ot takie zabawki jak dla dzieci, żeby się cieszyły, że coś im tam skacze.

Offline Edieeee

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Sierpnia 2024, 16:02:49 »
tak dokładnie mam tak samo. Przejezdzam jeszcze około 100+ km  , tankuję nawet 39 litrów (z dystybutora) nie mam potrzeby wożenia dodatkowych ~10 kg paliwa ZAWSZE do każdego tankowania, Auto przy tej końcówce jest już lekkie jak piórko  :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Sierpnia 2024, 08:50:26 »
1,2 poj. baku 50l.=

50l poj baku? A nie 43l przypadkiem?
Pozdro!

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Sierpnia 2024, 09:55:33 »
Maksymalnie udało mi się zalać 38l. To było pierwsze tankowanie po odbiorze samochodu. Przez kolejne dwa lata nigdy się nawet nie zbliżyłem do tego wyniku. W czerwcu na baku zrobiłem 1033km, z czego ostatnie 30km przejechałem, jak samochód pokazywał mi okrągłe 0 i do pierwszego odbicia weszło dokładnie 35,47l. Teoretycznie miałem jeszcze jakieś 2l zapasu, chociaż byłem już poniżej rezerwy.
Bak podobno ma 43l pojemności, a z tego co wspominał kiedyś Colin te ostatnie 5l jest nie do ruszenia. 43 - 5 daje dokładnie te 38, które mi wtedy weszło.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Sierpnia 2024, 00:39:24 »
U mnie wygląda to następująco, wczoraj przy zasięgu wskazywanym 54 kilometrów zapaliła się rezerwa, jadę dalej i przy wskazywanym zasięgu 12 km wlewam do baku 36,61 litra do pierwszego odbicia i pstrykam dalej do pokazania się paliwa w rurze wlewu i na dystrybutorze dokładnie 39,09 litra. Przejechane 960 kilometrów.
3miasto duże i małe :-)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Sierpnia 2024, 08:58:56 »
pstrykam dalej do pokazania się paliwa w rurze wlewu

Prosisz się o wydatki...
Pozdro!

Offline seband

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Sierpnia 2024, 19:14:11 »
50l poj baku? A nie 43l przypadkiem?
W 1,2 zbiornik ma zdecydowanie 50l. Kiedy wyświetli się zasięg "0", można spokojnie przejechać 100 km - sprawdzone w trzech bliźniaczych Corollach TS 1,2 z manualną skrzynią.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Sierpnia 2024, 19:18:07 »
tu każdy pisze o innym modelu, z których każdy ma inny zbiornik

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl