Autor Wątek: nowa koncepcja yaris:D (F)  (Przeczytany 33656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
Odp: nowa koncepcja yaris:D (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Lutego 2007, 22:07:58 »
ale generalnie nie trzeba całego kokpitu rozbrajać? bo najbardziej boje się zdejmowania plastikow, bo pozniej bedzie tragedia jak zaczna trzeszczec...

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Lutego 2007, 23:02:50 »
nie nie!! kokpitu wogole sie nie rusza jesli zostaje fbryczne radio....
trzeba tylko zdjac plastikowe progi i potem juz mozna demontowac te 3jkaciki!

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Lutego 2007, 19:38:34 »
radio już jest dodatkowe wstawione ;) Teraz bałem się że będę musiał rozebrać więcej, ale na szczęście nie :) to teraz czekam na wypłaty  >:D

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

tercel

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Lutego 2010, 22:10:55 »
Witam po długiej przerwie.
Wiem, że wątek jest stary, nie znalazłem jednak podobnego... może słabo szukałem.

Interesuje mnie kwesta średniotonówki w podszybie do yarisa. W drzwiach będą Sinuslive SL 130, wysokotonówki już są umocowane pod kratkami (nad 10cm). Zasilane to będzie radyjkiem z USB (szukam, może Blaupunkt, JVC, Clarion...zobaczymy). Myślałem o zasileniu średnich i wysokich jako front, a 13 w drzwiach jak rear.
Wstępnie zakupiłem zwrotkę z niskim podziałem na średnie tony, taką jak tutaj http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=872019699 
Zastanawia mnie tylko dość niska częstotliwość podziału na tweeter. Temat do dobrania eksperymentalnie.

Czy stosował ktoś z Was głośniki typu Visaton, Vifa, Tonsil  (oczywiście 4Ohm) do auta. Mówię o przetwornikach przeznaczonych do domowego hifi? O membrany chyba nie ma się co martwić. Na pewną są impregnowane, zresztą oryginalnie też są papierzaki ;)

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Lutego 2010, 08:44:03 »
Czy stosował ktoś z Was głośniki typu Visaton, Vifa, Tonsil  (oczywiście 4Ohm) do auta. Mówię o przetwornikach przeznaczonych do domowego hifi? O membrany chyba nie ma się co martwić. Na pewną są impregnowane, zresztą oryginalnie też są papierzaki ;)

może być problem z głębokością montażową, może być zwyczajnie zbyt duża i nie upchniesz głośnika w przeznaczone do tego miejsce

tercel

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Lutego 2010, 20:49:19 »
Dobry producent podaje wymiary. Oryginalne "filtry do kawy" też nie są takie małe. W tej chwili testuje Visatony http://www.visaton.com/de/chassis_zubehoer/breitband/fr10f_4.html
Na moje ucho (przy fabrycznym radiu na razie) lepiej współbrzmią z gwizdkami niż oryginały. Mają trochę twarde niskośrednie pasmo, ale za to naturalniej brzmią instrumenty w średnim rejestrze.
Niebawem dotrą do mnie wspomniane zwrotnice. Zobaczymy jak będzie całość brzmiała po przefiltrowaniu.

To może ktoś mi podpowie jakiś w miarę naturalnie grający midbass (mieszczący się na podszybie) lub zestaw współosiowy (wtedy daruję sobie oddzielne tweetery)... oczywiście w cenie do 200zł. Czy coś takiego jak JBL GTO 302, jakieś Blaupunkty, w tej cenie mają coś warte średnie i wysokie tony? Dołu nie musi mieć, bo i tak będzie odcięty na 400Hz.

tercel

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Lutego 2010, 23:38:21 »
HELIX DB 4.1, ALPINE SXE-1025S, TONSIL SC1101 ??
Gwizdek można zawsze odciąć i podłączyć ten co mam.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2010, 23:58:49 wysłana przez tercel »

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Lutego 2010, 10:45:29 »
tercel napisz w jakim aucie chcesz to zrobić?Ile dokładnie chcesz wydać i czego oczekujesz?

tercel

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Lutego 2010, 10:59:22 »
Wątek tyczy się Yarisa ;)
Ile chcę wydać? Ciężko powiedzieć, bo modyfikacja będzie odbywać się etapami. Na dzień dzisiejszy mam zamówione dystanse do drzwi, wspomniane zwrotnice i wstępnie zrobione podszybie. Z tego ostatniego nie jestem do końca zadowolony, ale dopiero całość wyklaruje się po podłączeniu wszystkich elementów. Następnym etapem będzie zakup radia z USB, ewentualnie SD. Wzmacniacza na przód raczej nie planuję, bo autko jest ciche i nie lubię przesadzać z dB. Na koniec prawdopodobnie będzie jakiś małogabarytowy subik co by podkreślić najniższe rejestry. Oczywiście obowiązkowo będę wytłumiał drzwi i inne trzeszczące elementy.

Co chcę osiągnąć? Chciałbym bardziej jakość niż głośność. Niestety z moim skromnym budżetem będzie to walka z kompromisami.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Lutego 2010, 11:25:50 »
Skoro mowa o głośnikach w deskę to mowa o Y1.Jeśli chodzi o kompromis cena/jakość to na pewno nie będzie to w systemie 3 way.Nawet gdy użyjesz super budżetowych przetworników to budowa zwrotek pochłonie dużo kasy...o cierpliwości nie wspomnę.
Przerobiłem już yaris'y i z mojego nie dużego doświadczenie powiem że w Twoim przypadku warto zastanowić się nad przyzwoitym systemem 2 way.Niestety Y1 ma marne drzwi i bez przebudowy tapicerki się nie obejdzie.Płytki montaż fabryczny skutecznie uniemożliwia wsadzenie odpowiednio grających woofer'ów.Płytkie zaś graja marnie.Nie należy zapominać o przygotowaniu odpowiednim samych drzwi i tapicerki bo zagrają głośniej niż same głośniki.
Jeśli ja miałbym zrobić system zasilony z radia to wsadziłbym system Proa:
http://www.professionalaudio.pl/2103/
http://www.professionalaudio.pl/1102/
Przerobiłbym tapicerkę w celu aplikacji woofer'a 165mm a tweetery dał na słupki(odpowiednio ukierunkowane).

tercel

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2010, 09:08:15 »
Ok. Przekonaliście mnie do zestawu dwudrożnego odseparowanego. Dystanse zakupione, szukam u siebie mat do wygłuszenia, głośniki w drzwi niedługo przybędą (16cm DLS). Zostaje kwestia tweeterów.
Pewnie sam to sprawdzę, ale pytam znawców tematu. Co mi da zamontowanie wysokotonówek w słupkach lub przy lusterkach? Gdzie w Yarisie najlepiej umiejscowić tweetery. Można przecież wykorzystać miejsca po fabrycznych głośnikach na podszybiu (dźwięk odbija się od przedniej szyby). W którym miejscu najlepiej buduje się scena muzyczna?

Montując w słupkach/koło lusterek, w grę wchodzą typowo samochodowe głośniki. Montując w miejsca fabryczne można zastosować głośniki do home audio (tonsile GTC/GDWK, wify..).

Nie wiem czy było, ale natknąłem się na taki dokument http://techdoc.toyota-europe.com/legacy/Toy/aimuploads/%7B0AEA8016-294E-AD92-B8A5-544C8322294E%7D/Yaris_LHD_5DR_JBL_Premium_Sound_PZ490-B0230-00%20PZ457-B9230-00%20AIM%20001%20679-2.pdf
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2010, 09:14:14 wysłana przez tercel »

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Marca 2010, 11:52:52 »
....... i z mojego nie dużego doświadczenie powiem że
Ty to Raadek potrafisz czasami rozbawić  <brawo>.... "nie dużego doświadczenia" ......
on tak sie tylko zgrywa , doświadczenie to on ma i to spore..... i warto poświęcić troche czasu jego radom. Bo zwykle to jest poparte praktyką a nie "bujaniem w obłokach"

Tercel widze ze kupiłes DLS (woofer'y) jaki model? Jesli z zestawu R6A no czeka ci sporo pracy, Raadek CI wspomniał ze miejsca w Yarku1 nie ma wiele a R6 nalezą do jednych z głebszych woofers'ow.

Odnosnie tweeterów, to najlepiej je zamontowac wlasnie na słupku, odpowiednio je ukierunkowując. Jak masz chęć to wejdz na forum www.forum.powe.pl/ akurat Raadek jest tam jednym z modków , popatrz w galerii jest kilka samochodów jego dzieła, miedzy innymi popatrz wlasnie na umiejscowienie tweetera na słupku. Nie pamietam tylko czy jest tam jego instalka z Yarka I (bo takiego posiadał) .

tercel

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Marca 2010, 13:55:02 »
Dzięki, popatrzę. Głośniki to B6A.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Marca 2010, 18:08:06 »
Odnosnie tweeterów, to najlepiej je zamontowac wlasnie na słupku, odpowiednio je ukierunkowując. Jak masz chęć to wejdz na forum www.forum.powe.pl/ akurat Raadek jest tam jednym z modków , popatrz w galerii jest kilka samochodów jego dzieła, miedzy innymi popatrz wlasnie na umiejscowienie tweetera na słupku. Nie pamietam tylko czy jest tam jego instalka z Yarka I (bo takiego posiadał) .

a widzisz dopiero w domu zobaczyłem fotki w Raadk'a poscie. W pracy mam to zablokowane i nie widziałem że juz je wrzucił....

tercel

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Marca 2010, 11:47:50 »
Co sądzicie o tych tweeterkach (serwis aukcyjny 973073689 lub 974045509). Duży magnes, kopułka też nie jest mała. Nie mam znajomego ani z BMW ani z VW.
Tutaj troszkę o firmie http://121.119.172.73/eng/brands/pss/
Słuchał ktoś z Was tego? Jak się mają wysokotonówki w cenie do 100zł za komplet, w porównaniu do tych Philipsów?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl