Autor Wątek: opony 235/55 R18  (Przeczytany 2754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wiktor07

• Toyot Leżący
  • *
opony 235/55 R18
« dnia: 23 Września 2019, 21:02:00 »
Mam  Ravk4 IV AWD i potrzebuję porady.
Zbliża się zima a ja mam tylko opony letnie. Zastanawiam się nad całorocznymi ?? Jakie macie doświadczenia?
Czy nie kombinować i zamówić zimówki??

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: opony 235/55 R18
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2019, 21:24:48 »
Koła raz na jakiś czas trzeba wyważyć i zamienić miejscami więc wizyt w zakładzie oponiarskim nie unikniesz. Skoro już  tam pojedziesz to warto założyć opony stosowne do sezonu.
Ja bym nie kombinował i kupił zimówki.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2019, 21:40:03 »
Pytania są dwa:

1) w jakim regionie kraju auto się porusza, czy robi trasy, bo jeśli np. nie wyjeżdża z miasta typu Wawa, to nawet przy moich purystycznych zapędach jeździłbym na wielosezonie (tylko takim, który jest zimówką z dopuszczeniem letnim a nie odwrotnie), bo jak będziesz miał kataklizm z cyklu 3 dni śniegu w roku, to objedziesz, albo pojedziesz tramwajem

2) wiąże się z pierwszym: co ubezpieczyciel powie w razie dzwona na wielosezonie
3VZ.pl

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2019, 22:21:49 »

co ubezpieczyciel powie w razie dzwona na wielosezonie

A co ubezpieczyciel ma do opon wielosezonowych, gdzieś to jest zabronione ?

Może jakie przykłady bo jestem bardzo zainteresowany, jakieś zapisy w homologacji, instrukcji eksploatacyjnych, wytycznych producenta, wyroki sądów .....
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2019, 22:27:11 »
Nie jest zabronione. Ale... jeżeli zimą na oponach wielosezonowych bez homologacji zimowej spowodujesz wypadek, to ubezpieczyciel może uznać, że  nie dolozyleś wszelkich starań aby jeździć bezpiecznie i wtedy zamiast odszkodowania czeka cię przeprawa w sądzie.  Podobnie jeżeli będziesz za granicą, w kraju w którym jest obowiązek jazdy na zimówki.

Mówią o tym zapisy polisy ubezpieczeniowej. W mniej lub bardziej ukrytej formie.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2019, 22:42:33 »
No właśnie nie jest zabronione, nie mówię o sytuacjach które z definicji są niedopuszczalne bo nikt tu nie mówi, jak o odpowiednim rozmiarze, głębokości bieżnika, różnych rodzajach opon na osiach itd...
Spokojnie opony całoroczne są dopuszczalne przez ubezpieczyciela czy producenta samochodu.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2019, 22:46:22 »
Całoroczne z homologacji zimową. Jeżeli nie mają takiej homologacji traktowane są jako letnie.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2019, 23:09:04 »
Całoroczne z homologacji zimową. Jeżeli nie mają takiej homologacji traktowane są jako letnie.

Ale nie są zabronione do jazdy.
Oznaczenie homologacją zimową ze znakiem 3PMSF (3-Peak Mountain with Snow Flake), pozwala na poruszanie się po drogach, na których prawnie wymagane są opony zimowe.
Tak więc i jedne i drugie są dozwolone ale w różnych warunkach drogowych.

MÓJ BYD:

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2019, 23:54:39 »
Caly czas się nie rozumiemy.  Szczególnie w przypadku AC ubezpieczyciel może uznać, że przyczyniles się do wypadku stosując ogumienie niedostosowane do warunków na drodze  Brak wymogów prawnych nie ma tu żadnego znaczenia bo wynika to z dobrowolnej umowy pomiędzy Tobą a ubezpieczycielem. Opony letnie zimą mogą być potraktowane przez ubezpieczyciela jako tzw. rażące niedbalstwo.

Wtedy zostaje długa sprawa przed sądem.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2019, 11:48:21 »
Kolega tu dobrze napisał, jeśli nie mają homologacji (znaczek takiego śniegu na oponie) to są to opony letnie.

Jeśli kupować całoroczne to z homologacją i masz spokojną głowę.

Ja mam całoroczne Nokiany, jeżdżę na nich ponad rok i na początku byłem sceptycznie nastawiony ale po zimie muszę przyznać że już nie zamienię na sezonowe do takiego auta jak rav4. W zimie nie było najmniejszego problemu, śniegu co prawda było mało ale jak tylko zasypało osiedlowe uliczki to testowałem przyczepność, czy na zamarzniętej kostce czy na nieodśnieżonych asfaltach auto zachowywało się przyzwoicie i szczerze na dobrych zimówkach w sedanie auto zachowywało się podobnie.

Jak popadało, a mam niedaleko gładki asfalt na ciasnym łuku to parę razy czułem że działają systemy antypoślizgowe, ale na letnich na tym samym zakręcie też potrafiło mi przyhamowywać esp.

Hałas jest lekko większy niż normalnie, ale ravka jest głośna ogólnie więc nie jest to coś co przeszkadza, większość czasu nie zauważam.

Pilnuje ciśnienia, staram się raz w roku sprawdzić czy są wyważone i w sumie tyle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl