Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54555 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #135 dnia: 09 Października 2022, 22:04:34 »
Na razie nie jestem do konca ustatysfakcjonowany bo sledzenie dziwnie sie zachowuje... póki jedzie za pojazdem to jest spoko ale gdy samochód poprzedzający sie zatrzymuje samochód zwalnia i nagle się wyłącza i przestaje zwalniać... trace zimna krew i sam zatrzymuje... chyba zgodnie z zasada powinien sie zatrzymac a po ruszeniu poprzedzającego powinno sie móc aktywować kontynuowanie jazdy... Trochę mnie to rozczarowuje bo liczyłem że z automatem to bedzie przyjemnie działać a póki co zonk...
O jakim Ty aucie pisałeś,  bo w RAVce hamuje do zera i jeśli nie minie więcej niż 2sek.   od zatrzymania to ruszą sam, jeśli zaś minie więcej, to wystarczy musnąć gaz lub przycisk tempomatu.
Widzę,  że mas aygo-x? Może coś źle włączasz,  lub nie masz aktywnego tempomatu?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #136 dnia: 09 Października 2022, 22:50:08 »
Tak, hamuje do zera, ale w instrukcji jest to też wyszczególnione, że w pewnych sytuacjach nieruchomych pojazdów może nie wykrywać prawidłowo i pewnie tutaj do tego doszło. Miałem tak już kilka razy. Póki jest ruch, jestem pewien, że dobrze wykrywa auto przede mną. Jak auto stoi całkowicie (ale nie mówię o jeździe w korku, tylko zza zakrętu auta stoją, to potrafi je przeoczyć). Trzeba wiedzieć jak system działa, by bezpiecznie korzystać :).

Swoją droga, miałem ostatnio fajne hamowanie, docisnąłem mocno gaz, delta V była duża, ale zaraz zmienić chciałem pas z dojazdem do zderzaka, delta była tak duża, że auto zahamowało mi do zera i w czasie zmiany pasa, gdy puściłem hamulec (dohamowanie), to hamulec nie wrócił do góry... auto zatrzymało się do zera i dopiero potem mogłem ruszyć. Za mną w Q7 w lusterku wyglądało jakby popuścił ;), a też pomyślałem, że żal byłoby rav, bo dostałbym w narożnik i pewnie wyszłaby szkoda całkowita zaraz jak by auto na całej długości się zmieniło w równoległobok (nie prostokąt ;] ).

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #137 dnia: 10 Października 2022, 08:35:42 »
Nowy model (tzn MY23, który już produkują) ma dostać ulepszony TSS . Niestety same ogólniki wszędzie, nie można znaleźć opisów zmian.
https://www.toyota.pl/swiat-toyoty/nowosci/2022/toyota-rav4-2023
Raz piszą, że  MY23 dostanie "rozbudowane funkcje bezpieczeństwa czynnego Toyota Safety Sense" a potem "Nowe funkcje znajdą się również w zestawie systemów bezpieczeństwa czynnego Toyota Safety Sense." Ja bym się jednak nie spodziewał nowych funkcji tylko dopracowania istniejących.

Edit: Z japońskiego opisu TSS MY23 (tłumacz Google):
1 Bezpieczeństwo przedzderzeniowe (funkcja wykrywania pieszych [dzień/noc]/rowerzysty [dzień], typ wspomagania unikania kolizji/fala milimetrowa metoda radar + kamera jednooczna)
2 Asystent śledzenia pasa ruchu [LTA]
3 Tempomat radarowy (ze wszystkimi funkcjami śledzenia prędkości pojazdu)
4 Automatyczne światła drogowe [AHB]
5 Asystent rozpoznawania znaków drogowych [RSA]

Chyba nic "nowego".
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 08:46:58 wysłana przez grubar »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #138 dnia: 10 Października 2022, 10:54:36 »
Ja bym się jednak nie spodziewał nowych funkcji tylko dopracowania istniejących.
Dla zwykłej hybrydy jedyna nowa funkcja to "Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) zyskuje układ zapobiegania kolizjom na skrzyżowaniach."
Tego w obecnej nie było. Plug in dostanie dużo więcej.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #139 dnia: 10 Października 2022, 11:02:00 »
Swoją droga, miałem ostatnio fajne hamowanie, docisnąłem mocno gaz, delta V była duża, ale zaraz zmienić chciałem pas z dojazdem do zderzaka, delta była tak duża, że auto zahamowało mi do zera i w czasie zmiany pasa, gdy puściłem hamulec (dohamowanie), to hamulec nie wrócił do góry... auto zatrzymało się do zera i dopiero potem mogłem ruszyć. Za mną w Q7 w lusterku wyglądało jakby popuścił , a też pomyślałem, że żal byłoby rav, bo dostałbym w narożnik i pewnie wyszłaby szkoda całkowita zaraz jak by auto na całej długości się zmieniło w równoległobok (nie prostokąt ;] ).
Fajne? Wygląda na instrukcję, jak się zabić DZIĘKI systemowi...
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Października 2022, 17:10:02 »
chłopak ze szczegółami opisał jak nie należy zachowywać się na drodze, to tez ma wartość..

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Października 2022, 10:21:27 »
Szczerze, niech za mną każdy trzyma odpowiedni odstęp (zgodny z przepisami) i będzie dobrze. Może kot wyskoczyć, matka z dzieckiem, czy maluch na rowerku.
Ja uwielbiam te systemy, poza tym po to jeżdżę RAV, a nie Fiatem 500, by właśnie w sytuacji awaryjnej mieć więcej kg i cm w przypadku kolizji.

I oczywiście nie pochwalam podjeżdżania dynamicznego komuś pod zderzak, ale była ciężka sytuacja z włączeniem się w pas ruchu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Października 2022, 11:33:02 »
Z tego co piszesz hamowanie awaryjne działa ostro i hamuje do zera - czy gdy się włączy to nie masz już możliwości nic zmienić ?
Zawsze mnie korci aby to wypróbować gdy jest pusto na drodze ale szkoda by było zrobić sobie z przodu harmonijkę - jak by nie zadziałało ;)
W sumie to można na pustym placu postawić jakąś atrapę z tektury.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Października 2022, 12:01:54 »
W sumie to można na pustym placu postawić jakąś atrapę z tektury.
Uważaj. Kartony też bywają zabójcze. W jakimś serialu było ;-)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Października 2022, 12:23:55 »
Wiem, wiem, w końcu szafki pewnego szwedzkiego producenta to głownie tektura, a jednak coś tam da się na nich postawić ;)

ps. wiem bo wczoraj wycinałem przepusty na kabel w szafce na domowy sprzęt sieciowy (router, AP wifi, rejestrator, ...) i nieźle się uśmiałem widząc co jest w środku - nawet płyta wewnętrzna dzieląca szafkę o grubości 1 cm - ma budowę plastra miodu - z tektury, pilśni i odrobiny wiórówki rzecz jasna.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Października 2022, 14:11:33 »
Widzę, że pierwszy raz poznałeś Ikea od środka ;).

Tylko raz mi zatrzymał do zera auto. Nigdy wcześniej tak nie było - widocznie było poważnie. Wciskałem gaz, ale nie reagował, nie chciał przyśpieszać tylko wyhamowywał dalej.
W poprzednich hamowaniach miałem mocniejsze i słabsze hamowania wykonane przez TSS, ale nigdy do zera.

Słyszałem historię o służbowych Aurisach (lata temu), w hybrydzie, które zrobiły takie właśnie hamowanie do zera jak było srogo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Października 2022, 14:41:37 »
Przeczuwałem, że ta niska waga - w sumie dość grubych ścianek - ma jakieś wytłumaczenie. ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Października 2022, 18:06:42 »
Tylko raz mi zatrzymał do zera auto. Nigdy wcześniej tak nie było - widocznie było poważnie. Wciskałem gaz, ale nie reagował, nie chciał przyśpieszać tylko wyhamowywał dalej.
W poprzednich hamowaniach miałem mocniejsze i słabsze hamowania wykonane przez TSS, ale nigdy do zera.
Myślałeś kiedyś, żeby jeździć trochę ostrożniej?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 13 Października 2022, 11:40:53 »
Na 2 lata i 37 kkm przejechane z TSS:
1x zadziałał do zera
2-3x zadziałał, że zaczął hamować sam, ale lekko
niezliczone razy krzyczał by hamować.

To jest niebezpieczne jeżdżenie? Nie myślę, by jeździć bardziej bezpiecznie.
Codziennie przemierzam obwodnice trójmiasta i należę do tych co raczej jeżdżą bezpieczniej, a przynajmniej trzymam odstęp i nie siedzę na zderzaku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #149 dnia: 13 Października 2022, 18:45:30 »
Na 2 lata i 37 kkm przejechane z TSS:
1x zadziałał do zera
2-3x zadziałał, że zaczął hamować sam, ale lekko
Z tego wynika, że przez 2lata i 37k km prawie miałeś 3-4 stłuczki. To mało?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl