Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54583 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Września 2020, 08:59:38 »
Nie wiem jak tu, ale w moim poprzednim samochodzie również auto wybierało prawą krawędź jezdni, gdy zgłosiłem to w ASO coś tam poustawiali z lapka i już było super. Może tu też wystarczy ponowna kalibracja?
Co do hamowania przed stojącym autem, to mało zawału nie dostałem w mazdzie Cx30, która sama na pustej drodze gwałtownie zatrzymała się widząc jakieś duchy chyba. Teraz już to poprawili, ponoć przy niesprzyjających warunkach reagowała na auta stojące z boku jezdni!

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Września 2020, 09:03:49 »
Kropki oznaczają, że auto wykrywa samochód poprzedzający i podąża jego torem.
Robiłem kiedyś obserwacje na małej drodze bez linii. Jak kropki się włączyły, to ayto podążało za poprzedzającym i nawet mu w miarę wychodziło.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Września 2020, 14:39:25 »
ale przecież wykrycie auta poprzedzającego jest sygnalizowane ikonką samochodu, a nie kropkami.
Co do trzymania pasa, to zdecydowanie wolałem to w hyundaiu. Tam korzystałem prawie cały czas, w toyocie sporadycznie, bo jeździ praktycznie po linii

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Września 2020, 15:03:07 »
ale przecież wykrycie auta poprzedzającego jest sygnalizowane ikonką samochodu, a nie kropkami.
Ale właśnie chodzi o to, że czasami pojawiają się 3(?) kropki poniżej ikonki samochodu :)

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Września 2020, 15:07:57 »
Ale właśnie chodzi o to, że czasami pojawiają się 3(?) kropki poniżej ikonki samochodu :)
Wykrycie samochodu to ikonka samochodu, a przejście na utrzymywanie prędkości i trzymanie toru to te kropki.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Września 2020, 17:48:39 »
to te kropki.
Panowie, jakie kropki? W którym widoku się pojawiają? Ja w widoku spalania widzę tylko ikonę samochodu i 3 kreski (od czułości)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Września 2020, 08:08:40 »
Wykrycie samochodu to ikonka samochodu, a przejście na utrzymywanie prędkości i trzymanie toru to te kropki.

Wykrycie samochodu i to gdziekolwiek (nawet 100-150 m przed nami - ogranicza zasięg radaru) to ikonka samochodu. Ikonka ta nie oznacza, że auto już utrzymuje od niego odstęp, tylko, że radar w znaczku T widzi auto, gdzieś nawet daleko.

Aktywne utrzymywanie prędkości to pojawienie się prędkości zadanej + paski poziome określające odstęp od auta poprzedzającego (niebieskie). Utrzymywanie na pasie to niebieskie bandy w około białych pasów sygnalizujących wykrycie linii bocznych drogi/linii rozdzielających pasy.

Kropki są tylko jak jest się blisko auta w ruchu miejskim (chyba). Wczoraj wieczorem po mieście bawiłem się tym i kropki bardzo często udawało mi się "włączyyć" jak byłem blisko auta. Za to linie boczne były wypełnione na czarno w środku, czyli kamera nie wykryła pasów jezdni, bo było za ciemno lub za ciasna jazda w mieście. Rzeczywiście auto przede mną zmieniało pas, to moje pojechało za nim.

Jak gdzieś pisałem, wszystko jest super opisane w instrukcji, która już 3 raz czytałem, w tym raz angielska dla spokoju, że przetłumaczyli po ludzku. O kropkach jest bardzo mało/bardzo słabo napisane, a swoją drogą jest to dość skomplikowany system (nie w obsłudze, lecz w działaniu).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Października 2020, 14:03:27 »
Te kropki pojawiają się również przy wyższych prędkościach poza miastem, zwróciłem na to uwagę czytając powyższe wpisy. Jest opis w polskiej instrukcji na stronie 347. Natomiast LDA wyłączyłem po jakichś 40 km, bo mnie zmęczyła walka z kierownicą. Kolega wyżej pisał, że "ściąga" do prawej, ale mnie się wydaje, że do środkowej linii. Tak było na krajowej 92 za Poznaniem. Przy okazji sprawdzę na dwupasmówce.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Października 2020, 14:07:52 »
Te kropki pojawiają się również przy wyższych prędkościach poza miastem, zwróciłem na to uwagę czytając powyższe wpisy. Jest opis w polskiej instrukcji na stronie 347. Natomiast LDA wyłączyłem po jakichś 40 km, bo mnie zmęczyła walka z kierownicą. Kolega wyżej pisał, że "ściąga" do prawej, ale mnie się wydaje, że do środkowej linii. Tak było na krajowej 92 za Poznaniem. Przy okazji sprawdzę na dwupasmówce.

Kropki są jak wykryje samochód przed sobą i trzyma się jego toru. Świetnie to widać na drodze bez narysowanych linii.
Ja za to chwalę sobie LDA i używam przy każdej okazji. Kierownicę tylko lekko kontroluję i nie siłuję się z nim.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Października 2020, 10:19:34 »
Też LDA nie wyłączam, ale ja korzystam z kierunkowskazów, więc może to lepiej działać ;). Kilka razy ratowało jak się zagapiłem. Niestety systemy rozleniwiają i czasami można się zagapić.
Jeszcze gdyby wykrywał szybko i sprawnie auto wcinające się na mój pas ruchu, a nie, że połowę pasa ma zająć i hamuje - byłoby idealnie.

Opis kropek w instrukcji jest mało szczegółowy. Jest tam warunek rozpoczęcia śledzenia (pytam, bo nie pamiętam już).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Października 2020, 11:04:30 »
Nie ma, tylko opis.
a dokładnie tak:
Wyświetlany jest, gdy na wyświetlaczu
wielofunkcyjnym wybrany jest ekran
funkcji wspomagających prowadzenie
samochodu.
Oznacza, że działa wspomaganie obsługi
kierownicy funkcji trzymania pasa
ruchu poprzez monitorowanie pozycji
poprzedzającego pojazdu.
Gdy ekran funkcji podążania za pojazdem
jest wyświetlany i poprzedzający
pojazd porusza się, samochód również
może poruszać się tym samym torem
jazdy. Samochód należy prowadzić bezpiecznie,
kontrolując sytuację na drodze
oraz bacznie obserwując otoczenie
i obsługując kierownicę tak, aby w razie
potrzeby skorygować tor jazdy samochodu

« Ostatnia zmiana: 12 Października 2020, 11:35:35 wysłana przez gad0804 »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Października 2020, 11:36:51 »
czyli dobrze pamiętałem, nie ma tam warunku jaki trzeba spełnić, by 3 kropki się pojawiły.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Października 2020, 15:47:55 »
Pytanie do bardziej doświadczonych, bo ja dopiero pierwsze 1kkm. Jadę z włączonym układem LTA i tempomatem, prędkość ok 50 km/h na drodze gdzie jest gwałtowny zjazd, prosto i znowu zjazd. I na pierwszym i na drugim zjeździe rozlega się głośny sygnał ostrzegawczy, ale nic się nie wyświetla co to może być?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Października 2020, 11:13:46 »
Zwróć uwagę, czy po lewej na pomarańczowo nie zapala się, że najechałeś na linię. Nie ma wyraźnego komunikatu na środku (jak trzymaj łapy na kiero), ale po boku (przy analogowym zegarze, bo taki mam ustawiony), po lewej na górze zobaczysz autko na pomarańcze i linia, która przejeżdżasz świeci.

Chociaż wczoraj/przedwczoraj jade, piszczy też głosno i zero komunikatów, a nie zaważyłem, by LTA sygnalizował zjazd. Może jakiś babol w sofcie.

Zauważyłem też nieraz, że spalinowy nie działa jest kompletna cisza, a jedna EV się nie zapala :). Częściej widziałem to na cyfrowym zegarze, niż analogowym, ale może to przypadek.
To jest automotive i infotainment, tam błędów na jedną linijkę kodu może być >1 :D

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Października 2020, 11:19:32 »
To autko bym zauważył i to jest dużo głośniejszy dźwięk. Mnie się wydaje, że to kamera traci z pola widzenia drogę, bo na szczycie patrzy w przestrzeń. Jeżdżę tamtendy co kilka dni będę obserwował.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl