Autor Wątek: Toyota Auris II 2.0 d4d - gaśnie na wolnych obrotach  (Przeczytany 2467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herra

• Prawie Toyot
Toyota Auris II 2.0 d4d - gaśnie na wolnych obrotach
« dnia: 03 Października 2019, 17:16:21 »
Witam

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Toyoty Auris II 2.0 diesel D4D 2008r.
Od pewnego czasu występuje u mnie problem gdy po jeździe po Autostradzie zatrzymuje samochód i zostawiam go aby turbo "odpoczęło" na wolnych obrotach. Mianowicie zdarza się, że samochód potrafi stracić obroty i po prostu zgasnąć i ponowie odpalić dopiero po 3-4 próbie. Jednak już od kilku dni samochód podczas jazdy traci moc na sekundę, dwie jakby się "przytykał" i zaraz normalnie jedzie dalej.
W celu diagnozy problemu udałem się do ASO jednak podpięty komputer nie znalazł ani starych ani aktywnych błędów, parametry wtrysków również w porządku.
Moim tropem jest zawór SCV, którego początkowe uszkodzenie może nie wykazywać błędów lecz nie jestem pewny, a nie chce wymieniać zdrowego.

Z chęcią poznam wasze opinie, szukałem podobnego wątku jednak nie znalazłem.
Dzięki za poświęcony czas

Gawith

• Gość
Odp: Toyota Auris II 2.0 d4d - gaśnie na wolnych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2019, 17:20:23 »
Miałem 2.0 d4d i też miałem problem chwilowego "przytykania". W moim przypadku blokowała się zmienna geometria turbiny.

Zaworek SCV możesz samemu wyczyścić w nafcie, dodatkowo cyklicznie podawaj napięcie 12v na styki zaworka, będzie wtedy "cykać" i wyrzucać z siebie zanieczyszczenia.

Offline Herra

• Prawie Toyot
Odp: Toyota Auris II 2.0 d4d - gaśnie na wolnych obrotach
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2019, 21:33:06 »
Zaworek właśnie się czyści, planuje go jeszcze zostawić na te kilkanaście godzin w samej nafcie i dopiero zamontuje. Dam znać czy pomogło.
Dzięki za pomoc  :good:
AKTUALIZACJA

Zawór na swoim miejscu, sporo się układ zapowietrzył więc musiałem trochę się napompować.
Generalnie problem zniknął ale odczekam co najmniej dwa tygodnie z werdyktem czy czyszczenie rozwiązało problem  :cool:
Modyfikuj wiadomość
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2019, 20:18:47 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl