Autor Wątek: Chwilowe spalanie.  (Przeczytany 1876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Chwilowe spalanie.
« dnia: 06 Października 2019, 10:34:28 »
Dzień dobry.
Ostatnio zaobserwowałam u siebie(Valvematic 1,6) że jak np.stojąc w korku zaczynam staczać się z górki na biegu jałowym  to pokazuje mi chwilowe spalanie nawet do 20litrów na 100km. Wiadomo że na luzie po zatrzymaniu auta nigdy spalania nie pokazuje, więc skąd komputer nagle bierze dane na temat spalania, jeżeli auto zaczyna się toczyć bez dotykania pedału gazu? Może tak być nie powinno i powinienem poszukać jakiejś usterki? Jak to wygląda u Was?
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Odp: Chwilowe spalanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2019, 10:56:52 »
Mi również pokazuje spalanie chwilowe gdy jadę na luzie. Jest w tym jakaś logika bo auto się toczy i silnik spala paliwo więc komputer może sobie coś policzyć.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2019, 11:07:00 »
przecież na luzie, czy jak wciśniemy sprzęgło na biegu to silnik musi pobierać "jakieś" ilości paliwa do podtrzymania... to normalne.
Co innego jak jedziemy na biegu i np puszczamy gaz i dojeżdżamy np do skrzyżowania hamując silnikiem (bez sprzęgła) to wtedy auto nie pobiera grama paliwa ;)
od taka zasada działania silników ;)

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2019, 11:33:27 »
Ok, widocznie wcześniej tego nie dopatrzyłem. Widziałem tylko że na wolnych nie pokazuje nic jak stoję.
Ale raczej nie jest to miarodajne wyświetlanie bo wzrasta adekwatnie do prędkości toczenia się auta, a przecież gazu nie dotykam więc czy auto stoi czy się toczy powinno być chyba jednakowe?
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2019, 11:47:16 »
Wszystko jest ok średnie spalanie to l/km jeżeli stoisz w miejsc ale silnik pracuje brakuje tego drugiego warunku czyli przejechanych km więc komputer nie może tego przeliczyć. Jeżeli samochód się toczy jest już jakiś ruch to i przebieg w km więc komputer jest już w stanie obliczyć spalanie bo posiada obydwie wytyczne do przeliczenia l/km .Spalanie liczone jest od spalonych litrów i przebiegu w km nie od wyciśniętego gazu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2019, 15:40:11 »
Jeśli auto się toczy to Ci po prostu pokazuje że z taką prędkością spalisz 20l na 100km. Nawet rękami jak pfzekrecisz koła w samochodzie na podnośniku na luzie przy zapalonym to pokazuje od razu spalanie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2019, 15:41:52 »
W innych markach gdy auto stoi a silnik pracuje zużycie chwilowe jest pokazywane w l/h

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2019, 16:26:14 »
Ok, dzięki za info.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl