Autor Wątek: RAV-4 V - silniki benzynowe  (Przeczytany 6381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
RAV-4 V - silniki benzynowe
« dnia: 07 Października 2019, 22:51:10 »
Hej,

mam takie pytanie: wg katalogu w nowej ravce jest m.in. opcja silnik 2.0 Dual VVT-iE 173 km. Pytanie:
1. czy ktoś wie, czy to jest kontynuacja Valvematica z RAV4 IV czy jakaś inna konstrukcja?
2. Czy w roku modelowym 2020 będzie montowany jakiś inny wariant tego silnika: czytałem, że Toyota w fabryce w Jelczu zaczęła właśnie produkować we wrześniu br. silniki benzynowe 2.0 nowej generacji, hybrydowe i nie-.

Co ciekawe, w Czechach i na Słowacji w katalogu RAV4 V podają silnik 2.0 Valvematic, a nie jak w Polsce 2.0 Dual VVT-iE, a czytałem gdzieś, że to są dwa różne rozwiązania. Naprawdę montowaliby 2 różne silniki do egzemplarzy sprzedawanych w Polsce i Czechach?

Offline Jakub77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV-4 V - silniki benzynowe
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2019, 00:23:37 »
Hej,

mam takie pytanie: wg katalogu w nowej ravce jest m.in. opcja silnik 2.0 Dual VVT-iE 173 km. Pytanie:
1. czy ktoś wie, czy to jest kontynuacja Valvematica z RAV4 IV czy jakaś inna konstrukcja?
2. Czy w roku modelowym 2020 będzie montowany jakiś inny wariant tego silnika: czytałem, że Toyota w fabryce w Jelczu zaczęła właśnie produkować we wrześniu br. silniki benzynowe 2.0 nowej generacji, hybrydowe i nie-.

Co ciekawe, w Czechach i na Słowacji w katalogu RAV4 V podają silnik 2.0 Valvematic, a nie jak w Polsce 2.0 Dual VVT-iE, a czytałem gdzieś, że to są dwa różne rozwiązania. Naprawdę montowaliby 2 różne silniki do egzemplarzy sprzedawanych w Polsce i Czechach?

Zarówno w Polsce jak i w Czechach oferowany jest ten sam nowy 2-litrowy benzyniak  z serii Dynamic Force (DFE). To generacja silników zaprezentowana w lutym ubiegłego roku - nie mają raczej nic wspólnego z Valvematic.
Pozdrawiam, Kuba
126p.....,Avensis T27, MX-5, GT86

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2019, 06:20:56 »
Posiadaja wtrysk posrednio-bezposredni wiec jesli myslisz o instalacji LPG to odpada...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2019, 08:10:13 »
Silnik podobny konstrukcyjnie do jednostek stosowanych (oznaczenie silnika 2AR-FSE) w Lexusie IS 300H i GS 300H. Tak jak przedmówca pisał silnik posiada wtrysk pośredni i bezpośredni. W starej Toyocie RAV 4 stosowany był silnik 2AR-FXE tylko wtrysk pośredni (idealny do LPG). Oczywiście teraz w nowej RAV 4 jest to nowa konstrukcja ale nie na tyle nowa jeśli chodzi o rozwiązanie techniczne żeby czegokolwiek się obawaić. Czyli tu użytkownicy nie będą traktowani jako króliki doświadczalne.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2019, 09:42:35 »
Silnik podobny konstrukcyjnie do jednostek stosowanych (oznaczenie silnika 2AR-FSE) w Lexusie IS 300H i GS 300H. Tak jak przedmówca pisał silnik posiada wtrysk pośredni i bezpośredni. W starej Toyocie RAV 4 stosowany był silnik 2AR-FXE tylko wtrysk pośredni (idealny do LPG). Oczywiście teraz w nowej RAV 4 jest to nowa konstrukcja ale nie na tyle nowa jeśli chodzi o rozwiązanie techniczne żeby czegokolwiek się obawaić. Czyli tu użytkownicy nie będą traktowani jako króliki doświadczalne.
Dokladnie. Doswiadczenia na klientach to tylko w grupie VAG

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2019, 16:01:41 »
Dzięki za odpowiedzi! Myślę, że silnik będzie OK, dobrze, że nie znowu n-ta wersja Valvematica. Ciągle jednak mnie intryguje, że na oficjalnych stronach Toyoty, ten silnik do RAV4 V jest opisywany następująco: PL - 2.0 Dual VVT-IE 173 KM, CZ - 2.0 Valvematic 173 KM https://pdf.sites.toyota.cz/cenik_rav4.pdf, HU - 2.0 Direct Force 175 KM, DK - 2.0... Benzin :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2019, 16:02:43 »
Jest to Direct Force. Wszystkie oznaczenia sa poprawne. Zalezy od rynku.

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2019, 16:31:12 »
Hmm, ale Direct Force to nie Valvematic?  :o

kmiz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2019, 22:01:53 »
Też bym chciał mieć pewność  :o