Autor Wątek: Poziom naładowania baterii w hybrydzie  (Przeczytany 8079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
Poziom naładowania baterii w hybrydzie
« dnia: 11 Października 2019, 12:53:25 »
Może ktoś podpowie- czy istnieje , jakiś miarodajny wskaźnik poziomu naładowania baterii,  poza tym uproszczonym symbolem bodaj ośmiu cell , które wypełniają się  na zielono, kiedy są naładowane? Kiedy odbierałem auto , to przy prezentacji sprzedawca powiedział, że baterie są pełne , a dwie ostatnie cele były puste. U mnie w TS 2.0  w jeździe miejskiej ten wskaźnik oscyuje na poziomie pięciu zielonych pól, często spada do czterech , czyli do połowy. Wtedy oczywiście włącza się silnik spalinowy. Wczoraj np. po kilkuminutowej jeździe w korku w trybie EV mode ( wymuszonym przez przycisk  po prawej stronie przed dzwignią zmiany biegów) włączył się komunikat o wysokim stopniu rozładowania i wyłączeniu tryby EV.

Czy można jakoś samodzielnie kontrolować stan baterii i czy zdarza się, że wszystkie osiem pól świeci na zielono?

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Poziom naładowania baterii w hybrydzie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2019, 13:32:06 »
Może ktoś podpowie- czy istnieje , jakiś miarodajny wskaźnik poziomu naładowania baterii,  poza tym uproszczonym symbolem bodaj ośmiu cell , które wypełniają się  na zielono, kiedy są naładowane? Kiedy odbierałem auto , to przy prezentacji sprzedawca powiedział, że baterie są pełne , a dwie ostatnie cele były puste. U mnie w TS 2.0  w jeździe miejskiej ten wskaźnik oscyuje na poziomie pięciu zielonych pól, często spada do czterech , czyli do połowy. Wtedy oczywiście włącza się silnik spalinowy. Wczoraj np. po kilkuminutowej jeździe w korku w trybie EV mode ( wymuszonym przez przycisk  po prawej stronie przed dzwignią zmiany biegów) włączył się komunikat o wysokim stopniu rozładowania i wyłączeniu tryby EV.

Czy można jakoś samodzielnie kontrolować stan baterii i czy zdarza się, że wszystkie osiem pól świeci na zielono?

Jak pojedziesz dłużej z jakieś góry to można naładować do pełna (np. w Krakowie zjazd z kopca Kościuszki pozwala dobić ok 3-4 kreski) - z tym że to co pokazuje system to i tak jest wyskalowane 20/80 albo jakoś tak czyli naładowane do pełna na ekranie oznacza naładowanie baterii do 80% a rozładowane do 0 - 20% - tutaj więcej informacji znajdziesz w innych wątkach
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Poziom naładowania baterii w hybrydzie
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2019, 16:13:29 »
Owszem, zdarza się. że wszystkie osiem pól świeci na zielono .... i nawet się zdarza, że przestaje samochód ładować baterie.
Tak jak kolega krk_man napisał sytuacja taka występuje przy długich zjazdach w terenie górzystym. Ja miałem w górach taką sytuację, że podczas zjazdu naładował się na full na ekranie (wszystkie  8 cel było zielonych) i przestał ładować baterie. Co więcej ...jako, że było to podczas zjazdu i hamowałem układem hybrydowym to po pełnym naładowaniu i zaprzestaniu dalszego ładowania, do hamowania podczas zjazdu załączony został silnik spalinowy.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl