Autor Wątek: Prius 3 na biegu N.  (Przeczytany 2877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
Prius 3 na biegu N.
« dnia: 11 Października 2019, 19:51:02 »
Witam wszystkich.Może ktoś mi podpowiedzieć jak zostawić samochód na luzie w pozycji N.Prius 3 2010 rok.Przymierzam sie do wymiany uszczelki pod głowicą i chcę ustawić rozrząd na znaki ale nie wiem jak zostawić go na luzie żeby obrócić silnik aby ustawić wałki na znaki.Szukałem ale niestety nie trafiłem na informacje.Chcę odłączyć akumulator i zostawić auto w pozycji N.Po wyłączeniu cały czas mi wchodzi na P.Będę wdzięczny za pomoc.Jeszcze jak by ktoś miał momenty dokrecania śrub na głowicy, lub serwisowke wymiany uszczelki by bylo super.Z góry dziekuje.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2019, 08:13:09 wysłana przez fazibazi »

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius 3 na biegu N.
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2019, 11:47:49 »
Witam.Proszę o podpowiedź czy jest taka możliwość jakiś tryb serwisowy lub cokolwiek będę wdzięczny za jakie 
kolwiek wskazówki. Nie wierzę że na tym forum nie ma speców.Przecież o toyotach wiemy prawie wszystko.

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2019, 12:27:46 »
Dzięki qbaxs co dziwne na kupionej uszczelce sa inne momenty dokrecania na nowych śrubach inne i te co podałeś linka inne to już sam nie wiem.???.Może ktoś wymieniał i doradzi jaki moment.No i cały czas pytanie o ten luz jak zostawić.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2019, 12:29:45 »
Nie jestem w 100% pewny ale nie ustawisz N w chwili gaszenia samochodu. Jak wymienilalem podkladke pod napinaczem lancucha ( przyczyna pocenia sie silnika od strony grodzi ) to musialem ruszyc kolem pasowym w celu zwolnienia blokady napinacza. Jestem prawie pewny ze mozesz obracac walem nawet jak przekladnia jest ustawiona na P. Latwo to sprawdzic. Odkrec kolo i rusz kolem pasowym i bedziesz pewny.

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2019, 20:13:27 »
Dzięki Pawadam.Może wiesz jakie momenty dokrecania śrub bo kupiłem uszczelka jest moment Dokrecania ale kupiłem  nowe śruby na których jest inny moment dokrecania i kolega podeslal mi linka.na którym jeszcze inny moment i muszę powiedzieć że mam zagwostke.????

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2019, 09:30:46 »
Dzieki zamykam tamat da sie obrócić silnikiem n P.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2019, 08:08:24 »
https://youtu.be/zFTzmXCa2Vo

Odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2019, 08:12:53 wysłana przez Pawadam »

Offline Mariano030

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2019, 11:19:56 »
Dzieki pewadam jestem po wymianie 1 cylinder zalany .Ale mam jeszcze problem po odpaleniu słychać takie jakby walenie ze sprzęgła myślałem że jest to ze chodził na 3 gary
Przez chwile jednak to zostało dużo mniejsze te walenie ale jest i nie zawsze.Dzieki za zainteresowanie ten filmik oglądałem kilka razy.duzo mi pomógł.W sumie sam robiłem 3 dni z oddaniem do sprawdzenia i planowania.Na razie jest super,po za tym sprzęglem nie wiem czy koło czy może sa to oznaki czegoś innego.Może jakieś wskazówki.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Października 2019, 17:30:04 »
Jeżeli jest możliwość to nagraj filmik bo z Twojego opisu ciężko stwierdzić co to puka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl