Autor Wątek: Częsty problem z READY po wymianie akumulatora 12V  (Przeczytany 1785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radut

• Toyot Leżący
  • *
Częsty problem z READY po wymianie akumulatora 12V
« dnia: 15 Października 2019, 22:44:55 »
Witam!

Nie znalazłem podobnego wątku, a przytrafił mi się problem. Wymieniałem w Priusie 2 akumulator 12V na nowy i po trzech dniach zaczął występować dziwny objaw. Przy starcie samochód nie zawsze (czasami kilkakrotnie) "nie widzi" wciśniętego hamulca i zamiast załączyć READY to przełącza stany, tak jak by hamulec nie był wciśnięty. Akumulator ma 12.4V, nic nie przygasa jak na starym padniętym i zasilanie 12V działa jak trzeba. Próbowałem już go odłączać oraz ponownie wpinałem też te trzy wtyczki wypinane podczas wymiany, bo myślałem że nie kontaktują. Niestety nadal nie zawsze chce wskoczyć READY, a wcześniej mu się to nie zdarzało. Szukałem w necie czy ktoś miał taki problem ale bez skutku.

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Częsty problem z READY po wymianie akumulatora 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2019, 00:45:50 »
Wymieniałem rok temu akumulator - bez problemów. Może to problem czujnika S16 Stop Light SW przy pedale? Ma wewnątrz dwa włączniki działające w przeciwfazie, jeden fizycznie zapala stopy, ale ponadto oba są wykorzystywane przez kilka ECU, więc może któryś sygnał ginie po drodze...
Prius gen2 2007, 178000 Mi

Offline Radut

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2019, 22:13:41 »
Fakt że wymieniałem stop light switch jakieś 2 tygodnie temu z 2 na 4 pinowy żeby aktywować tempomat, ale przez ten czas jeździłem bez problemów. Może to że były zmienne temperatury miało wpływ i dodatkowo switch się trochę "ułożył" po swojemu przez ten czas i coś momentami nie styka. Dzisiaj podczas hamowania przed skrzyżowaniami miałem dwa razy sytuację że zaczął migać błąd tempomatu. Te sytuacje by wskazywały że może switch jest minimalnie niedoregulowany, chociaż światła stop działają jak należy. Mam nadzieję że to tylko to, chociaż zaglądałem do switcha i nie wiem co by tam i jak można poprawić.

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2019, 23:52:32 »
 To jest jakiś trop. Jeśli nówka i oryginał, to powinien działać, ale jeśli zamiennik/używka, to różnie bywa. Wziąłbym miernik z "gwizdkiem" do zwarć (ale takim, co nie ma zwłoki i pozwala usłyszeć trzeszczenie styków) i dokładnie sprawdziłbym oba zestyki. Może któryś jest niepewny.
 Jeśli wyłącznik jest nierozbieralny, to w akcie desperacji można spróbować jakoś wlać do środka środek do czyszczenia styków, np. Kontakt 60  (im bardziej preparat jest cuchnący, tym lepszy).
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2019, 23:59:13 wysłana przez crazy4volvo »
Prius gen2 2007, 178000 Mi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl