Przy prędkości 140-160km/h autostradą z pełnym obciążeniem, 4 osoby, box na dachu spalanie oscylowało w okolicach 8l/100km RAV4 gen 5 Hybryd 4x4
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To ja mam chyba zepsuty samochod.

140-160 to 10l trzeba liczyc. Wtedy dziala 2.5l silnik benzynowy i nie ma co liczyc na oszednosci.
Regula jest taka, ze czym wiekszs korki, bardziej plynna jazda i niska predkosc tym czesciej dziala odzyskowanie energii i wspomaganie baterii.
Ale tez nie ma co porownywac. Bo nie ma Rav4 222km bez wersji hybrydowej. Jak ktos chce miec dynamiczne auto i z niskim spalanienm to kupuje hybryde.
Jak komus na osiagach nie zalezy i nie robi wiecej niz 30k rocznie przebiegu to hybrydy nie musi rozwazac.
Ja bralem Rav4 Hybrid powodu osiagow co podczas wyprzedzania zwieksza tez bezpieczenstwo, a 4x4 wylacznie z powodu bezpieczenstwa. Kwesfia tego czy bedzie palic 6 czy 8 nie mialo znaczenia. No i automat. Manual porzucilem na zawsze.
Nie rozumiem porownan, ktore czasami sie pojawiaja, ze nie ma sensu doplacac bo roznica w paliwie sie nie zwroci. To jest bez sensu porownanie, bo porownuje sie dwie zupelnie rozne jednostki. Dla takich osob najlepszym rozwiazanemi jest benzyna i butla z gazem.
Mam przebieg 14k i srednie za caly okres 6.1l.