Autor Wątek: Szarpanie samochodu  (Przeczytany 8414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
Szarpanie samochodu
« dnia: 21 Października 2019, 23:35:55 »
Czy u was jest wyczuwalne delikatne szarpniecie samochodu jak odpala się silnik spalinowy, bądź jak dołącza się w trakcie swojej pracy do napędu kół?
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Szarpanie samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2019, 07:09:43 »
Tak,u mnie też delikatnie czuć odpalanie spalinówki.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2019, 09:38:25 »
dołącza się w trakcie swojej pracy do napędu kół
W HSD nie ma czegoś takiego jak dołączanie / odłączanie silnika spalinowego do/od kół.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2019, 09:44:04 »
Czy u was jest wyczuwalne delikatne szarpniecie samochodu jak odpala się silnik spalinowy
To auto nie ma sprzęgła, jedynie tłumik momentu, ale ten w normalnym użytkowaniu raczej nigdy nie zadziała, więc może lekko szarpnąć gdy koła są zablokowane poprzez wciśnięcie hamulca lub w trybie P.  Gdy auto się toczy, nie powinno być szarpnięcia, jedynie pojawienie się dodatkowych wibracji od silnika.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2019, 10:52:46 »
No właśnie, ja czuje odpalenie się silnika spalinowego jednak szarpnięciem bym tego nie nazwał.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2019, 11:26:34 »
W trakcie jazdy u mnie uruchomienie silnika przebiega zazwyczaj idealnie gładko bez wyczuwalnych jakichkolwiek wibracji
czasami czuć delikatne wibracje
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2019, 14:29:44 »
U mnie w sedanie 1.8 tez czuć odpalenie silnika spalinowego. Czasem mocniej, czasem slabiej a czasem wogole. To zależy od prędkości, od siły wciśnięcia pedalu gazu i nagrzania silnika spalinowego.Wydaje mi się że taki urok skrzyni e-cvt. Na poczatku też często doświadczalem szarpniecia świeżo po odpaleniu samochodu podczas przelaczania z P na D - teraz zwykle zanim odpali spalinowy to już jadę :)
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2019, 15:18:40 »
A z P na D zmieniasz z wciśniętym hamulcem?

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2019, 16:00:26 »
W HSD nie ma czegoś takiego jak dołączanie / odłączanie silnika spalinowego do/od kół.
Raczej jest. 1 silnik się kręci koła nie 2 koła się kręcą silnik nie 3 koła się kręcą silnik też Ale ich nie napędza.
Nie jest to robione przez sprzęgło  A przez przekładnia e-cvt.

A co do innych pytań to manewrowanie lewarkiem skrzyni tylko na wcisniętym hamulcu i zatrzymanym pojeździe. Przy zmianie P R N D  nie ma szarpnięć.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2019, 16:53:33 »
Raczej jest. 1 silnik się kręci koła nie 2 koła się kręcą silnik nie 3 koła się kręcą silnik też Ale ich nie napędza.
Nie jest to robione przez sprzęgło  A przez przekładnia e-cvt.
Tylko że tam nie ma żadnego elementu mechanicznego, wszystko jest robione przez e-.  Mechaniczna część e-CVT to prosta przekładnia planetarna o stałym przełożeniu (Power Split Device - PSD).  Tryby które wymieniłeś:
1 - Wciśnięcie hamulca w trybie D lub zablokowanie głównego silnika elektrycznego (MG2) w trybie P zatrzymuje wieniec zewnętrzny PSD.  Silnik spalinowy (ICE) napędza generator (MG1) który ładuje baterię.
2 - Jedziesz na elektrycznym w trybie eV lub toczysz się w trybie N
3 - Niemożliwe.  jeżeli ICE pracuje przy poruszających się kołach, to zawsze jakaś część momentu przełoży się na napęd kół

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2019, 17:15:21 »
Zbig nie musisz mi tłumaczyć jak działa przekładnia planetarna.
Są momenty kiedy kręci się silnik i koła A nie przekazuje energii na nie. Kiedy? Jak masz zimny silnik, nienaladowany aku trakcyjny i hamujesz.  Silnik się kręci. Koła się kręcą. A z silnika nie idzie na koła.
Dołączenie i odłączenie nie musi być mechaniczne.  Mowa tu o sile.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2019, 20:50:56 »
Odczucia przy włączaniu się silnika spalinowego mam takie same  jak kolega Dragster. Czuć czasami, że silnik spalinowy się uruchamia ale nie nazwałbym tego akurat szarpaniem. Co więcej mam porównanie z Aurisem 1.8 HSD, którym jeździłem jako zastępczym wozem. No i tam faktycznie było lekkie szarpnięcie jak się w czasie jazdy załączał spalinowy motor. W mojej Corolli czegoś takiego jak w tym Aurisie nie ma jest miękkie uruchomienie silnika bez szarpnięć.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2019, 21:18:19 »
Mr. Nowy Ale odczuwasz załączenie się silnika spalinowego? Może nie szarpniecie Ale coś czuć? Czy idzie tak miękko że nie wiesz czy odpalił się czy nie?
Ja mam przebieg poniżej 1k. Jaki jest u Ciebie?
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2019, 10:03:52 »
Czasami odczuwam załączenie silnika spalinowego w postaci bardzo delikatnych wibracji nadwozia przy niskich prędkościach (tak koło 20-30 km/h) bądź delikatny wzrost mocy bez dodatkowego dociśnięcia pedała przyśpiesznika. Podkreślam jednak, że to jest rzadko odczuwalne. W większości przypadków  o tym, że silnik spalinowy się podłączył informuje jedynie prędkościomierz bo nic nie czuć. Przejechanych mam na chwilę obecną 8000 km. Zaznaczę tylko jeszcze, że od początku tak miałem jak mam.

Natomiast w Aurisie czuć było lekkie szarpnięcie podczas załączania motory spalinowego.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2019, 18:39:13 »
Czy u was jest wyczuwalne delikatne szarpniecie samochodu jak odpala się silnik spalinowy
W moim 1,8 HSD, przy ruszaniu - bardzo delikatnie.
Podczas jazdy, tylko po wskazówce obrotomierza i kontrolce EV, wiem co napędza auto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl