Autor Wątek: Grubość lakieru  (Przeczytany 5262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
Grubość lakieru
« dnia: 23 Października 2019, 18:00:17 »
Cześć,

jak w tytule- u mnie od 80-120 mikronów. Podobno nie ma żadnych norm w tym względzie i bywają egzemplarze, które mają 60-120 , ale też takie , w których ta wartość wynosi 100-200. Kolor Imperial Red , więc teoretycznie trzywarstwowy.

Piszę o tym bo zastanawiam się nad jakimś zabezpieczeniem , dopóki jeszcze auto nie jest porysowane.

A jak jest u was? Sprawdzaliście grubość  powłoki?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Grubość lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2019, 18:31:06 »
Około 100 mikronów to dzisiaj norma, w większości marek, do tego bardzo miękkie lakiery.
Osobiście polecam ceramikę, lecz dobrej jakości.
Zyskujemy twardą powłokę i piękną głębie lakieru.
Dodatkowo, bardzo ułatwia mycie auta.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2019, 20:22:37 »
No właśnie.  Mślałem o zwykłym wosku, a namawiają mnie na Ceramic Pro 9H .  Tylko , czy to nie przesada w aucie klasy średniej?  W portofoliach firm detalingowych przeważają  auta typu Porsche i BMW. Z drugiej strony ,ten lakier faktycznie można porysować palcem, więc wypadałoby go jakoś zabezpieczyć. Ale czy koszt jest współmierny do efektu- w sensie trwałości powłoki ochronnej nie chwilowego wrażenia? Czy to naprawdę wystarczy na 4-5 lat?  Jak często trzeba tę powłokę odświeżać, konserwować. Co się dzieje po tych pięciu latach? Utlenia  się ? Złuszcza. Wreszcie - chyba jakoś reaguje z lakierem , więc co z fabryczną gwarancją. Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach i poznam opinię na temat opłacalności.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2019, 20:50:36 »
To Twoje pieniądze i twoja decyzja.
Generalnie inwestowanie w samochód to słaby interes ;)
Największy koszt to nałożenie, odnowienie nie jest drogie.
Żywotność lakieru znacznie wzrasta, co przy sprzedaży samochodu podnosi jego atrakcyjność, a za tym łatwość sprzedaży.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2019, 22:28:01 »
Czy to naprawdę wystarczy na 4-5 lat?
Oczywiście, że nie. Musisz odnawiać co najmniej 1raz w roku. Samą powłokę też musisz pielęgnować. W/g mnie gra niewarta świeczki a zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi praktycznie żadne. Jak dla mnie wystarcza przyzwoity wosk.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2019, 22:43:17 »
Czy to naprawdę wystarczy na 4-5 lat?
Oczywiście, że nie. Musisz odnawiać co najmniej 1raz w roku. Samą powłokę też musisz pielęgnować. W/g mnie gra niewarta świeczki a zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi praktycznie żadne. Jak dla mnie wystarcza przyzwoity wosk.

Fusso Coat co 6 miesiecy i masz lakier jak marzenie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl