Autor Wątek: Corolla e12, jaka średnica sprzęgła?  (Przeczytany 1084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrzejlysik99

• Początkujący
Corolla e12, jaka średnica sprzęgła?
« dnia: 26 Października 2019, 16:30:14 »
Corolla e12 Hatchback 3d 2.0 d4d 81kw 110km 2003r.

Witam,

Chciałbym z góry uprzedzić, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o mechanikę. O jakiegoś czasu zaczęła mi się odzywać dwumasa i chcę wymienić ją na jakąś używaną oraz dobrać do tego nowe sprzęgło. Jak szukałem na necie, to do mojego silnika (1cd-ftv) wyskakuje kilka średnic sprzęgła, poczynając od 225mm, aż do bodajże 240mm. Czy jest taka możliwość, że to największe sprzęgło nie będzie się mieściło, w dwumasie? Czy chodzi po prostu o to, że im większe tym lepsze. Nie chcę żeby wyszło tak, że kupię powiedzmy sprzęgło 230mm, używany dwumas i przy ściągnieciu skrzyni dopiero się okazało, że jedno do drugiego nie pasuje. Moim pomysłem jest to żeby kupić sprzęgło 225mm czyli to najmniejsze, a co za tym idzie to chyba do wszystkiego będzie pasowało i nie będzie możliwości, że jedno z drugim nie będzie pasować. Jeszcze się zastanawiam nad dociskiem, czy on też gra jakąś w tym rolę czy dla niego jest to obojętne jaka będzie średnica sprzęgła. Myślę, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem :). Bardzo proszę o pomoc.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Corolla e12, jaka średnica sprzęgła?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2019, 17:09:20 »
Tam jakoś to było, że sztywne koło miało większe sprzęgło a dwumasa mniejsze. Jeśli dobrze pamiętam, to w 2003 była jakaś zmiana, ale nie wiem, czy była to kwestia wielkości sprzęgła czy zmiany mocy z 81 na 85kW, czy tego, że zamiast sztywnego wsadzili dwumasę.

Weź nowy komplet z dwumasą (albo jeśli Cię cyfra nie puszcza, to ze sztywnym kołem) i będziesz miał problem z głowy, a nie kombinacje z używaną dwumasą, która może klęknąć za tydzień albo za miesiąc i będziesz znowu rozbierał.
3VZ.pl

Offline Masyk

• Prawie Toyot
Odp: Corolla e12, jaka średnica sprzęgła?
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2020, 23:10:28 »
Tu masz fajny sklep https://www.sprzeglo.com.pl/sprzegla-dwumasa-toyota-corolla-e12-2-0-d4d-diesel-110-km/516377 , bez problemu można dobrać odpowiednie sprzęgło do marki i modelu samochodu dzięki bardzo wygodnej wyszukiwarce. Na pewno zamówisz tu odpowiednie sprzęgło, możesz też od razu zamówić zestaw; będzie wygodniej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl