Autor Wątek: Niebawem kupuję Priusa - pierwszy w życiu :)  (Przeczytany 8899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Niebawem kupuję Priusa - pierwszy w życiu :)
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Października 2019, 16:39:03 »
Ja nie uważam że P3 jest głośny

W miescie jest znosnie, problem zaczyna sie w ruchu podmiejskim / obwodnica, trasa.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Listopada 2019, 15:03:49 »
Dziękuję Wam za porady :)
ja 90% tras robię po mieście gdzie rzadko przekraczam 60km/h.
W moim obecnym aucie wygłuszyłem wszystkie drzwi i to solidnie plus wymiana głośników to nagle silnik zaczął głośniej pracować :)

przy okazji inne pytanie którego nie zadałem na początku - czy pojemność bagażnika te ok 510 litrów jest podana już ze schowkiem pod podłogą ? schowek jest duży o wyrównuje poziom podłogi za baterią. przeważnie chowa się tam gaśnicę, roletę i inne drobiazgi.

Pozdrawiam

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Listopada 2019, 20:04:13 »
pojemność bagażnika te ok 510 litrów

nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale moim zdaniem to nawet nie ma tych katalogowych 445 litrów ;)

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Listopada 2019, 21:20:47 »
505 l ma Prius+ a zwykły jeszcze mniej.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Listopada 2019, 23:12:55 »
Przebieg ma być uczciwy i rzeczywisty. Natomiast ważne, żeby był cały czas w ASO bo inaczej brak gwarancji na karoserię i baterię. To na pewno do sprawdzenia. W moim przypadku silnik się poci a mimo to nie jestem w stanie zauważyć ubytku oleju. Natomiast wiem że wczesne III tak niestety mają (że się pocą), i że lubią brać olej przy prędkościach powyżej 130. Na pewno warto sprawdzić czy jest cała chłodnica klimy. U nas nie była i teraz profilaktycznie mi dolewa więcej oleju serwisant od klimy.
Rdza ! ruda lubi od spodu Prusaczka. Pojemność to raczej 450 litrów. Czy ze schowkami - nie wiem . Ale tam są przydasie typu gaśnice, żarówki i tp. Opony całoroczne Goodyear Vector 4 seasons dają zdecydowanie radę i są to moje drugie dobre wielosezonówki (pierwsze to Michelen). OC i AC wyższe niż za inne typowe marki z tego samego rocznika bo i samochód droższy, a nie dlatego że hybryda
W podsumowaniu jedno - jeśli będą w przyszłości fundusze to następne auto też hybryda Toyoty !

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopada 2019, 11:09:36 »
Natomiast wiem że wczesne III tak niestety mają (że się pocą), i że lubią brać olej przy prędkościach powyżej 130.

Możecie zdefiniować co znaczy "wczesne" ?  np do 2013 rocznik ?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopada 2019, 15:29:48 »
Face lifting nastąpił 2012r, mój jest z 2012r, nie bierze oleju i się nie poci. Model Prius 3 powstał 2009r. W 2016r powstał P4.
Nie mam wiedzy w jakich latach brał olej.

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2019, 15:49:53 »
Z tego co kojarzę po zagranicznych forach to 2009-2010. Więc po liftingu będzie pewnie bezpieczniej. Poza tym jest parę innych rozwiązań w środku które ułatwiają życie np zaślepki nad tylnymi mocowaniami amortyzatorów. Dzięki temu nie trzeba do tylnych amortyzatorów połowy auta w środku demontować.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopada 2019, 20:43:39 »
Ok, planuję kupić rocznik 2012, 2013 choć ostatnio natknąłem się na niezły egzemplarz z 2015 roku więc problemów z poceniem już nie powinno być. Bardzo ciężko upolować wersję ze światłami mijania LED i dachem solarnym....

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Listopada 2019, 14:33:31 »
Tylko że jak jest dach solarny to nie ma HUDa (przynajmniej w IV jest tak na 100 %)
Natomiast z tym przewietrzaniem - niektóre wersje miały guzik klimy na pilocie samochodu . Nie musiały mieć dachu solarnego.

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Listopada 2019, 14:55:45 »
Ja mam priusa 3 z dachem solarnym, hubem i włączaną klimą z pilota. Poza tym nawigacja dotykowa. Wszystko w oryginale . Sa takie, tylko trzeba szukać:)

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopada 2019, 20:16:19 »
Ja mam priusa 3 z dachem solarnym, hubem i włączaną klimą z pilota. Poza tym nawigacja dotykowa. Wszystko w oryginale . Sa takie, tylko trzeba szukać:)
Wow...tylko szczerze gratulować :good:

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Listopada 2019, 21:19:13 »
..natknąłem się na podgrzewaną przednią szybę na liście wyposażenia - jest to realizowane elektrycznie jak w fordach gdzie jest zatopiona siateczka przewodząca prąd czy po prostu nadmuch ciepłego powietrza ?
Macie to, jak się sprawdza w zimę ?

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Listopada 2019, 22:12:23 »
Z tego co się orientuje to Prius?y nie maja tego na wyposażeniu.
Kiedyś pojechałem oglądać Verso a sprzedający w znanym portalu motoryzacyjnym pozaznaczał chyba wszystko co było do zaznaczenie w części wyposażenie.
Kupiłem samochód. Dużo utargowaliśmy. :grin: :grin:
Pozdrawiam

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Listopada 2019, 16:56:35 »
..natknąłem się na podgrzewaną przednią szybę na liście wyposażenia - jest to realizowane elektrycznie jak w fordach gdzie jest zatopiona siateczka przewodząca prąd czy po prostu nadmuch ciepłego powietrza ?
Macie to, jak się sprawdza w zimę ?

niestety tylko nadmuch, a tez miałem nadzieje ze jest "siateczka" w szybie. srednio sie sprawdza, ale lepiej jak jest niz jak nie ma  :-)
dopóki sie silnik nie nagrzeje to wali na szybe na maksa zimnym powietrzem, a jak sie nagrzeje to jest "ogrzewanie przedniej szyby"  :grin:
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl