Autor Wątek: Wariujący obrotomierz Corolla E12 1,4 d-4d  (Przeczytany 2581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marfan

• Toyot Leżący
  • *
Wariujący obrotomierz Corolla E12 1,4 d-4d
« dnia: 29 Października 2019, 13:07:29 »
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Posiadam Corolle E12 1,4 d-4d i mam taki problem. Co jakiś czas obrotomierz mi wariuje, mianowicie spada do 0 w trakcie pracy silnika i się przeskalowuje. Znaczy to tyle, że jeśli będę miał aktualnie obroty 1000 to spadnie do zera i jego skala będzie wynosić =fizyczne obroty - 1000 obrotów. Jeśli mi się wyresetuje na poziomie 3000 obrotów to będzie wskazywał= właściwe obroty - 3000 obrotów. Mam nadzieje, że jasno to wytłumaczyłem. Macie na to jakiś sposób? Co to może być?  :o :o :o

Offline marfan

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wariujący obrotomierz Corolla E12 1,4 d-4d
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2019, 20:15:46 »
Witam wszystkich, jestem tu nowy. Posiadam Corolle E12 1,4 d-4d i mam taki problem. Co jakiś czas obrotomierz mi wariuje, mianowicie spada do 0 w trakcie pracy silnika i się przeskalowuje. Znaczy to tyle, że jeśli będę miał aktualnie obroty 1000 to spadnie do zera i jego skala będzie wynosić =fizyczne obroty - 1000 obrotów. Jeśli mi się wyresetuje na poziomie 3000 obrotów to będzie wskazywał= właściwe obroty - 3000 obrotów. Mam nadzieje, że jasno to wytłumaczyłem. Macie na to jakiś sposób? Co to może być?  :o :o :o
Nikt się z czymś takim nie spotkał?

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2019, 00:41:42 »
Nikt się z czymś takim nie spotkał?
  ja nie spotkalem sie z czyms takim w mojej toyocie. W plu z silnikiem ISUZU owszem, ale ram impuls do obrotow byl generowany przez alternator. Jak padal uklad diod prostowniczych to wskaznik obrotow wariowal. Jak jest w e12 nie wiem. Ja zaczalbym od zegarow. Podmien zegary, moze tu jest problem. Moze ktoa uszkodzil gniazdo z pinami i takie wariacje. Ja zaczalbym od najprostszych rzeczy, ktore sam mozesz  wykonac. Pzdr

Offline marfan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2019, 17:12:16 »
Ok dzięki za pomoc.

Offline marfan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2019, 11:20:06 »
Dodam, że na razie sam przestał wariować, jak się znów problem powtórzy do postaram się dobrać do jego kostki a jak nic nie da to wymienię :)

Offline marfan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2020, 20:59:32 »
Niestety problem wrócił. A bardziej wraca. Jak pogrzebie w garażu i mam przez dłuższy czas odpalone radio to przez kilka dni licznik pracuje normalnie, im więcej kilometrów zrobię to obrotomierz szybciej przestaje działać poprawnie po odpaleniu... Śmiem twierdzić że to może być problem związany ze stopniem naładowania akumulatora. Nie wiem, jestem bezradny... Rozbierać? Co ja tam jestem w stanie sprawdzić? Kupić inny? Na allegro nie ma w żadnej aukcji opisanego przebiegu, do kilku sprzedawców dzwoniłem to przebieg znacznie wyższy (mam około 210 tys. km.).

Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 21:02:38 wysłana przez marfan »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl