Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Listopada 2019, 12:49:06 »
Identycznie to miałem w Fiacie 125-p ( kiedyś ) - mechanik doradził aby do płynu spryskiwaczy dodać małe deczko płynu do mycia naczyń m-ki "ludwik" to wtedy nie będzie ani skrzypieć ani nie będzie smug i nawet coś tam taki zabiegł pomógł.

W mojej Corollce  smug nie ma ale za to w krańcowych położeniach wycieraczki lubią zastukać http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46979.0.html  - temat opanowałem aż do następnego razu. :)

Offline male

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopada 2019, 16:50:24 »
ASO mówi, że Toyota zna problem, ma przygotować nowe ramię wycieraczki i wymieniać je ludziom którzy się zgłoszą. Na razie jeszcze nie wiadomo kiedy to przeprojektowane ramię będzie dostępne.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Listopada 2019, 19:37:58 »
U mnie syndrom występuje od samiutkiego początku. Czyli gdy odebrałem samochód z przebiegiem 10 kilometrów. Nie 10 tysięcy. 10 kilometrów  :thumbdown:

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Listopada 2019, 19:50:56 »
Czy problem występuje przy spryskiwaczach czy tylko podczas deszczu?

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Listopada 2019, 21:04:11 »
na spryskiwaczach też

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopada 2019, 08:13:33 »
To muszę przyznać, że u mnie problemu nie ma. Co prawda mam dopiero 280km najechane ale jak sami mówicie, problem występuje od początku.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2019, 17:46:26 »
Prawdopodobnie będzie akcja serwisowa. Dwa razy z tym byłem w serwisie i za drugim razem powiedzieli, że będą mnie wzywa jak dostaną ustalenia z centrali.

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Grudnia 2019, 19:28:21 »
U mnie również od nowości wycieraczki były kiepskie. Po roku kupiłem nowe w ASO orginalne, założyłem i te również sa do d..y  :-(
Cytuj (zaznaczone)
Próbował ktoś to skutecznie reklamować?
Zgłaszałem to wielokrotnie, nawet do Toyoty napisałem i nic. Podczas pierwszego przeglądu zaproponowali mi podobno super cenę (150 zł). Zakupiłem i są liche  :embarassed: Wygląda na to że orginalne wycieraczki są do kitu i trzeba będzie na wiosnę rozejrzeć się za dobrymi zamiennikami. A może macie jakieś sprawdzone?  :cheesy:
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Grudnia 2019, 19:32:10 »
To nie wina wycieraczek, ale ramion, zmiana piór raczej nic nie da (u mnie markowe zamienniki poprawiły niewiele). Trzeba chyba czekać na akcję serwisową i przeprojektowane ramiona...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:52:35 »
No i trafiłem na deszcz... pomimo niewidzialnej wycieraczki nałożonej na folię ochronną szyby czyli jest gładko i ślisko wycieraczki nadal pozostawiają smugę po ruchu powrotnym do pozycji wyjściowej.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudnia 2019, 08:50:05 »
Ja byłem ostatnio w serwisie, zwalili to na to, że szyba jest tłusta i nie przekonywało ich to, że szyba maże się tylko przy powrocie do pozycji początkowej. Stwierdzili, że pewnie na myjni jakiś wosk poszedł na szybę (co jest nieprawdą tym bardziej, że problem miałem jeszcze przed pierwszym myciem), bo jest ona tłusta, ale nie da się tego zmyć benzyną, więc żebym sobie w domu ludwikiem spróbował :wallbash:

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:56:37 »
Ok. W serwisie na przeglądzie, dowiedziałam się, że wiele osób zgłasza ten problem i podobno Toyota pracuje nad problemem.
Uważa się, że jest to kwestia źle dobranych sprężyn w ramionach wycieraczek, więc jak wyjdzie jakaś akcja serwisowa to właśnie będą wymieniać całe ramiona.
Inaczej, Toyota zaleca, uwaga: umycie szyb.

Właściwie więc potwierdzam słowa Ardera.

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudnia 2019, 20:47:51 »
Ok. W serwisie na przeglądzie, dowiedziałam się, że wiele osób zgłasza ten problem i podobno Toyota pracuje nad problemem.
Uważa się, że jest to kwestia źle dobranych sprężyn w ramionach wycieraczek, więc jak wyjdzie jakaś akcja serwisowa to właśnie będą wymieniać całe ramiona.
Inaczej, Toyota zaleca, uwaga: umycie szyb.

Właściwie więc potwierdzam słowa Ardera.

Od kogo się dowiedziałeś ? Bo ja jak powiedziełem o tym serwisantowi, to oczywiście oznajmił mi, że jestem pierwszy, który to zgłasza.
Dodał, że wycieraczki nie podlegają gwarancji (tak faktycznie stoi w warunkach). Jestem ciekawy, czy rzeczywiście Toyota coś z tym zrobi. Skoro tyle ludzi ma z tym problem, to może można to zgłosić w inny sposób, może do centrali Toyoty w Polsce.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudnia 2019, 21:47:11 »
Tu chodzi tylko i wyłącznie o słabą jakość wycieraczek jako całości. NIe chodzi o ramię czy samą gumę. Powinni zastosowac płaskie wycieraczki bardzo dobrej jakości i tyle. Ja rozumiem, że w japońce maja inne podejscie do wszystkiego ale bez przesady, to są żadne koszty. W obecnej V klasie wymieniam wycieraczki raz na min. 60/70 tysięcy a samochód robi miesięcznie tyle kilometrów co kilka Toyot z tego forum. Słaba jakość i tyle, nie ma co tu dorabiać teorii spiskowych o sprężynach itd, ale wiadomo co w serwisie można usłyszeć....
Toyota Corolla SD 2018

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudnia 2019, 07:18:36 »
Naprawdę...

Fakt, jeszcze w lecie, w innym serwisie ASO jedyne co zrobili to "przesmarowali" wycieraczki, i tyle było z ich akcji. Nikt nic nie wie, nikt nie słyszał o niczym.
Jako, że co do zasady, średnio mi się ten serwis podobał, pojechaliśmy z pierwszym przeglądem do innego ASO w mieście. Akcja dzieje się na południu Polski. Tam jak tylko zaczęliśmy wspominać o problemie, serwisant przyznał od razu, że od listopada klienci narzekają na problem z wycieraczkami. Doskonale wiedział, że chodzi o moment przy powrotnym ruchu wycieraczek. Na zwrócenie uwagi, że może są źle dogięte, zaczął mówić o kwestii sprężyn i możliwej akcji serwisowej w przyszłości. Ram czasowym nie potrafił określić.
Do tego czasu, Toyota zaleca właśnie mycie szyb.

Ot, cała historia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl