Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
wycieraczki / smugi
« dnia: 29 Października 2019, 21:14:27 »
Nowa Rav4 2019. Po stronie kierowcy wycieraczka zostawia smugę podczas wycierania. Smuga znika po jakimś czasie , ale przez dłuższa chwile jest widoczna i zamazuje lekko obraz jazdy. Czy u Was tez to występuje? Szybę, wycieraczki umyłem kilkukrotnie i odtłuściłem kilka razy i cały czas to samo.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2019, 21:17:17 »
Mam to samo od nowości. Przełożenie pióra w drugim kierunku nic nie daje. Zgłaszałem sprzedawcy, obiecał że postarają się poprawić przy okazji zmiany kół na zimowe. Nie chciało mi się czekać, zamówiłem bezprzegłubowe Bosche  AeroTwin, jutro zamontuję i dam znać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2019, 21:22:12 »
Mam samochód od lutego. Wycieraczki zbierają idealnie.

Miałem podobny przypadek 20 lat temu jak kupowałem nową Almerę. Okazało się, że jakiś wuj z salonu podmienił oryginalne wycieraczki na jakieś noname.
Miałem z nimi ostra jazdę, ale po kontakcie z Nissan Europe wycieraczki wymienili (na oryginalne) zgięci w pas w geście przeprosin ...... (salon Nissan Odyssey - już nieistniejący dzięki Bogu)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2019, 21:29:30 »
Aha, u mnie problem jest tylko przy powrocie do pozycji spoczynkowej, przy ruchu na zewnątrz jest idealnie. Mogłoby być chociaż odwrotnie... Zobaczę jutro z zamiennikami.

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2019, 21:51:44 »
U mnie też zamazuje przy powrocie na swoje miejsce. Daj proszę znać czy wymiana pomogła. Dziękuje! Jadę za tydzień na wymianę kół to im zgłoszę przy okazji.

Offline adi_kg

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2019, 08:59:11 »
Cześć.
Mam ten sam objaw. Problem wczoraj zgłoszony w ASO. Pracownik podgiął ramię wycieraczki ponieważ stwierdził, że pióro przylega do szyby pod złym kątem. Czekam na deszcz. Zobaczymy czy to coś pomoże.  Próbowałem też z zamiennikiem pióra i nic to nie pomaga. Widzę, że Toyota ma problem nawet z tak błahymi rzeczami jak wycieraczki...

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2019, 09:59:12 »
Jakie wy macie przebiegi że już ori wycieraczki marzą?

Offline adi_kg

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2019, 11:24:34 »
Ja mam 29 tyś. Założone drugie pióro ori. Eksperymentowałem z zamiennikiem Bosch'a - nic to nie dało. Dwa tygodnie jest ok, później znowu problem wraca. Dlatego nie wydaje mi się, że chodzi tutaj o pióra.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2019, 11:36:46 »
U mnie te same objawy.
Wymienienie na Bosh'a nic nie dało.
Trzeba najwyraźniej próbować podginać ramię.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2019, 16:24:01 »
Jestem po wymianie wycieraczek na Bosch AeroTwin nr AR 653 S. O dziwo, wygląda na to, że pomogło - przynajmniej przy zwilżaniu szyb że spryskiwaczy. Poczekam jeszcze na jazdę w opadach i też dam znać.

W moim przypadku przebieg nie miał nic do rzeczy - mazanie było od nowości. Może jakaś partia wycieraczek była felerna, skoro przypadki te nie są odosobnione, a u innych użytkowników jest w porządku.

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2019, 18:55:17 »
U mnie też nie jest idealnie, podobne objawy jak ubkolegów wyżej, przebieg 2k km. Jak będę jechał na przegląd zgłoszę jako usterkę, ale jak znam ASO wymienią pióra i uznają temat za załatwiony.

Offline 1690s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2019, 19:44:01 »
Przy okazji wymiany kół w ASO, wymieniłem pióra wycieraczek (Ok. 300 zł????) i póki co jest w porządku.

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2019, 20:48:06 »
Ja również mam dokładnie ten sam problem - lewa wycieraczka przy powrotnym ruchu zamazuje szybę.
Widocznie taki "feature"  :(

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopada 2019, 11:08:00 »
Ja również mam dokładnie ten sam problem - lewa wycieraczka przy powrotnym ruchu zamazuje szybę.
[...]
To i ja swój głos dołożę. Też tak mam: gdy sunie w prawo jest ok, a gdy wraca to smugi zostawia.

Offline slawek_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2019, 12:28:55 »
Próbował ktoś to skutecznie reklamować?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl