Autor Wątek: Skrzynia biegow - obsluga:)))  (Przeczytany 1084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
Skrzynia biegow - obsluga:)))
« dnia: 30 Października 2019, 09:36:15 »
Hey,

Postanowilem jednak zadac pare pytan odnosnie funkcjonowania skrzyni biegow - byc moze wiekszosc bedzie trywialna, jednak niestety moto nie jest moja mocna strona, tudziez mam braki w wiedzy jesli chodzi o mechanike skrzyni biegow:/ :

1. Dzisiaj rano pierwszy raz w zyciu przypadkiem (brak kawy?:D) zmienilem bieg z tzw. "dwojki" na "czworke" (skrzynia 6 biegowa Valve Corolla) - nie pytajcie jak mi sie to udalo....raz w zyciu mi sie to zdarzylo, dzisiaj. Czy sa tego jakies konsekwencje dla skrzyni biegow? Wprost...uszkodzilem cos? Cale zycie uczylem sie o zmianie przelozen kierunkowo.

2. Odkad jezdze Corolla mam dylemat w jednej konkretnej sytuacji...dojezdzam powoli...15-20km/h i juz wrzucony luz, i tutaj nagle zmienia sie swiatlo na zielone...jednak moge jechac...wbijamy "dwojke"? mimo ze obroty na tym biegu siagna maksimum 1200-1500? Czy jednak "jedynka"? Dlaczego pytam....proba wejscia 1 przy powolnym kulaniu auta czasem jest latwa, czasem nie...czuje jakby blokade, opor.... nie wiem czy 1 ma synchronizator, czy go nie ma? Ma ktos racjonalne wytlumaczenie jak najlepiej sie zachowywac w takich sytacjach?

3. Z innej beczki...czy normalnym zjawiskiem jest, ze czasem czuje delikatny ale jednak opor na lewarku skrzyni biegow podczas zmiany, zas w innych sytuacjach biegi wbijaja sie jakbym doslownie nie czul ze ruszam reka? Oczywiscie gdy grzeje zimne aute czuje wiekszy opor na zmianie biegow....np. po przejechaniu paru km jest juz inne odczucie. Zdrowy rozsadek podpowiada mi ze olej w skrzyni nabral temperatury i tak to sobie tlumacze, ale czy poprawnie? Jesli ktos wie o jakim zjawisku mowie, to tez bede wdzieczny za podpowiedz.

Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc w moich dylematach:) po prostu uznalem ze pora rozwiac te watpliwosci raz w zyciu i zamiast chowac glowe w piasek....zapytac i zrozumiec lepiej co sie tam dzieje pod spodem:D

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Skrzynia biegow - obsluga:)))
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2019, 09:59:47 »
Tak w wielkim skrócie - skrzynia działa ci prawidłowo ;).
Toyota Corolla SD 2018

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2019, 10:14:33 »
proba wejscia 1 przy powolnym kulaniu auta czasem jest latwa, czasem nie...czuje jakby blokade, opor....
W tej sytuacji pomóż międzygazem (lekko muśnij pedał gazu, żeby zwiększyć obroty silnika i zrównać z obrotami skrzyni).

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2019, 12:49:48 »
Dzieki bardzo!:)

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2019, 18:50:07 »
Wymień oleje w skrzyni. Bo pewnie dawno nie był wymieniany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl