Autor Wątek: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)  (Przeczytany 32832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV 4 hybryda vs Mazda CX-5 benzyna 2,5 (194 KM)
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marca 2020, 10:55:16 »
Kodiaq ma diesla którego nie chciałem (dwumasa, wtryski, dpf, skrzynia dsg, wszystko to się lubi psuć)

W nowym samochodzie chyba nie będziesz zaglądał do tych elementów prędko, do tego masz turbinę i przyjemniejszą jazdę... Cociaż cena trochę dziwna, za 155 tysięcy dostałęm propozycję 2,0 TDi 190KM, 4x4, dsg i była to chyba środkowa wersja z dodatkami.

(mam wstępną wycenę wygłuszenia RAV4 ze zdjęciami jak warsztat wygłuszał już ten model)

Z całym szacunkiem, ale żeby od razu nowy samochód wyciszać bo jest głośny..... :)....... brzmi jak kiepski żart..... ale japońce takie są, nic nie poradzisz.

Bo niestety nie czuję się dopieszczony w tym samochodzie ;-)

Więc teraz masz dwa wyjścia, posłuchać żonę i "męczyć" się w nowym samochodzie lub posłuchać głosu rozsądku........ a żona i tak z biegiem czasu powie, że miałeś rację ;)
Ja na twoim miejscu brałbym Skodę bez zastanowienia....
Toyota Corolla SD 2018

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Marca 2020, 12:28:33 »
Dobrze wszystko przemyśl, Toyotę kupuje się dla hybrydy i niezawodności (przynajmniej do tej pory tak było). Wykończenie wnętrza i materiały, obiegają trochę od konkurencji, a o systemie infotainment (jak słusznie wspomniałeś) szkoda dyskutować. U mnie było poniekąd podobnie. Panna uparła się na CH-R i nie chciała słyszeć o innym aucie dla siebie. Dostała 3008... i codziennie dziękuje, że ją przekonałem (sam jestem w szoku, że tak spodobał mi się Peugeot i jak dobrą robotę odwalili Francuzi).

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marca 2020, 12:33:35 »
Ja na twoim miejscu brałbym Skodę bez zastanowienia....
a ja sie zastanawialem i wybralem japonczyka.... Mialem nowe auto z grupy VAG i zanim jeszcze gwarancja sie skonczyla - to juz wymieniany lancuch - bo wadliwy a po gwarancji przy 50 tys wymieniany czujnik ABS najpierw w jednym a po nastepnych 6 tys km w drugim tylnym kole, przy 60 tys wymieniana pompa wody - sprzedalem jak mial kolo 90 tys i juz zaczynala klima buczec....
Kupiony jako nowy i co chwile cos....mialem tego dosyc....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marca 2020, 13:56:17 »
ja sie zastanawialem i wybralem japonczyka.... Mialem nowe auto z grupy VAG i zanim jeszcze gwarancja sie skonczyla - to juz wymieniany lancuch - bo wadliwy a po gwarancji przy 50 tys wymieniany czujnik ABS najpierw w jednym a po nastepnych 6 tys km w drugim tylnym kole, przy 60 tys wymieniana pompa wody - sprzedalem jak mial kolo 90 tys i juz zaczynala klima buczec....Kupiony jako nowy i co chwile cos....mialem tego dosyc....

A poczytaj fora VAG, to zobaczysz jak lubią olej wpierdzielać. Mnóstwo filmów jak rozbierali zatarte silniki po symbolicznym przebiegu. Ekologia zniszczyła VAG, tłoki, pierścienie, korbowody jak w zabawkach. Mniejsze, cieńsze, lżejsze. Popytaj mechaników gdyby nie VAG to by zbankrutowali, to samo hurtownie z częściami. Nie mówię że Toyota jest bezawaryjna, ale takich historii jak kolega powyżej opisał nie ma.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Marca 2020, 16:59:26 »
Ja zawsze w pierwszej kolejności stawiałem na bezawaryjność potem kolejne wyposażenie i multimedia. Nie wybrałbym Skodę ze względu na jakość i nie ma co porównać z Toyotą

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Marca 2020, 17:56:43 »
ludzie na całym świecie kupują toyoty ze względu na bezproblemową eksploatację; również przy zaniedbaniach serwisowych te auta dają radę. rav4 piątej generacji jest dość rewolucyjna w sensie technologicznym, stąd trochę odstaje od średniej. niemniej po liftingu wszystko pewnie wróci do normy..
jeśli ktoś oczekuje fajerwerków multimedialnych lub ledowych światełek ze wszystkich stron, to prawie wszyscy pozostali producenci się w tym prześcigają, przecież jest z czego wybierać..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marca 2020, 18:51:56 »
przecież jest z czego wybierać..
Dlatego wybrałem Volvo XC60
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 18:53:50 wysłana przez pireus »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marca 2020, 08:23:13 »
Z czystej ciekawości: gdzie składają te samochody (kraj)?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marca 2020, 08:27:15 »
Z czystej ciekawości: gdzie składają te samochody (kraj)?
Byle nie z Chin

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marca 2020, 09:42:55 »
Czas oczekiwania bierze się stąd że samochody płyną z Japonia 30dni. Ja siedząc w w karoqu miałem wrażenie że to dużo mniejsze auto. Wygląd to rzecz gustu może komuś Skody się podobają. Mimo wszystkich tych wpisów na forum  dalej będę twierdził ze Toyota jest bardziej niezawodnym samochodem. A nie ma nic gorszego niż awarie w najmniej oczekiwanych momentach. Żadne wyświetlacze i Ledy wtedy ci nie pomogą

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marca 2020, 10:08:03 »
Ja siedząc w w karoqu miałem wrażenie że to dużo mniejsze auto
Odpowiednikiem RAV4 jest raczej Kodiaq a nie Karoq.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marca 2020, 11:15:54 »
Co do Volvo jeszcze. To, że trafiło w chińskie ręce, wyszło wszystkim na dobre :)
Jeżdżę samochodami tej marki od 20 lat i zamierzam mieć choć jedno Volvo na stanie, przez kolejne 20 :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marca 2020, 13:31:42 »
W sumie to powinienem podziękować że nie zjechaliście (nawet się z tym liczyłem) moich wątpliwości. Ale gdzieś musiałem wyrzucić z siebie moje "obawy".

Cena za RAV4 nie jest w żadnym razie mała i wręcz trzeba mieć pewne oczekiwania co do "dopieszczenia" kierowcy. Tylko mam wrażenie że hybryda to 60% wartości auta, 30% bezawaryjność? a pozostałe 10% to żeby za bardzo nie odstawać od rynku. I wtych 10% mieści się wyglądać i doposażenie ponad standardowe.

A co Wy myślicie, to są oszczędności Toyoty czy taka ich filozofia? Że bagażnik wykończony plastikiem (żeby się nie brudził), że braki w oświetleniu, że infotaiment przestarzały. I żebyście mnie źle nie zrozumieli ja nadal lubię ten samochód i uważam że na wielu polach prześciga konkurencję.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marca 2020, 13:44:17 »
Bagażnik i nie tylko traci myszka niestety. W tej klasie i za te pieniądze to jest, delikatnie pisząc, kpina z klientów.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca 2020, 14:09:57 »
Że bagażnik wykończony plastikiem

Sorry że tak dosadnie ale jeździsz w tym bagażniku albo żonę wozisz? Bagażnik jest do wożenia bagaży a te nie wymagają atłasów i miękkich skór. Można się przyczepić do bagażnika, że słabe oświetlenie albo nie ma haczyków na zakupy ale że wykończony plastikiem?

Do tego wybrałem Toyotę z uwagi na słyszaną bezawaryjność a przeglądając forum rav4world.com można zacząć wątpić.

Większość uwag i skarg tyczy się tradycyjnych napędów i skrzyń manualnych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl