Autor Wątek: Carinka od 0-100... (F)  (Przeczytany 34794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adam_Zg

• Gość
Re: Carinka od 0-100... (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Czerwca 2005, 21:44:58 »
Cytat: Szymcior
Mierzyliście może osobiście przyspieszeniea Waszych autek ? Ja raz miałem okazje mieć akcelerometr i szybciutko w nocy udalem sięna jakąś pustą prostą. Jakie wyniki ? No właśnie i tu bardzo sięzdziwiłem bo moja cari pośpieszyła do 100 (96) w 9,14 sek... Odnosze wrażenie, że to użadzenie chyba wyjątkowo omylne było bo katalogi podają do silnika 2.0 9.3 sek  :?

Ciekawe ile moj diesel pojdzie do setki:)))lepiej  nie bede sprawdzal bo ponizej 2 tys obrotow to taki mul ze szok....

Duckling

• Gość
Carinka od 0-100... (F)
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Czerwca 2005, 01:06:00 »
Cytat: FAWORYT
Ja wczoraj założyłem 15" i 195/55r15 i jeszcze nieodczułem spadku osiągów,ale za to zuważyłem rzecz znacznie ważniejszą, a mianowicie ,ze Carina z alufelgami większymi niż seryjny rozmiar ,a z oryginalnymi, to wogóle inne auto z wyglądu. Dzisiaj jeszcze troche pojeżdze i jak dojde do wniosku ,że osiągi spadły ,to napisze ,a felga którą założyłem jedna bez opony waży 7,7 kg ,dotego opona ,ale tej nieważyłem,ale sądze razem jakieś 16kg felga alu z oponą ,a seryjne kółka to 14.6 kg z oponą,więc chyba nie aż taka różnica.
Pozdrawiam ,zdjęcia jak będe miał i sięnaucze to zamieszcze w odpowiednim dziale razem z innymi co sięchwalą swoimi toyotkami

Faworyt, ja sie przesiadlem z seryjnych na 205/55 R15... nie jest odczuwalne jakies oslabienie auta... wrecz przeciwnie nastepuje "male" placebo, ze sie ladniej zbiera... ale nie sprawdzalem tego na hamowni... napewno jest bardziej stabilna i lepiej sie prowadzi...

Skoro zaczynamy wchodzic w takie pierdoly to tak naprawde seryjna opona moze zmieniejszyc osiagi, np. przez niewlanciwe cisnienie w oponie, sama rzezba i materail wydaje mi sie ze rowniez ma wplyw na osiagi...

Poza tym mala prosba, Panowie spokojnie... po to tu jestesmy aby sobie pomagac... uczyc sie na swoich i cudzych bledach oraz korzystac z wlasnych doswiadczen... to chyba o to chodzi... takze kulturka... pamietajcie kulturka !!!

Spro-ket

• Gość
Carinka od 0-100... (F)
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Czerwca 2005, 01:53:08 »
Cytat: tomek_paseo
do tego jesli ktoś chce, wyciągamy radio, dywaniki (-5 kg).

... a dlaczego nie wyjąć szkła ?
- będzie lżej i przewiewniej.

np. jak tu  http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?p=126731#126731

Michal_P

• Gość
Carinka od 0-100... (F)
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Czerwca 2005, 20:33:33 »
Cytat: tomek_paseo
Ja jeszcze w kwestii odchudzania.

Załóżmy, że mamy dwie Cariny E o identycznej mocy - 133 KM i wadze przy zatankowaniu do pełna - no, powiedzmy 1150 kg.
Wspołczynnik kg/KM wynosi 8.65
Teraz załóżmy, że "odchudzamy jedną z nich - w baku mamy 5 litrów paliwa (-55 kg), wyjmujemy fotel pasażera, tylną kanapęi oparcie (- 30 kg) , z bagażjika wyrzucamy lewarek, koło zapasowe (-15 kg), do tego jesli ktoś chce, wyciągamy radio, dywaniki (-5 kg).
Razem otrzymujemy 105 kg i teraz nasza Carinka waży 1045 kg.
Wspołczynnik kg/KM wynosi 7.86
Jaki z tego morał?
Ano taki, że autko jedzie tak, jakby przy niezmienionej masie miało 146 KM

Dziękujęza uwagę  :-DD

Dzieki tomek bardzo konstruktywna wypowiedź:)
Pozdrawiam!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl