Autor Wątek: Kilka pytań odnośnie Aurisa hybrydowego  (Przeczytany 2545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
Kilka pytań odnośnie Aurisa hybrydowego
« dnia: 12 Listopada 2019, 13:19:01 »
Cześć, od trzech miesięcy użytkuję Aurisa FL hybrydowego 2015r. Po tym czasie zauważyłem kilka jak dla mnie nieco dziwnych zachowań, ale do rzeczy:
- trzy razy zdażyło się, że po otwarciu drzwi pilotem, zajęciu pozycji i wciśnięciu pedału hamulca mały ekranik się zaświecił ale nic nie pokazywał (powinien pokazać kluczyk), po ponownym wciśnięciu hamulca było już normalnie. Jest się czym przejmować?
- po postoju przy ruszaniu mam wrażenie jakby szczęki hamulcowe były zaciśnięte i jest czasami mocny brzdęk jakby puściły, czasami głośny, to normalne?
- delikatne drganie przy pełzaniu, rozumiem,że to silnik elektryczny ma niskie obroty i przez magnesy drga i jest to prawidłowe zachowanie?
Będę wdzięczny za odpowiedzi,
pozdrawiam :)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kilka pytań odnośnie Aurisa hybrydowego
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2019, 13:34:11 »
Ja takich objawów nie mam. Chyba to nie jest normalne.
Co do 1: może warto sprawdzić akumulator 12V
Co do 2: może to nie szczęki, tylko "P" w skrzyni?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline bajkami

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2019, 14:34:33 »
Mam takie same objawy z hamulcami przy porannym ruszania. Dodatkowo zapala mi się kontrolka trakcji i przez chwilę blokują klocki, gdy na postoju  mocno wcisnę pedał hamulca.
Serwis Toyoty nie znalazł błędów i twierdzi,  że tak ma być. (???) Ale niezależny mechanik zasugerował niesprawność sekcji pompy hamulcowej, którą może tylko Toyota naprawić.
Nic nie będę robił. Czekam na kolejne objawy.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2019, 14:43:10 »
P to nie jest tylko blokada przekładni planetarnej siłownikiem? Z tymi hamulacami mam taki brzdęk po postoju czasami z tyłu, czasami z przodu. Chciałbym jeszcze dowiedzieć się jak to u Was jest kiedy odpuści się pedał hamulca i bez wciskania gazu auto samo jedzie, czy jest lekko wyczuwalne drganie, wibracje na pedale?
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2019, 15:00:28 wysłana przez bartekzero4 »

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2019, 15:44:15 »
Wibracji na pedale nie ma , ale ja też po zwolnieniu hamulca np w mieście pod górkę puszczę hamulec i na elektryku czuć lekkie wibracje .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2019, 18:11:32 »
Hałas z okolicy hamulców przy ruszaniu jest normalny tylko wtedy, gdy występuje po deszczu (klocki mogą przyrdzewieć do tarcz). To dla tego, że w większości przypadków używane jest hamowanie regeneracyjne i klocki/tarcze nie grzeją się tak jak w tradycyjnych autach (i po deszczu nie schną tak szybko).

Wibracje przy powolnej jeździe na samym silniku elektrycznym (bez wciśniętego pedału hamulca) też nie powinny występować.

Możliwe, że dwa powyższe objawy mają jedną przyczynę - mocno zużyte klocki hamulcowe (przez co szczęki nieprawidłowo pracują, mogły się powyginać i są krzywo ułożone, przez co trą o tarcze). Warto to sprawdzić.

Co do kluczyka, to wpierw sprawdziłbym baterię w pilocie - może być słaba i pilot wysyła słaby sygnał informujący auto o obecności kluczyka.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2019, 18:14:22 wysłana przez tkf »

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2019, 20:23:03 »
Będę obserwował czy to z hamulcami dzieje się po deszczu. Wibracje są słabo wyczuwalne,  myślę, że sporo kierowców nie zwróciłaby na to uwagi, musiałbym pojeździć takim samym to będę miał porównanie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2019, 20:58:38 »
- po postoju przy ruszaniu mam wrażenie jakby szczęki hamulcowe były zaciśnięte i jest czasami mocny brzdęk jakby puściły, czasami głośny, to normalne?
Tzn przy zmianie trybu z P na D lub R?

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2019, 21:36:45 »
Tzn przy zmianie trybu z P na D lub R?

Nie, przy wrzucaniu na D lub R z P jest cicho, dopiero przy puszczaniu hamulca czasami brzdęka głośno.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2019, 21:47:45 »
dopiero przy puszczaniu hamulca czasami brzdęka głośno.
Ok, ja zrozumiałem, że przy ruszaniu - nie doczytałem ze zrozumieniem :-)
Ten hałas, o którym pisałem, to gdy puścisz hamulec (będąc w trybie D lub R), a mimo to auto samo nie zaczyna się toczyć. Musisz wcisnąć gaz, i dopiero wtedy klocki odrywają się od tarcz - jest taki charakterystyczny trzask.

Może się oczywiście zdarzyć, że klocki przyrdzewieją tylko trochę, i auto jednak samo ruszy, również z trzaskiem. Ale to musiałby być chyba krótki postój, albo postój bez zaciągniętego ręcznego.

W każdym razie warto podjechać do jakiegoś warsztatu by chociaż spojrzeli na hamulce - od razu będziesz wiedział czy to one, zamiast zgadywać.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2019, 11:20:42 »
Wszystkie rzeczy są normalne w hybrydzie. Jeździłem ogólnie trzema aurisami hybrydowymi i wszystkie to miały :D oblej tarcze wodą i zostaw na dwa dni to będziesz musiał dodać gazu żeby hamulce puściły. Normalnie się przyklejają do tarczy. Szkoda sobie głowy zawracać

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2019, 10:24:49 »
Ok, dziękuję za odpowiedzi. Teraz używam ręcznego przed wciśnięciem P i jest dużo lepiej. W serwisie mówili, że niewielkie wibracje (w sumie prawie niewyczuwalne) przy bardzo małych prędkościach są normalne, chyba nie ma czym się przejmować. Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2019, 12:29:10 »
niewielkie wibracje (w sumie prawie niewyczuwalne)

Tak, potwierdzam coś tam wibruje.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl