Autor Wątek: Wspomaganie kierownicy a niespodziewane gaśnięcie silnika Yaris II TS  (Przeczytany 4558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mcraeally44

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

Jak wszyscy wiemy, Toyota Yaris II TS posiada elektroniczne wspomaganie kierownicy. Zwracam się więc do Was z pytaniem, czy ktoś z Was przypadkiem nie spotkał się z podobną sytuacją.
Najczęściej pojawia się po dłuższej trasie 1h< podczas parkowania, wykonywania manewrów, niespodziewanie gaśnie mi silnik (blokuje kierownicę, zrywa dopływ prądu do urządzeń), po kilkunastu sekundach zasilanie pojawia się i mogę z powrotem uruchomić silnik. Brak zasilania pojawia się tak niepodziewanie, że resetuje ustawienia radia, zegar w komputerze pokładowym. Wszystko to dzieje się podczas obrotu kierownicą. Zauważyłem, że jeśli robię to mniej dynamicznie, rzadziej pojawia się usterka a to co jedynie obserwuję to spadek w natężeniu jasności świateł i przygaszaniu podświetlenia komputera pokładowego oraz innych urządzeń wykorzystujących podświetlenie. Dodam, że pół roku temu wymieniłem aku na najwyższą półkę Exide Premium i z samą obecnością zasilania nie mam problemów - bardziej z nagłym jego niespodziewanym "zrywaniem" i "blokadą". Posiadam system Keyless Go.

Z góry dziękuję Wam za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek
Made in Japan.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Wspomaganie kierownicy a niespodziewane gaśnięcie silnika Yaris II TS
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2019, 23:11:01 »
Ja bym zabrał się za przeczyszczenie wszystkich punktów masowych.

Offline mcraeally44

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wspomaganie kierownicy a niespodziewane gaśnięcie silnika Yaris II TS
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2019, 11:46:42 »
Update:
Problem załatwiłem już jakiś czas temu.
Z góry dziękuję przedmówcy - na początku sprawdziłem połączenie zasilania. Styki klemów akumulatora były zaśniedziałe a same lekko poluzowane. Wyczyszczone papierem ściernym oraz dokręcone - problem zniknął jak ręką odjął!  :good:

Dziękuję i pozdrawiam!
Made in Japan.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl