Autor Wątek: Toyota Camry III - swap belki z Camry IV  (Przeczytany 9212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paragon

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Camry III - swap belki z Camry IV
« dnia: 14 Listopada 2019, 21:27:49 »
Witam,

staję przed zakupem toyoty camry III gen z 95 roku(podobno kiedyś była tutaj na forum;) ) . Fajna baza do odnowienia - 3/4 części mam skompletowane jednak wyszło szydło z worka - przegniła tylna belka.

Nie ma sensu jej ratować, nigdzie nie mogę dostać belki z III gen, w usa nie wysyłają do PL. Jednak belki z IV gen już tak a cena jest przyzwoita.

Wiem tyle że belka pasuje do nadwozia, nie wiem do końca jakie drążki mają być - czy od III czy kupić od IV i co ze stabilizatorem - zostaje stary czy też trzeba dać z IV.

Chyba że ktoś ma do sprzedania belkę do III gen w dobrym stanie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Toyota Camry III - swap belki z Camry IV
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2019, 22:29:24 »
Pokaż, to zobaczymy czy była na forum. Jeśli była w ciągu ostatnich 15 lat, to będę kojarzył.

Belka z IVgen: potrzebujesz 4 drążki, dospawać mocowanie wydechu końcowego, staba z IVgen wraz z mocowaniami, plus górne podkładki, których w IVgen nie było. Dodatkowo - jeśli masz wersję z korektorem siły hamowania, to trzeba dospawać do drążka mocowanie dźwigni korektora i potem ustawić odpowiednie ciśnienie dla tylnej osi (krótszy drążek w IVgen ma inny zakres ruchu, co za tym idzie ciśnienie zmienia się trochę inaczej w funkcji ugięcia - to dla purystów  :grin:)

Belka z 3gen - mam kilka, tylko ludzie twierdzą, że drogo ;)

3VZ.pl

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2019, 13:15:17 »
Witam,

staję przed zakupem toyoty camry III gen z 95 roku(podobno kiedyś była tutaj na forum;) ) . Fajna baza do odnowienia - 3/4 części mam skompletowane jednak wyszło szydło z worka - przegniła tylna belka.

Nie ma sensu jej ratować, nigdzie nie mogę dostać belki z III gen, w usa nie wysyłają do PL. Jednak belki z IV gen już tak a cena jest przyzwoita.

Wiem tyle że belka pasuje do nadwozia, nie wiem do końca jakie drążki mają być - czy od III czy kupić od IV i co ze stabilizatorem - zostaje stary czy też trzeba dać z IV.

Chyba że ktoś ma do sprzedania belkę do III gen w dobrym stanie?

Na olx jest za 2,5 tysia z tulejami i wygląda ok.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2019, 14:40:11 »
Z USA wysyłają do Polski, np. stąd:

https://www.toyotapartsdeal.com/oem/toyota~member~sub~assy~rear~suspension~51206-06010.html

Nowa belka kosztuje 1900zł, a z kosztami wysyłki pewnie wyjdzie tyle co ta używana z olx.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2019, 15:19:51 »

https://www.toyotapartsdeal.com/oem/toyota~member~sub~assy~rear~suspension~51206-06010.html

Nowa belka kosztuje 1900zł, a z kosztami wysyłki pewnie wyjdzie tyle co ta używana z olx.
\

Widzę że nawet po 2 latach nie zmienili tego że jej nie ma... Wtedy się z nimi kontaktowałem i mówili że wycofana. Nawet bezpośrednio z Japonii się nie da bo już ich po prostu nie było. A jeśli by były to wysyłka, cło i VAT wyszłyby minimum kolejne 1900zł.... Poza tym by trzeba dokupić tuleje które kosztują też sporo.

Za używaną z eBay za 800 zł, zapłaciłem kolejne 800 zł wszystkich tych kosztów, więc razem 1600 zł z tulejami to był nawet dobry deal... Napisałem do kolesia u którego kupiłem czy będzie miał coś jeszcze dostępne i dam znać jak odpowie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2019, 17:36:58 »
Belek od 3 lat nie ma w ASO. Kupiliśmy chyba przedostatnią, a ostatnią jeśli dobrze pamiętam, wziął jeden z klientów.

Belka z OLX wygląda nieźle, aczkolwiek ja jestem zwolennikiem robienia od podstaw, a nie smarowania całości (wraz z tulejami) lakierem, żeby dobrze wyglądało na zdjęciach.
3VZ.pl

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2019, 17:45:48 »
Skontaktowałem się z kolesiem z eBay u którego kupowałem i ma zrobić belkę dostępną do kupienia z Polski. Cena i jakość jest naprawdę dobra.
Zostało 5 sztuk więc lepiej się spieszyć :)

Bezpośredni link:
https://www.ebay.com/itm/1992-1996-Toyota-Camry-Lexus-ES300-Avalon-Rear-Cross-Member-Subframe-REFINISHED/274075104001?hash=item3fd0263301:g:2XIAAOSwFaFdHQm4

Offline pempek525

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2019, 18:15:51 »
Zamawiam...
 Orientujesz się ile przesyłka?
Nie mam jeszcze konta na ebay'u i nie bardzo wiem co i jak.... 
Może jeszcze ktoś chętny to by można razem zamówić.

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2019, 18:25:30 wysłana przez pempek525 »

Offline pempek525

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2019, 20:01:15 »

\

Widzę że nawet po 2 latach nie zmienili tego że jej nie ma... Wtedy się z nimi kontaktowałem i mówili że wycofana. Nawet bezpośrednio z Japonii się nie da bo już ich po prostu nie było. A jeśli by były to wysyłka, cło i VAT wyszłyby minimum kolejne 1900zł.... Poza tym by trzeba dokupić tuleje które kosztują też sporo.

Za używaną z eBay za 800 zł, zapłaciłem kolejne 800 zł wszystkich tych kosztów, więc razem 1600 zł z tulejami to był nawet dobry deal... Napisałem do kolesia u którego kupiłem czy będzie miał coś jeszcze dostępne i dam znać jak odpowie.
No tak.. .

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2019, 10:08:54 »
Zamawiam...
 Orientujesz się ile przesyłka?
Nie mam jeszcze konta na ebay'u i nie bardzo wiem co i jak.... 
Może jeszcze ktoś chętny to by można razem zamówić.

Przesyłka i reszta kosztów plus minus jeszcze raz tyle, ale widzę że nadal nie ustawił Global Shipping.... Ścignę go dzisiaj, żeby zmienił.

Żeby zamówić musisz mieć konto na eBay i najlepiej PayPal, ale kartą też chyba można bezpośrednio, chociaż nigdy nie próbowałem.

Offline Paragon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2019, 14:08:01 »
Widzę że coś się działo od ostatniego razu :)

Co do mojej belki - oprócz samej belki potrzebuję śrub, podkładek metalowych, tulei pod podkładki. Od camry IV ma wszystko w komplecie i to działa na jej korzyść.

BTW - co do belki na ebay co wysyła do PL - mi odpowiedział że nie wysyła do PL. Więc już nie wiem...

Oto ta Clamerka :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl