Autor Wątek: Corolla Verso AR10, 1.8, 2008 błąd P0420  (Przeczytany 5463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LewusQ

• Początkujący
Corolla Verso AR10, 1.8, 2008 błąd P0420
« dnia: 15 Listopada 2019, 12:18:38 »
Witam, od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem versalki. Jeżdżę głównie po mieście krótkie odcinki, od czasu do czasu krótka trasa 100-200km. Od niedawna podczas podróży poza miastem zaczął mi wywalać błąd P0420 odczytany na OBD, otrzymałem od razu info że kat do wymiany...ale gdzie nie spojrzeć to na internetach każdy pisze inaczej  :-( . Resetuję oczywiście przez odpięcie aku, no ale wolę to po prostu porządnie zdiagnozować i wyleczyć. Macie może jakiś sprawdzony namiar w Bydgoszczy kto robi takie rzeczy?? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Verso AR10, 1.8, 2008 błąd P0420
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2019, 13:28:50 »
miałem to samo. Błąd lepiej kasować jakimś programem na telefon lub komp do tego interfejs ELM317 na blutooth za kilka złoty i nie trzeba odpinać aku. A samo rozwiązanie problemu to oczywiście wymiana kata choć czytałem trochę w sieci na ten temat i toyoty mają podobno wrażliwe sondy i wymiana kata na nieoryginalny powoduje ze błąd też może wyskakiwać. Ja wstawiłem kątowy emulator. Błąd nie wyskakuje.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2019, 12:55:56 »
Czy mógłbyś podać jakiegoś linka do tego emulatora bo nie wiem czy jest jakiś dedykowany do Corolli Verso czy ma jakiś określonej wielkości otwór przelotowy wewnątrz żeby nie generować kolejnych błędów lub uszkodziś sondę lambda?

Offline Lhotse

• Początkujący
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2021, 20:21:28 »
Cześć,
Podsyłam informację co u mnie pomogło w temacie błędu P0420, który zaczął u mnie wyskakiwać po założeniu instalacji LPG - może komuś też pomoże.
Posiadam Corollę Verso (ZER_, ZZE12_, R1_) 1.8 VVTI  2005.
Błąd najczęściej wyskakiwał poza miastem. Z początku było to raz na 2-3 miesiące, z czasem zaczął pojawiać się 2-3 razy dziennie na dłuższej trasie, co stało się upierdliwe.

Zamówiłem emulator elektroniczny (koszt 25zł + przesyłka) - Można znaleźć na Allegro pod nazwą: "Emulator Drugiej Sondy - Katalizatora TOYOTA" od użytkownika: karcher_4_you. Montaż trwa około pół godziny:
- odnalezienie wtyczki sonda lambda (u mnie było to pod wykładziną środkowego tunelu z przodu od strony fotela pasażera w głębi, trzeba było odkręcić jedną śrubę i wyjąć dwa zatrzaski wykładziny).
- wtyczka sondy posiada 4 przewody (biały, niebieski i dwa czarne);
- montaż polega na przecięciu niebieskiego przewodu i wlutowaniu (ew. skręceniu żył) między obie końcówki, dwóch przewodów emulatora oraz odizolowaniu białego i wlutowaniu (ew. skręceniu żył), 3 przewodu emulatora;
- przy zakupie otrzymuje się dokładną instrukcję montażu,
Nie jestem super specjalistą a udało mi się to podłączyć. Efektem jest przejechane tysiąc km bez błędu i wygląda na to, że w tym modelu się sprawdziło. Dodatkowo zauważyłem, że płynniej pracuje silnik (nie pojawiają się podbicia obrotów, co wcześniej miewało miejsce, na luzie w korkach). Gdyby ktoś potrzebował zdjęcia emulatora i instalacji, proszę pisać na priv. Z miłą chęcią podeślę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl