Cześć,
Podsyłam informację co u mnie pomogło w temacie błędu P0420, który zaczął u mnie wyskakiwać po założeniu instalacji LPG - może komuś też pomoże.
Posiadam Corollę Verso (ZER_, ZZE12_, R1_) 1.8 VVTI 2005.
Błąd najczęściej wyskakiwał poza miastem. Z początku było to raz na 2-3 miesiące, z czasem zaczął pojawiać się 2-3 razy dziennie na dłuższej trasie, co stało się upierdliwe.
Zamówiłem emulator elektroniczny (koszt 25zł + przesyłka) - Można znaleźć na Allegro pod nazwą: "Emulator Drugiej Sondy - Katalizatora TOYOTA" od użytkownika: karcher_4_you. Montaż trwa około pół godziny:
- odnalezienie wtyczki sonda lambda (u mnie było to pod wykładziną środkowego tunelu z przodu od strony fotela pasażera w głębi, trzeba było odkręcić jedną śrubę i wyjąć dwa zatrzaski wykładziny).
- wtyczka sondy posiada 4 przewody (biały, niebieski i dwa czarne);
- montaż polega na przecięciu niebieskiego przewodu i wlutowaniu (ew. skręceniu żył) między obie końcówki, dwóch przewodów emulatora oraz odizolowaniu białego i wlutowaniu (ew. skręceniu żył), 3 przewodu emulatora;
- przy zakupie otrzymuje się dokładną instrukcję montażu,
Nie jestem super specjalistą a udało mi się to podłączyć. Efektem jest przejechane tysiąc km bez błędu i wygląda na to, że w tym modelu się sprawdziło. Dodatkowo zauważyłem, że płynniej pracuje silnik (nie pojawiają się podbicia obrotów, co wcześniej miewało miejsce, na luzie w korkach). Gdyby ktoś potrzebował zdjęcia emulatora i instalacji, proszę pisać na priv. Z miłą chęcią podeślę.